Élmezőben a tetőre telepített napelem

A tetőre telepített napelem 517% növekedést mutatott Indiában a tavalyi évhez képest

A Mercom India jelentése szerint India 2021 második negyedévében 521 MW tetőtéri napelemet telepített. Ez 517%-os növekedést jelent az előző év azonos negyedévében hozzáadott 85 MW-hoz képest. Az elemző és tanácsadó cég 2018 óta a legjobb évet jósolja India tetőtéri napelem piacának.

Indiában jelenleg összesen 6,1 GW beépített tetőtéri kapacitás áll rendelkezésre. Az idei a második valaha volt legsikeresebb negyedév a tetőtéri napenergiát illetően. Amely alatt az ország összes napenergia-bővítésének 20%-át könyvelhették el.

Továbbá, 2021 első félévében India 862 MW tetőtéri napelemet telepített (ez 210%-os növekedés 2020 első félévéhez képest). Ez azt jelenti, hogy már az első féléves telepítések meghaladták a 2020-ban telepített összes tetőtéri napelem-kapacitást (719 MW), amikor a piacot súlyosan érintették a COVID-19 lezárások.

Megsokszorozódott tetőre telepített napelem szám, a növekvő költségek ellenére

Ezek a telepítések azonban nem oszlottak el egyenletesen, 10 indiai államban történt az összes installáció 83%-a. Gujarat telepítette messze a legtöbb tetőtéri napelemet, a hozzávetőleg 1,3 GW teljesítményű telepítés a teljes hozzáadott kapacitás 55%-át teszi ki. Amelyet Maharashtra (~700 MW) és Rajasthan (~450 MW) követ.

A jelentés továbbá szintén rávilágított a tetőtéri napelemek növekvő költségeire Indiában. Az átlagos költségek 3%-kal, 39,1 millió ₹/MW -ra (530 000 USD) nőttek. Szemben a 2021 első negyedévi 38 millió ₹/MW (520 000 USD) értékkel. Ezek az áremelkedések nagyrészt a megnövekedett modulköltségek és a nyersanyaghiány miatt következtek be. Az év első fele még ettől is erősebb lehetett volna a napenergia területén, ha nem lett volna bizonytalanság India nettó mérőrendszere körül – áll a jelentésben.

„A nettó méréshatár 500 kW-on való véglegesítése megszüntette a bizonytalanságot a telepítők számára, és megnyitotta az utat a jövő előtt” – mondta Raj Prabhu, a Mercom Capital Group vezérigazgatója. „Azonban az államok szerte véletlenszerű tetőtéri napelemes szabályozások és a forgalmazó cégek támogatásának hiánya visszatartják az ágazatot.”

A tetőtéri napelemtől kitekintve, India jó úton jár, hogy további 4580 MW napelemes kapacitást telepítsen 2021 második felében. A PV Tech-nek adott interjújában azonban az év elején a Bridge to India kutatóvállalat ügyvezető igazgatója, Vinay Rustagi elmondta, hogy India számításaik szerint várhatóan 65 GW beépített napelemes kapacitással rendelkezik majd 2022 végére, elmaradva így az eddigre célként kitűzött 100 GW napenergia telepítésétől.

Ha te is hozzájárulnál Magyarország tetőre telepített napelem számának növeléséhez és villamosenergia fogyasztásának zöldebbé tételéhez akkor kérj tőlünk árajánlatot.

Forrás: https://www.pv-tech.org/indian-rooftop-solar-up-517-on-last-year-despite-rising-costs/

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések