9+1 leggyakoribb tévhit a napelemekről

A napelemekkel kapcsolatban számos információval, ténnyel és tévhittel találkozunk, mely folyamatos változásban van, ahogy a napelemes piac fejlődik. Az azonban kétségtelen, hogy a napelem panelek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek hazánkban is. Ahhoz azonban, hogy a bizonytalanokat is meggyőzzük, mindenképp érdemes a szájról-szájra terjedő hamis információkkal is foglalkozni. Mit higgyünk el, mi az igazság és mi a kitaláció?! Most tiszta vizet öntünk a pohárba!

Ezért az alábbiakban összegyűjtöttük a 9+1 leggyakoribb tévhit listáját a napelemekről

 1. Hosszú megtérülési idő

  Könnyen belefuthatunk olyan információ morzsákba, hogy akár egy évszázad is eltelhet, míg a befektetett összeg kifizetődik. A körülményektől függően egy napelem azonban már 10-20 év alatt visszahozza a költségeket. Ez a tény néhány egyszerű matematikai művelettel bebizonyítható.
  A megtérülési idővel kapcsolatban ugyanakkor érdemes megemlíteni pár változót, amik befolyásolhatják a
  megtérülés idejét.

  Ilyen lehet például:
  – a villamos energia árak alakulása
  – a földrajzi elhelyezkedés
  – a tájolás
  – a felvehető támogatási összegek mértéke.

 2. Nem környezetbarát az előállítása

  Igazán nagy tévhit a napelemekről azt állítani, hogy nem környezetbarát módon vannak előállítva. A napelem gyártáshoz ónt, rezet, szilíciumot, műanyagot, alumíniumot és üveget is felhasználnak. Az új európai uniós szabályozásoknak köszönhetően a napelemekre is vonatkozik a begyűjtési és újrahasznosítási kötelezettség.
  Ennek értelmében az élettartamuk lejárta után a paneleket szétcsavarozzák, és az alkotórészeit más napelemekkel foglalkozó cég használja fel. Ráadásul az újrahasznosítás miatt az új napelemek előállítási költsége akár 30 százalékkal olcsóbb is lehet.

 3. A napelem drága

  Egy minőségi napelemes rendszer kiépítése egyszer jár csak nagyobb költséggel, de belátható időn belül már akár nyereséget is képes termelni.
  A kiépítéssel kapcsolatos árat több tényező határozza meg, de általánosságban elmondható, hogy nagyjából másfél millió forintos bekerülési értékről beszélhetünk egy lakossági napelemes rendszer esetében. Ugyanakkor az is igaz, hogy minél nagyobb rendszer kerül telepítésre, annál kedvezőbb lesz arányaiban az ár alakulása is.

 1. A napelemes rendszer éjjel nem termel áramot és a fel nem használt áramot nem veszi „át” a szolgáltató

  A modern rendszereknek már nem okoz gondot az éjszakai áramellátás. A hálózatra kötött napelemek folyamatosan kapcsolódnak a rendszerre, ami lehetővé teszi, hogy az esti időszakban is áramhoz jussunk. A sziget üzemű megoldások esetében a napelemes rendszerek képesek nappal áramot táplálni az akkumulátorba, így éjjel is ellátja a háztartást a szükséges energiamennyiséggel.
  Az elmúlt évben több forrás is pedzegette, hogy 2021.06.30-tól az újonnan telepített napelemes rendszerek esetében nem lesz lehetőség a szaldós elszámolást választani. Azonban végleges állásfoglalás hiányában végül minden úgy folytatódik a fel nem használt áram visszatermelésével kapcsolatban, ahogy már megszokhattuk. Tehát a szaldó marad, a szolgáltató átveszi a többlet áramot 50 kW-ig, melyet a téli időszakban a rendszer tulajdonosa visszavételezhet a szolgáltatótól.

 2. Drága karbantartás

  A napelemes rendszerek nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, ezért a karbantartási igényük nagyon alacsony. Ha mégis felmerül valamilyen probléma, azt a telepítést végző cég a legtöbb esetben garanciálisan megjavítja, ugyanis ezek a vállalatok egyes elemekre akár 30 év garanciát is biztosítanak.


 3. Csak tetőre szerelhető napelemes rendszer, és mindenképp szükséges a tető megerősítse

  A napelemek nemcsak tetőre szerelhetőek fel, hanem talajra is egyszerűen telepíthetőek. Egy átlagos családi napelemes rendszer súlya 2-3 száz kg. Ezt a súlyt bármelyik jól funkcionáló tetőszerkezet meg tudja tartani, ezért telepítésükhöz csupán néhány cserép elmozdítása szükséges.
  Amennyiben azonban nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű tetőfelület, akkor a talajra szerelt tartószerkezetek jelenthetnek megoldást.

 4. Csak déli tájolású tetősíkra lehet feltelepíteni napelemet


  Magyarországon 35 fokos dőlésszöget ajánlanak déli tájolás esetében, de ez nem azt jelenti, hogy más körülmények között ne funkcionálnának jól a napelemek.
  A nem déli tájolás során ugyanazt az eljárást kell követni, mint felhős időben a megfelelő dőlésszöget kell megtalálni. Az tény, hogy ilyen esetben nem használható ki a panelek maximális teljesítménye, de 85 százalék még így is elérhető, ami jó eredménynek számít.

 1. Költözés esetén nem vihetem magammal, csak kidobtam a pénzt az ablakon

  Amennyiben az érintett ingatlan eladásra kerül a korábban telepített napelemes rendszer plusz értéknövelőként kerülhet felszámolásra az értékesítéskor. Abban az esetben, ha a vevő mégsem szeretné a napelemes rendszert megvásárolni az ingatlannal együtt, akkor is van megoldás…
  Amennyire könnyen felszerelhető, annyira egyszerűen le is szerelhető. Ezen esetben mindössze a telepítési költséget veszítjük el, a rendszert vihetjük tovább. Üzembe helyezés előtt azonban ne felejtsük el megszerezni a megfelelő engedélyeket.

 2. Könnyen sérül szélsőséges időjárásban

  Sok a tévhit a napelemekről és azok strapabíróságáról is. A napelemek az alapos összeszerelési munkálatoknak és a minőségi alapanyagoknak köszönhetően jól tűrik az időjárás szélsőséges viszontagságait. A minősítési eljárás része, hogy bizonyos magasságból acélgolyókat zúdítanak a napelem felületére, ezzel is imitálva a jégeső körülményeit. Az edzett üveglapok kiváló védelmet nyújtanak mind a szélből, jégesőből, vagy egyéb mechanikai behatásokból származó sérülések ellen.

 3. Villámhárító nélkül el se kezdjük a telepítést

  Amennyiben a telepíteni kívánt napelemes rendszer nem haladja meg a 10 kW teljesítményt, úgy ilyen óvintézkedésre nincs szükség a telepítés előtt. Viszont, ha ennél nagyobb rendszerben gondolkozunk, úgy célszerű ezzel is számolni.

Érdemes a tévhitek mögé nézni

Összegzésként elmondható, hogy hiába az egyik legdinamikusabban fejlődő megújulóenergia iparágról beszélünk, még mindig igen sok a piacon keringő napelemes tévhit. (Amiről korábban is cikkeztünk már.) Melyek sok esetben eltántorítják a potenciális érdeklődőket terveik megvalósításában. Ezért mi mindenképp azt javasoljuk, hogy amennyiben napelemes rendszer telepítésében gondolkozol, először mindenképp egyeztess szakemberekkel (és ne az utca emberével) mielőtt meghozod végső döntésed.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések