Új mátrix zsindely-technológia a láthatáron

A Fraunhofer ISE és M10 industries új mátrix zsindely-technológia bevezetésén dolgozik

A Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE és az M10 Industries bemutatták a mátrix zsindely-technológia újítást a napelemek csatlakoztatására. Amely állítólag 2-6%-kal hatékonyabb modulokat eredményez, mint azok, amelyek hagyományos módon félbevágott cellákat használnak.

A megközelítés szerint a zsindely-napelemcellákat eltolt módon rendezik el, ahhoz hasonlóan ahogy a téglákat egy falazatba fektetik. Ez az elrendezés növeli a modul hatékonyságát, miközben javítja az árnyékolási toleranciát is.

A Fraunhofer ISE szerint a technológia „egy lépéssel előtte jár” a hagyományos zsindelyes napelemmodul-technológiáknak. Az egyes cellákat zsindelyes elrendezésben átlapolják, hogy csökkentsék a lánc napelemcellái közötti teret, ami kisebb áramerősséget és nagyobb hatékonyságot eredményez.

A mátrix elrendezés lehetővé teszi a teljes modulterület teljesebb kihasználását, így akár 6%-kal hatékonyabb modulokat eredményezve. A hagyományos módon félbevágott napelemeket használó modulokhoz képest.

Eközben a mátrix lehetővé teszi hogy az áram átjárja a modul árnyékos területeit is, potenciálisan megduplázva a modul által leadott teljesítményt részleges árnyékolás alatt.

A mátrix kifejlesztésére használt új stringert a Shirkan projekt keretében építették, és a német szövetségi gazdasági és energiaügyi minisztérium finanszírozta.

A múlt hónapban, az idei európai fotovoltaikus napenergia-konferencia és kiállítás (EU PVSEC) keretén belül előadást tartottak a témában, és az e technológiát használó első prototípusok már láthatóak lesznek az e heti müncheni Intersolar Europe 2021 kiállításon.

A technológia leírása szerint a lehető legjobb hasznosítása az épületek homlokzataival való integráció, és Achim Kraft, a Fraunhofer ISE interconnection és encapsulation csoportjának vezetője szerint a mátrixzsindely-modulok az „előre elrendeltek” az integrált applikációkhoz.

Ha téged is érdekelnek a napelemes rendszereket érintő technológiai újítások, akkor nézz körbe korábbi blogbejegyzéseink között.

Forrás: https://www.pv-tech.org/fraunhofer-ise-and-m10-industries-unveil-new-matrix-shingle-technology/

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések