India napelem szektorának változása és globális hatása

India több mint 4,5 GW napelemet telepít 2021 második felében a tervek szerint

India a tervek szerint további 4580 MW napelemes kapacitást telepít 2021 második felében. A második negyedévben a kiépítésben tapasztalt kisebb növekedés után, a Bridge to India szerint.

A koronavírus-járvány harmadik hullámától való félelmek ellenére a kutató- és tanácsadó cég becslései szerint India 2130 MW, majd 2450 MW napelemes kapacitással fog bővíteni a harmadik és a negyedik negyedévben.

Az első negyedévi 2 105 MW-ot követően India a második negyedévben 2110 MW napenergiát telepített. Mivel a közüzemi bővítések változatlanul haladtak az országszintű lezárások ellenére. Június 30-ig bezárólag India teljes telepített napelemes kapacitása 46 130 MW volt. Írta a Bridge to India legújabb Solar Compass jelentésében.

A telepítések száma növekszik, míg a pályázatoké csökken

A közüzemi méretű létesítmények a második negyedévben történt kiegészítések 84%-át tették ki, míg 10%-uk tetőtéri rendszer és 6%-uk hálózaton kívüli projekt volt. India teljes közüzemi méretű napelemes hálózata, a fejlesztés különböző szakaszaiban lévő projektekkel együtt, jelenleg 52,8 GW körül van.

Míg a telepítések egyre nőnek, a második negyedévben India napelemes pályázatainak kibocsátása 25%-kal csökkent az előző negyedévhez képest. Melyek között volt 17 közüzemi projekt pályázat, amelyek alig több mint 8 GW-ot tettek ki, a Bridge to India szerint.

Az alkatrészárak emelkedésével a tanácsadó cég szerint a közüzemi méretű PV erőművek teljes műszaki, beszerzési és építési költségei a második negyedévben 32,69 INR/W-ra (0,44 USD/W) emelkedtek. Mindez a növekvő poliszilícium árak következtében. Ahogy a BloombergNEF júniusban elárulta, az indiai modulárak 10%-kal emelkedtek a tavalyi év második fele óta.

India napelem szektorának árváltozásában közrejátszó tényezők világméretű problémák

Annak érdekében, hogy csökkentsék az ellátási lánc megszakadásának kockázatát a napenergia-ágazatban, Raj Kumar Singh, indiai energiaügyi- és megújuló energiákért felelős miniszter (MNRE) nemrég a Kínán kívüli PV-gyártási kapacitás növelésére tett felszólítást.

India azon törekvéseinek részeként, hogy csökkentse az importtól való függését, az MNRE az év elején kiadott egy iránymutatást a termeléshez kapcsolódó ösztönző rendszerről. Amely öt év alatt 45 milliárd INR-t (603 millió USD) juttat majd a magas hatékonyságú PV-modulok belföldi fejlesztésének támogatására. Előnyben részesítve azokat a gyártókat, akik teljesen integrált napelemgyártó üzemeket terveznek létrehozni.

A februárban életbe lépett, inverterekre vonatkozó 20%-os vám mellett India 2022 áprilisától 40%-os alapvámot vet ki a napelemmodulokra, és 25% -os vámot a cellákra.

Indiában az elmúlt hónapokban növekedés volt tapasztalható a gyártási bejelentések számában. A Vikram Solar egy 1,3 GW-os modul létesítményt avatott Tamil Naduban. Az amerikai vékonyréteg-gyártó First Solar pedig júliusban bemutatta az országban épülő 3,3 GWdc modulgyár tervét. Kiegészítve ezzel az amerikai wafergyártó 1366 Technologies terveit. Melyek keretében a cég 300 millió USD-t kíván befektetni egy 2 GW-os wafer- és cellagyár létesítésére.

Az év elején a PV Tech-nek adott interjújában a Bridge to India ügyvezető igazgatója, Vinay Rustagi elmondta, hogy arra számít, hogy 2022 végéig India körülbelül 65 GW beépített napelemes kapacitással rendelkezik majd. Ez azt jelenti, hogy az ország elmarad a 100GW napelem telepítését megfogalmazó célkitűzésétől.

Forrás: https://www.pv-tech.org/india-set-to-deploy-more-than-4-5gw-of-solar-in-second-half-of-2021/

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések