Napelem sikertörténet- A piac meghódítása

A napelem 1. alkalommal előzi meg a fosszilis tüzelőanyagokat Európában!

Annak ellenére, hogy a megújuló energia(napelem) jelentős teret nyer a szénnel és földgázzal szemben, Európának még gyorsabban kell fejlődnie! Mindez azért fontos, hogy elérje az EU éghajlat-változási célkitűzéseit, egy új kutatás szerint.

2020 Európa „villamos energia szempontjából eddig feljegyzett legzöldebb éve” volt! 38%-ban megújuló energiaforrások termelték ugyanis a kontinens villamosenergia-mennyiségét, állítja az Agora Energiewende és az Ember új jelentése.

Napelem térnyerése a fosszilis tüzelőanyag felett

A kutatás („Az európai energiaágazat 2020-ban”) eredménye, hogy a villamos energia 1/5 részét szél- és naperőművek termelték, míg a szénen alapuló energiatermelés 13%-ra csökkent a múlt évben, az öt évvel korábbi 26%-hoz képest. Ugyanakkor a napenergia Európa energiaforrás-szerkezetének még mindig csak épp 5%-át alkotja a 2015-ös 3%-hoz képest.

Európa napenergia-piaca 11%-kal, 18.7 GW kapacitású új létesítménnyel növekedett a tavalyi év alatt. Az élvonalban Németországgal, Hollandiával, Spanyolországgal, Lengyelországgal és Franciaországgal.

A napelem jövője a kutatások alapján

A kutatás egy hét sorozatos pozitív előrejelzés után érkezik, melyek gyors fellendülést jósolnak napenergia terén a kulcsfontosságú európai piacokon.
A BloombergNEF állítása szerint akár 150-194 GW kapacitású napenergia-létesítmény fog épülni idén, míg a tavalyi év végén az International Energy Agency a napenergiát nevezte meg az energiapiacok ‘új királyának’. Ezzel is előrejelezve, hogy 2022 és 2040 között minden évben több naperőmű lesz létesítve, mint az azt megelőzőben. Egy további jelentés a Pexapark-tól azt állítja, hogy az energiavásárlási megállapodások Európa napenergia-szektorában meghaladhatják a 10GW-ot az év végéig.

Az Európa számára szolgáltatott villamos energiának 144TWh-nyi részét alkotta napenergia 2020-ban, mely növekedést jelent a 2019-es 125TWh-hoz képest. A szél- és napenergia együttesen 51TWh-val emelkedett a tavalyi év alatt, összesen 504TWh-ra. Patrick Graichen, az Agora Energiewende igazgatója azt nyilatkozta, hogy a növekedés aránya meg kellene hogy duplázódjon ahhoz, hogy az EU energiaellátó-rendszere elérje a szén-dioxid semlegességet. Az Ember által kiadott „Vision or Division?” jelentés szerint, melyet tavaly novemberben publikáltak, Európában a nemzeti energetikai és éghajlat-változási tervek jelenleg csak mintegy 72TWh/év átlagos növekedési ütemet tesznek ki.

A fejlődés sosem állhat le!

Az Ember szenior villamosenergia-elemzője és a jelentés vezető szerzője, Dave Jones, „meghatározó pillanatnak” nevezte a 2020-as évet Európa éghajlat-változási célkitűzéseinek tekintetében. Hozzátette, hogy az országok „szél- és napenergiára támaszkodnak” annak érdekében hogy biztosítsák a fosszilis tüzelőanyagok kivonását.

A jelentés azt is tartalmazza, hogy bár bíztató, hogy a szél- és napenergia 51TWh-val növekedett 2020-ban. Ennek az adatnak 100TWh-nak kellene lennie évente annak érdekében, hogy elérjék az éghajlatváltozással kapcsolatos célkitűzéseket 2030-ig. Emiatt az EU-országoknak jelentősen fokozniuk kell kötelezettségvállalásukat.

Forrás: https://www.pv-tech.org/landmark-moment-in-europe-as-renewable-electricity-surpasses-fossil-fuels-for-first-time/

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések