Mi a hibrid napelem?

A hibrid szó hallatán mindenki két faj, vagy technológia egyesülésére asszociál és ez nincsen másképp a hibrid napelem kifejezés hallatán sem. Arra azonban, hogy mitől is lesz hibrid és mi a hibrid napelem már nem biztos, hogy olyan sokan tudják a részletesen technikai hátteret. Az alábbiakban éppen ezért a hibrid napelemek működésével, jellemzőivel és típusaival foglalkozunk részletesebben.

Hibrid napelem fajtái

Hibrid napelemek esetén kettő fajta hibrid megoldás is rendelkezésünkre áll, de a két megoldás merőben eltérő technológiai megoldást kamatoztat működése során. Emiatt megkülönböztethetünk:

  • hibrid napelemes rendszereket és
  • hibrid inverteres napelemes rendszereket

Míg előbbi a napelem panelekben hordozza technológiai vívmányinak kulcsát, addig utóbbi, ahogy neve is sejteti az inverterben rejti mindezt.

Hibrid napelemes rendszer működése

A hibrid napelemes rendszert voltaképp a napelem és a napkollektor technológia összegyúrásából hozták létre. Tehát a napelemeknek hála elektromosságot termelhetünk, a napkollektor technológiának köszönhetően pedig emellett hőenergiát is termelhetünk, mindezt egyszerre, ráadásul a technológiák egymást is felerősítik.

A rendszer működését leegyszerűsítve úgy érdemes elképzelni, hogy egy hagyományos napelem hátoldalán folyadékot áramoltatunk és ez egyben hűti is az adott napelemet. A napelemünk ennek köszönhetően jobb hatásfokon képes működni, mert védettebbé válik a túlmelegedés ellen, miközben a felmelegített folyadékkal meleg vizet állíthatunk elő.

Hibrid napelemes rendszer jellemzői

A hibrid napelemes rendszer esetén is érdemes megvizsgálnunk azokat a jellemzőket, amiket egy hagyományos napelemes rendszer esetén. Ilyen jellemzők a hatásfok, teljesítmény, méret, élettartam és végül az ár. Ezek ismeretében már jobb képet kaphatunk arról, miért és kinek érheti meg egy ilyen rendszerbe való befektetés.

Hibrid napelemes rendszer hatásfoka

A hibrid napelem hatásfoka könnyedén elérheti a 18-24%-ot. Tehát sokkal jobb hatásfokon képes működni, mint bármelyik hagyományos napelem rendszerek.

Hibrid napelemes rendszer teljesítménye

A kedvezőbb hatásfoknak köszönhetően a hibrid napelemes rendszerteljesítménye is jobb, és nem utolsó sorban kiegyensúlyozottabb. Számszerűsítve, megközelítőleg 20-30%-os teljesítmény javulást is elérhetünk a hűtésnek köszönhetően.

Hibrid napelemes rendszer mérete

Méreteit tekintve kijelenthető, hogy sokkal kevesebb mennyiségű hibrid napelem elég ugyanahhoz a teljesítményhez, amit egy hagyományos napelemes rendszerrel érhetünk el.

Hibrid napelemes rendszer élettartama

Élettartam tekintetében ugyanúgy számíthatunk a gyártók által garantált 25-30 éves élettartam garanciára, a szokásosnak mondható teljesítmény romlási értékek mellett.

Hibrid napelem ár

Természetesen az ár eltérhet gyártónként és típusonként. Azonban elmodnható, hogy a legdrágább napelem típusok közé tartozik, melynek legfőbb oka, a rendszer bonyolultsága és az ebből adódó gyakoribb meghibásodások és nagyobb szervízigény.

Hibrid napelemes rendszer előnyei, hátrányai

A hibrid napelem számos előnnyel és néhány hátránnyal is rendelkezik, emiatt komoly fejtörést okozhat a döntésben azok számára, akik most szeretnének napelemes rendszert építetni. Előnyei az alábbiakban foglalható össze röviden:

  • hatékonysága akár 30%-al is magasabb lehet, mint a hagyományos típusoké
  • kisebb helyigényű rendszer (ugyanakkora teljesítményhez, kevesebb napelem is elég)
  • könnyen alkalmazható hagyományos napelemekkel is
  • egyenletesebb teljesítményt biztosít
  • kivitelezése kisebb költségű

Természetesen ez a rendszer sem fenékig tejfel, így az alábbi hátrányokat is érdemes figyelembe vennünk:

  • mindent figyelembe véve a legköltségesebb napelem típus
  • összetett rendszer, emiatt nagyobb a meghibásodások lehetősége is
  • gyakoribb karbantartást igényel

Hibrid inverteres napelemes rendszerek

A hibrid inverteres napelemes rendszer t a hálózatra visszatápláló és a szigetüzemű napelemes rendszerek egyesítésének tekinthető. Az ilyen rendszerrel rendelkező háztartás képes mind a hálózati-, mind a sziget üzemű rendszer üzemmód ellátására, vagyis képes az áramot visszatáplálni a közüzemű hálózatra, de akkumulátorban is tárolhatjuk a fel nem használt energiát. Használatával könnyedén növelhető a saját fogyasztás, miközben csökkentjük a hálózati áramvételezés mértékét.

Kifejezetten hasznos a hibrid inverterrel rendelkező napelemes rendszerek alkalmazása olyan területeken, ahol az esetleges hálózati kimaradások esetén is folyamatosnak kell lenni az áramellátásnak. Ilyen esetben, ha szükséges az automata átkapcsol napelemek által korábban már feltöltött akkumulátorokra, így folyamatossá tehetjük az áramellátást.

Természetesen a hibrid napelemes típushoz hasonlóan a hibrid inverteres napelemes rendszerek esetén is számítanunk kell arra, hogy a végleges bekerülési költsége magasabb lesz, mint a hagyományos rendszerek esetén. Ennek oka, a szükséges akkumulátorok beépítése, valamint az összetettebb inverter magas ára.

Összegezve:

Legyen szó bármelyik hibrid megoldásról, abban biztosak lehetünk, hogy egy összetett ezáltal hatékonyabb rendszert kapunk pénzünkért cserébe. Amennyiben pedig további kérdése lenne a napelem tervezéssel, vagy építéssel kapcsolatban, akkor az A1 Solar szakértő állnak rendelkezésre saját napelemes rendszerének megálmodásában is.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések