2022:Az USA villamosenergia termelésének 50%-a napelemből fog származni

Az ország Energiainformációs Adminisztrációjának (EIA) új adatai szerint az USA-ban idén a közüzemi léptékű kapacitásbővítések közel felét a napenergia teszi ki.

Az ügynökség várakozásai szerint 2022-ben 21,5 GW-nyi közüzemi szintű napenergiát telepítenek majd. Ami az előre jelzett, az USA villamosenergia-hálózatába kerülő 46,1 GW új, közüzemi méretű villamosenergia-termelő kapacitásnak körülbelül 46%-át teszi ki.

A becslések szerint az új kapacitás meghaladná a tavalyi 15,5 GW-os közüzemi szintű napelem-telepítéseket. Az októberig bejelentett 8,7 GW-nyi bővítésen és a 2021 utolsó két hónapjára tervezett 6,9 GW-nyi telepítés alapján. Közölte az EIA.

Texas a villamosenergia zöldebbé tételének élmezőnyében

Texas várhatóan több közüzemi szintű napenergiát telepít idén, mint bármely más állam. Az EIA előrejelzése szerint 6,1 GW-ot – az országos összteljesítmény 28%-át –, Texas után pedig Kalifornia következik majd 4 GW-tal.

Az EIA tavaly áprilisban közzétett adatai alapján, az USA-ban 2022 végére a közüzemi méretű napelemes rendszerek egyharmada Texasban lesz. Így az állam teljes beépített napenergia-kapacitása 14,9 GW-ra nő, ami csökkenti a lemaradást a vezető államhoz, Kaliforniához képest.

A Solar Energy Industries Association (SEIA) kereskedelmi szervezet és a Wood Mackenzie kutatócég múlt hónapban közzétett jelentése szerint 2021 harmadik negyedévében az USA közüzemi méretű napenergia ágazata az eddigi legjobb harmadik negyedévét zárta. A telepítést tekintve, 3,8 GWdc hozzáadásával.

Tanulmányuk azt jósolja, hogy a közüzemi méretű napenergia továbbra is kétszámjegyű növekedést fog elérni a jelenlegi politikai környezetben. A magas nyersanyagárakkal és az ellátási lánc korlátaival kapcsolatos kihívások várhatóan ebben az évben és 2023 elején is teljes erővel jelentkeznek majd.

A napenergia hasznosításán felül más erőforrásokat is bevetnek

Az EIA arra számít, hogy idén a napenergia mellett 9,6 GW földgázerőmű, 7,6 GW szélerőmű, 5,1 GW akkumulátortároló és 2,2 GW atomerőmű kerül hozzáadásra.

Az előrejelzett akkumulátortároló-kiépítés 84%-os növekedést jelent 2021-hez képest. Mivel a csökkenő költségek, a tárolóhelyek és a megújuló energiatermelés együttes elhelyezése, valamint a regionális átvitelirendszer szervezés elősegíti akkumulátortárolás bővítését az USA-ban. Közölte az EIA.

Az ügynökség szeptemberben közzétett kutatása feltárta, hogy az Egyesült Államokban 2021 és 2024 között való csatlakoztatásra tervezett 14,5 GW akkumulátoros tárolókapacitásból 9,4 GW (63%) napelemekkel együtt lesz elhelyezve.

A napelemek elterjedésének felgyorsulásával az USA Energiaügyi Minisztériumának legújabb tanulmánya megállapította, hogy agresszív költségcsökkentéssel, támogató politikákkal és nagy léptékű villamosítással a napenergia hozzájárulása a nemzeti energiaigényhez a mai 3%-ról 40%-ra emelkedhet 2035-re. A napelemes rendszerek gigászi méretű növekedése azonban nem csak az USA területén érezteti hatásait.

Amennyiben érdekesnek találtad az USA napenergia felhasználásával kapcsolatos előrejelzésről szóló cikkünket, úgy nézz körbe korábbi blogbejegyzéseink között.

Forrás: https://www.pv-tech.org/solar-to-account-for-almost-50-of-new-us-electric-generation-in-2022-eia/

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések