Polikristályos napelem

A polikristályos napelem típus nagy népszerűségnek örvend noha nem a legnagyobb hatásfokkal rendelkező napelem technológia. Azonban számos kedvező tulajdonsága közkedvelté teszi, főként lakossági felhasználók körében. Éppen ezért az alábbiakban a polikristályos napelemet ismerhetik meg részletesebben a téma iránt nyitott érdeklődők.

Polikristályos napelem gyártási folyamata

A polikristályos elnevezés egyértelműen a gyártási folyamat során kialakuló szilícium tömb fő ismérvére utal. A monokristályos napelemekhez hasonlóan, a polikristályos napelemek is több cellából épülnek fel. Azonban ezeket a cellákat már nem egy, hanem több kristály alkotja, vagyis a gyártás során nem homogén kristálytömbből kerülnek kialakításra a cellák.

Ennek a gyártási folyamatnak nagy előnye a monokristályoshoz képest, hogy előállítási ideje kisebb és energiaigénye is kedvezőbb a gyártók szempontjából.

A polikristályos tömböt a monokristályoshoz hasonlóan cellákra vágják fel, de a többszögletű celláktól eltérően itt a négyszögletű cellák kialakítása a cél. Ezeket a cellákat aztán a napelem modulba helyezve ónszalaggal forrasztják össze, így elérve a klasszikus polikristályos napelem formát.

Polikristályos napelem hatásfoka

Hatásfok tekintetében a maximálisan elérhető érték elmarad a monokristályos társaktól, hiszen „csak” 14-16%-os hatásfokról beszélhetünk. Ugyanakkor ez minden típusú napelem esetén csak az ideális körülmények megléte esetén mérvadó. Mivel ez ritkán adatik meg, ezért csak ez alapján nem érdemes állást foglalnunk egyik, vagy másik típus mellett sem.

Ráadásul ne felejtsük el azt sem, hogy míg a monokristályos napelem a direkt napfényt képes legjobban hasznosítani,addig a polikristályos épp ellenkezőleg a szórt napfényben tud jobb hatást elérni.

polikristalyos-napelem-panelek

Polikristályos napelem telepítése

Telepítés kérdésében a polikristályos napelemek szerencsére kevésbé érzékenyek a tájolásra, illetve dőlésszögre, emiatt sokkal szélesebb körben felhasználhatók. Nem meglepő tehát, hogy a polikristályos napelemek nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen nagyobb mozgásteret engednek a kivitelezés során.

Emellett bár az árnyékolás egyik napelem típus esetében sem szerencsés, de a polikristályos napelem még e téren is jobban teljesít.

Polikristályos napelem előnyei

A polikristályos napelemek legnagyobb előnyeként szokás emlegetni, hogy a szórt napfényt jelentősen jobban tudják hasznosítani, mint a monokristályos típusok. Ez figyelembe véve országunk napsugárzási statisztikái alapján a polikristályos lehet az optimális választás.

Ezt erősíti továbbá az is, hogy a polikristályos típus kevésbé érzékeny a tájolásra, valamint a dőlésszögre is, tehát szabadabb kivitelezést enged a tervezés során.

Emellett mindenképp előnyös tulajdonságként lehet említeni a kedvezőbb előállítási költségeket, ami által a beszerzési értéke is kevesebb, mint a monokristályos típus esetén.

Polikristályos napelem hátrányai

Azok számára, akik a számok megszállottjai, azok számára mindenképp hátrány lehet, a polikristályos típussal elérhető maximális hatásfok mértéke. Ez ugyanis „csupán” 14-16%, szemben a monokristályos típus 17-22%-ával.

A direkt napfény rosszabb kihasználása, valamint a forróságban való teljesítményvesztés még szintén a hátrányok listájára írható

Polikristályos napelem Magyarországon

Figyelembe véve a Magyarországi éghajlati viszonyokat és napsütéses órák számát, valamint azt hogy polikristályos napelemek előállítása mennyivel költséghatékonyabb, nem meglepő hogy jelenleg ez a legelterjedtebb konstrukció, mind a lakosság, mint az ipari szektor területén.

A monokristályos napelem azonban szintén népszerűek Magyarországon. Erről a típusról a „Monokristályos napelem” című cikkben található részletesebb információ.

Összegezve:

A polikristályos napelem tehát tökéletes választás lehet leendő lakossági, valamint vállalkozói ügyfeleink számára is. Természetesen az optimális rendszer megtervezésében és kiépítésében is számíthat az A1 Solar szakképzett munkatársaira. Ehhez nem is kell mást tennie, mint hogy ingyenes árajánlatunkat kérje.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések