Tényleg megszűnik a szaldó elszámolás?

A napelemes rendszerekre vonatkozó szabályok 2024-től módosulnak, az Európai Uniós szabályozás értelmében. Az új előírások nemcsak azoknak lehetnek fontosak, akik már rendelkeznek napelemmel. Ha szívesen beruháznál, fontos tájékozódnod, mikor célszerű napelemet telepítened. Lássuk, megszűnik-e a szaldó elszámolás és amennyiben igen, ez milyen következményekkel jár!

Szaldó elszámolás jelentése

A napelemes rendszerek általában több energiát termelnek, mint amennyire a háztartásnak szüksége van. A többletenergia a szolgáltató rendszerébe kerül, s borús napokon felhasználhatjuk az általalunk termelt mennyiségnek megfelelő energiát. Úgy is mondathatjuk, hogy szolgáltatónk ingyen tárolja nekünk az energiát. Hagyományos helyett egy kétirányú mérőóra méri a fogyasztást.

Szaldó elszámolás: előnyök

Kedvező, hogy a fogyasztónak elszámoláskor csak a hálózatra feltöltött és onnan felhasznált energia különbségét kell fizetnie. Ha pedig több energiát töltöttünk fel a hálózatra, mint amennyit felhasználtunk, akkor bizonyos feltételekkel a szolgáltató kifizeti nekünk a különbséget. Ez a fogyasztó számára nagyon kedvező, hiszen hamarabb megtérül a beruházás.

Szaldó elszámolás: hátrányok

Ez az elszámolás az áramszolgáltató számára hátrányos, ugyanis eladási áron kell átvennie a napelem által termelt áramot. Mindezt csak állami nyomásra teszi meg.

Megszűnik a szaldó elszámolás?

A kérdésre nehéz egyértelmű választ adni. Tény, hogy 2024. január 1-től már nem választható a fogyasztók számára. Aki azonban már 2024 előtt a szaldó elszámolást használta, az továbbra is alkalmazhatja.

Hogyan maradhatunk szaldó elszámolásban?

Ahogy láttuk, a 2024 előtt telepített rendszerekre még érvényes a szaldó elszámolás. Csak a következőkre kell odafigyelnünk:

  • Ha szívesen beruháznánk napelemre, 2024 előtt tegyük! Így részesülhetünk kedvező elszámolásból, és abban is maradhatunk 2024-től.
  • A kedvező feltételek alól kivételt képeznek azok, akik vissza nem térítendő támogatást kapnak; ők már most sem választhatják ezt az elszámolást.
  • 2024 után kikerülhetünk a szaldó elszámolás alól, ha más típusú invertert szereltetünk be meglévő rendszerünkbe. Ha rendszerünk régi, érdemes az invertert még 2023 vége előtt cserélni.
  • Ha pedig most telepítünk napelem rendszert, széles körben forgalmazott invertert válasszunk. Így nagy eséllyel cserélhetjük 10 év múlva is ugyanarra a típusra, s élvezhetjük a szaldó előnyeit.

Összegzés: 2024-től valóban nem választható a szaldó elszámolás az újonnan telepített napelemekre. A 2023-ig telepített rendszerekre azonban továbbra is érvényesek maradnak a kedvező feltételek. Csupán néhány egyszerű szabálynak kell megfelelnünk.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések