A lebegő napenergia globálisan növekszik

A Fitch Solutions jelentése szerint az úszó napelemes létesítmények világszerte tovább növekszenek – a várakozások szerint a következő évtizedben Ázsiával az élvonalban – ami jelentős lehetőségeket kínál a szivattyús tározós erőművekkel való kombinálásukra.

2020 decemberében 16 vízfelszínen lebegő napenergia-projektet regisztráltak a Fitch Solutions Key Projects Database (KPD) adatbázisában. Ez mostanra 22 projektre nőtt, ami 37,5%-os növekedést jelent, és várhatóan 10 GW teljes beépített kapacitást.

Továbbá 2021-ben számos úszó napelemes létesítmény lépett működésbe. A legtöbb fejlesztés Ázsiában található, mint például a 320 MW-os Huaneng Power International, Shandong tartományban, Kínában, és egy 45 MW-os projekt a thaiföldi Villamosenergia-termelő Hatóság megbízásából, amely további 15 hidro-úszó szoláris hibrid projekttel kíván továbbhaladni, melyek együttes beépített teljesítménye 2725 MW.

„Úgy gondoljuk, hogy ezekkel a fejlesztésekkel az elkövetkező 10 évben Ázsia lesz a vezető régió az úszó napelem-berendezések telepítésében” – közli a jelentés, hozzátéve, hogy az ilyen telephelyek kiépítéséhez és működtetéséhez szükséges szakértelmet az ázsiai országok javára fogják súlyozni.

A napenergia-kapacitás növekedése régiónként, GW, globális növekedés és % éves összevetésben. Forrás: Fitch Solutions.

A jelentés szerint a Fitch Solutions arra számít, hogy a területi korlátokkal küzdő piacok a vízpartokhoz közel fekvő partmenti területeket és tározókat használnak fel lebegő napenergia kiépítésére, míg a vízenergiához való hozzáféréssel rendelkező piacok szintén a lebegő napenergia felé fognak fordulni, hogy kiegyenlítsék a vízenergia hiányát a száraz évszakokban. Ez „felfelé irányuló kockázatot jelentene a hidroelektromos szivattyús tározók teljesítményének növekedésére nézve”.

A jelentés szerint az úszó napelemek előrejelzett növekedése jelentős előnyökkel jár majd a hidroelektromos szivattyús tározós szektorban, tekintettel a két technológia közötti szinergiára – a napenergia kompenzálhatja a vízenergia-termelés hiányát a száraz évszakokban, és fordítva.

Ennek a kombinációnak a keretében a napenergiát felhasználhatnák a szivattyúk meghajtására a hidroelektromos szivattyús tározókban, hogy a vizet későbbi energiatermeléshez tárolják. Lényegében „a hidroelektromos szivattyús tározó akkumulátoros tárolórendszerként működne az időszakos napenergiához” – áll a jelentésben.

A PV Tech Power legutóbbi kiadásában megjelent a Sunseap lebegő-napenergia cég cikke, amely feltárta a lebegő napenergia térnyerését és a technológia előnyeit.

Forrás: https://www.pv-tech.org/floating-solar-on-the-rise-globally-significant-synergies-with-pumped-hydro-storage-set-to-emerge/

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések