Rómánia legnagyobb napelem projektje már idén elkezdődik

Az Ecoenergy építi meg és működteti majd Románia ‘legnagyobb’ napelem projekt ötletét

A megújulóenergia-fejlesztő Econergy és Nofar Energy véghez vitt egy 155 MW-os, építésre kész napelem projekt beszerzését Romániában, a Portland Trust ingatlanfejlesztőtől.

A Románia északnyugati részén található Rătești erőmű az Econergy szerint az ország eddigi legnagyobb napelemes létesítménye lesz. Összesen 100 millió eurós (116 millió USD) beruházást igényel majd.

Az Econergy és a Nofar Energy egyaránt 50%-os részesedést szerzett a projektben. Előbbi az EPC és az O&M tárgyalásokat, az építési menedzsmentet, valamint a PPA és a projektfinanszírozás menedzsmentjét biztosítja.

Az üzem megkapta az összes szükséges engedélyt, és a tervek szerint az építkezés 2021 negyedik negyedévében meg is fog kezdődni. A kereskedelmi tevékenység pedig 2022 negyedik negyedévében kezdődik majd. A napelem projekt megvalósítása után az Econergy vagyonkezelési szolgáltatásokat is nyújt majd.

Az Econergy vezérigazgatója, Eyal Podhorzer elmondta, hogy Románia kulcsfontosságú piacot jelent a cég számára, amelynek jelenleg 1,5 GW-os napelemes pipeline-ja van fejlesztés alatt az országban.

„A jövőbe tekintő stratégiánk része a tisztaenergia-projektekbe való befektetés folytatása olyan piacokon, mint Románia, ahol a szabályozás változásai lehetővé teszik az ipar számára a PPA-k révén történő bővítést. A hálózathoz kapcsolódó szolgáltatások diverzifikálását és más megújulóenergia-technológiák bevezetését” – mondta Podhorzer.

A SolarPower Europe kereskedelmi szövetség szerint Románia beépített napelemes kapacitása 2020 végén 1,4 GW volt. Az országban a közelmúltban bekövetkezett fejlemény többek között az is, hogy a lengyel R.Power fejlesztő belépett a piacra. A Mytilineos görög ipari csoport pedig 90 MW-os napelem portfóliót vásárolt.

Forrás: https://www.pv-tech.org/econergy-to-build-and-operate-romanias-largest-solar-project/

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések