Monokristályos napelem

Számos napelem típussal találkozhatunk jelenleg a napelemek kínálata között. Ezek mindegyikének megvan a maga előnye, illetve hátránya. Az alábbiakban a mondhatni legrégebbi és ezáltal legkiforrottabb napelem típussal, a monokristályos napelemmel foglalkozunk részletesebben.

Monokristályos napelem gyártási folyamata

A monokristályos napelem nevéből is könnyedén következtethetünk a gyártási folyamat lényegére. A „mono”, magyar fordításban „egy” kifejezés a szilícium kristály szerkezetére utal. A gyártási folyamat során ugyanis a monokristályos szilíciumot elektromos térben alakítják henger alakúra, majd ezt követően a tömb egységes egészként dermed meg.

Ezt követően a tömb éleit levágják, ezzel a henger alakú tömbből a legtöbb esetben nyolcszög alapú testet képezve. Ezután a formázott tömböt cellákra hasítják és a napelem modulra helyezve a cellákat meg is kapjuk a monokristályos napelemet.

Monokristályos napelem hatásfoka

A monokristályos napelemek esetén az elérhető legjobb hatásfok jelenleg 17 és 22% között mozog. Csakhogy ezt a hatásfokot a monokristályos változat csak direkt napfénynél és ideális tájolási körülmények között képes elérni.

Ráadásul a túl nagy meleg szintén negatívan befolyásolhatja a hatásfokot, tehát az ideális energiatermelés több tényezőtől is függ és nehezebben elérhető ezzel a típussal.

monokristalyos-napelem-panelek

Monokristályos napelem telepítése

Ahhoz, hogy a legjobb teljesítményt érhessük el monokristályos napelem rendszerünkkel a legtöbb, amit tehetünk, hogy közel ideális körülményeket teremtünk neki az üzemelés során.

Ez egyrészt vonatkozik a dőlésszögre, melynél az optimális érték 45°, valamint mértékadó a tájolás is, melynél érdemes a déli, vagy dél-kelet, dél-nyugat irányú tájolásra törekedni.

Emellett ügyeljünk arra is, hogy minél kevesebb árnyékolás vetüljön napelemünkre, hiszen ez a monokristályos napelemek esetén fokozottan befolyásolhatja a teljesítményt.

Monokristályos napelem előnyei

A monokristályos napelemek elméleti hatásfoka a legnagyobb, hiszen 15-20% közötti értékeket emlegetnek a gyártók és a szakértők is.

Emellett előnye még, hogy direkt napsugárzás esetén jobb a hatásfoka, mint versenytársainak, vagyis ahol több a zavartalan napsütéses óraszám, itt abszolút előnnyel rendelkezik.

Végül, de nem utolsó sorban azt is érdemes megemlíteni, hogy az egyik legkiforrottabb technológiáról beszélünk, hiszen relatíve régről ismert megoldásként tekinthetünk működésére.

Monokristályos napelem hátrányai

A valamit valamiért elv mentén, mivel direkt napfényben jobban teljesít, ezért szórt napfényben és felhős időben közel sem képes maximális hatásfokon működni.

Ráadásul ebből következik, hogy csak a megfelelő dőlésszög és tájolás esetén tudja a direkt napfényt kihasználni.

Továbbá a monokristályos napelem teljesítményének a forró éghajlat sem kedvez, hiszen felforrósodva még inkább visszaesik a hatásfoka.

Befektetői szempontból lényeges lehet még kiemelni azt is, hogy bár kiforrott technológiáról van szó, de fajlagos előállítási költsége magasabb, mint a többi versenytársáé.

Monokristályos napelem Magyarországon

Magyarországi viszonylatokat figyelembe véve a monokristályos napelemeknek nincs abszolút előnyük, ám hátrányuk sincs igazán, ezért nyugodt szívvel javasolható ez a típusú napelemes rendszer is háztartások és telephelyek számára is. Az A1 Solar tervező és kivitelező szakember csapata áll szíves segítségére minden leendő partnerünknek.

A különböző napelem fajtákról szóló összefoglalásunk a „Napelem fajták bemutatása” című cikkben található.

Összegezve:

A monokristályos napelemek tehát magas hatásfokuknak köszönhetően kecsegtető megoldást kínálhatnak, ám mindenképp érdemes előtte szakértők segítségét kérni. Ezzel biztosíthatjuk azt, hogy a legideálisabb napelemes rendszer kerüljön kiépítésre, mely utána hosszú éveken át elláthatja napenergiával háztartásunkat, vagy telephelyünket.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések