10 tévhit a napelemekkel kapcsolatban

A napelemekkel kapcsolatban számos hírrel, információval, ténnyel és tévhittel találkozunk. Az azonban kétségtelen, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban. Ahhoz azonban, hogy a bizonytalanokat is meggyőzzük, mindenképp érdemes a terjengő hamis információkkal is foglakozni. Ezért az alábbiakban összegyűjtöttünk a leggyakoribb 10 tévhitet a napelemekkel kapcsolatban.

1, A napelemnek hosszú a megtérülési ideje

Könnyen belefuthatunk olyan információ morzsákba,, hogy akár egy évszázad is eltelhet, míg a befektetett összeg kifizetődik. A körülményektől függően egy napelem azonban már 10-20 év alatt visszahozza a költségeket. Ez a tény néhány egyszerű matematikai művelettel bebizonyítható.

A megtérülési idővel kapcsolatban ugyanakkor érdemes megemlíteni pár változót, amik befolyásolhatják a megtérülés idejét. Ilyen lehet például a:

  • villamos energia árak alakulása
  • a földrajzi helyzet
  • a tájolás
  • a felvehető támogatási összegek.

2, A napelemes rendszer drága

Egy minőségi napelemes rendszer kiépítése egyszer jár csak nagyobb költséggel, de belátható időn belül már akár nyereséget is képes termelni.

A kiépítéssel kapcsolatos árat több tényező határozza meg, de általánosságban elmondható, hogy nagyjából másfél millió forintos bekerülési értékről beszélhetünk egy lakossági napelemes rendszer esetében. Elmondható azonban, hogy minél nagyobb tétel kerül telepítésre, annál kedvezőbb lesz arányaiban az ár alakulása is.

3, A napelem nem környezetbarát

A napelem gyártáshoz ónt, rezet, szilíciumot, műanyagot, alumíniumot és üveget is felhasználnak. Az új európai uniós szabályozásoknak köszönhetően a napelemekre is vonatkozik a begyűjtési és újrahasznosítási kötelezettség.

Ennek értelmében az élettartamuk lejárta után a paneleket szétcsavarozzák, és az alkotórészeit más napelemekkel foglalkozó cég használja fel. Ráadásul az újrahasznosítás miatt az új napelemek előállítási költsége akár 30 százalékkal olcsóbb is lehet.

4, A napelem éjjel nem lát el energiával

A modern rendszereknek már nem okoz gondot az éjszakai áramellátás. A hálózatra kötött napelemek folyamatosan kapcsolódnak a rendszerre, ami lehetővé teszi, hogy az esti időszakban is áramhoz jussunk. A sziget üzemű megoldások esetében a napelemes rendszerek képesek nappal áramot táplálni az akkumulátorba, így éjjel is ellátja a háztartást a szükséges energiamennyiséggel.

5, A napelem csak tetőre szerelhető

A napelemek nemcsak tetőre szerelhetőek fel, hanem talajra is egyszerűen telepíthetők. Egy átlagos családi napelemes rendszer súlya 2-3 száz kilogramm. Ezt a súlyt bármelyik jól funkcionáló tetőszerkezet meg tudja tartani, ezért telepítésükhöz csupán néhány cserép elmozdítása szükséges.

Amennyiben azonban nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű tetőfelület, akkor a talajra szerelt tartószerkezetek jelenthetnek megoldást.

6, A napelemnek drága a karbantartása

A napelemes rendszerek nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, ezért a karbantartási igényük nagyon alacsony. Ha mégis felmerül valamilyen probléma, azt a telepítést végző cég a legtöbb esetben garanciálisan megjavítja, ugyanis ezek a vállalatok egyes elemekre akár 30 év garanciát is biztosítanak.

7, Napelemet csak déli oldalra telepíthetünk

Magyarországon 35 fokos dőlésszöget ajánlanak déli tájolás esetében, de ez nem azt jelenti, hogy más körülmények között ne funkcionálnának jól a napelemek.

A nem déli tájolás során ugyanazt az eljárást kell követni, mint a felhős időben: a megfelelő dőlésszöget kell megtalálni. Az tény, hogy ilyen esetben nem használható ki a maximális teljesítmény, de 85 százalék még így is elérhető, ami jó eredménynek számít.

8, A napelem felszerelés engedély köteles

A magyarországi jogszabály szerint a háztartási méretű napelemek nem építési engedélykötelesek. Az ezzel kapcsolatos félreértést sok esetben az okozza, hogy a szigetüzemben működő 50 kW-ot meghaladó rendszerek már engedélyhez kötöttek, ugyanis ezek méretükből adódóan már nagyobbak, mint a háztartási rendszerek.

Az ilyen jellegű napelemek engedélyeztetése egy hosszabb folyamat, amihez több szakhatóság bevonása és jóváhagyása is kötelező. Ezeken kívül a hálózatra visszatápláló napelemek esetében érvényes az engedélyeztetési kötelezettség, amit a helyi energiaszolgáltató felé kell megtennünk.

9, A napelem sérül szélsőséges időjárásban

A napelemek az alapos munkálatoknak és a minőségi alapanyagoknak köszönhetően jól tűrik az időjárás viszontagságait. A minősítési eljárás része, hogy bizonyos magasságból acélgolyókat zúdítanak a napelemre, ezzel is imitálva a jégeső körülményeit. Az edzett üveglapok kiváló védelmet nyújtanak mind a szélből, jégesőből, vagy egyéb mechanikai behatásokból származó sérülés ellen.

10, Napelemet csak pályázattal érdemes beszerezni

Egy kisebb méretű napelemes rendszer kiépítése ma már nem kerül csillagászati összegekbe, de természetesen egy-egy pályázati forrás igénybevétele komoly könnyebbséget jelenthet. Ezekről mindenképp érdemes érdeklődni, még a tervezési fázis során.

Összegezve:

A napelemes rendszerekkel kapcsolatban számos tévhit kering, de a leggyakoribbakat remélhetőleg a fentiekben sikerült megcáfolnunk. Amennyiben további kérdése is felmerülne ezekkel a rendszerekkel kapcsolatban, akkor forduljon hozzánk bizalommal.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések