A növénytermesztés napelemmel térhódítása Európában

A BayWa r.e. kibővíti hollandiai agrár-PV projektjét, mely védi a növényeket a szélsőséges időjárástól

A BayWa r.e. és holland leányvállalata, a GroenLeven kibővített egy agrovoltaikus létesítményt Hollandiában. Ennek célja, hogy segítsen a gyümölcsök erős esőzéstől, jégesőtől és extrém melegtől való védelmében, tehát a növénytermesztés napelemmel.

A Gelderland tartománybeli farmon, eleinte kísérleti projektként felállított park a bővítés után 4500 modullal, 1.2 MWp kapacitással rendelkezik.

Műanyag boltívek így nem szükségesek, helyettük a termesztést támogató létesítmény egy egyedi agrár-PV farm lett. Ez stabilabb éghajlatot biztosít a növekvő ribizli palántáknak.

Növénytermesztés napelemmel, de hogyan?

2019-ben, a kezdeti próbákban két típusú napelem modul szerepelt, közülük az egyik egy félig átlátszó változat, amely málna palántákkal lett tesztelve. A kísérlet tavaly lett kibővítve, a Wageningen University & Research együttműködésével. A célja, hogy megvizsgálják a napelemtáblák különböző bogyós gyümölcsök fölé való elhelyezésének hatékonyságát.

Az eredmények azt mutatták, hogy a napelemek elhelyezése mind kedvező hőmérsékletet teremtett a növényeknek, mind kiváló védelmet nyújtott a hátrányosabb időjárási feltételek ellen.

„Ezek a kísérleti projektek valódi sikernek bizonyultak. Figyelemmel kísértük nem csak a panelek alatt kialakuló éghajlatot, hanem a növények egészségét és a gyümölcsök növekedését is”. Nyilatkozta Stephan Schindele, a BayWa r.e. agrár-PV termékmenedzsere.

Út a „zöld” növénytermesztéshez

A vállalat azt nyilatkozta, a zöld energia biztosítása mellett a szélsőséges időjárástól való védelem hozzáadott értéket képvisel a mezőgazdasági termelők számára.

Rini Kusters, a gyümölcsfarm tulajdonosa szerint a szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyakoribbakká válnak, befolyásolva a növények fejlődését. „A gomba túlságosan nedves éghajlat miatt való kialakulása a gyümölcsökön például egy egyre gyakoribb probléma. A tavalyi legforróbb napon 10 fokkal hűvösebb volt a napelemek alatt, a legcsapadékosabb napon a növények szárazak maradtak. Igazán hiszek ebben a megoldásban.”

A BayWa r.e. jelenleg is együttműködik gyümölcstermelőkkel Európa-szerte. Összesen 35 MWp kapacitású agrár-PV projekt 2022-re való kifejlesztése érdekében teszik mindezt. Az anyavállalatuk, a BayWa részese egy német projektnek a Fraunhofer ISE vezetésével, amely a napelemfarmok és mezőgazdasági földterületek közötti talajhasználattal kapcsolatos érdekütközéseket igyekszik feltárni.

Biztató jövő: növénytermesztés napelemmel

Egy másik újabb fejlemény a globális agrár-PV területén az Enel Green Power kilenc új kísérleti létesítménye Dél-Európában. Emellett az elkövetkező hónapokban kezdődik majd meg két közösségi PV park építése Spanyolországban, melyek a napelemes árnyékolás trópusi gyümölcsök termesztésre való hatását fogják kutatni. Azonban a kezdeményezés nem csak Európában, hanem a tengeren túlon is egyre népszerűbbé kezd válni.

A növénytermesztés napelemmel új ajtókat nyithat a fenntartható mezőgazdaság felé, melyhez akár örömmel felhasználhatják az Ausztrál tudósok új, emberi hajat is tartalmazó paneljeit.

Amennyiben érdekesnek találtad szakmai cikkünket ebben a mezőgazdasági témában, nézz körbe további blogbejegyzéseink között.

Forrás: https://www.pv-tech.org/baywa-r-e-expands-agropv-project-in-the-netherlands-to-protect-crops-from-extreme-weather/

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések