Kiugró népszerűségnek örvend a napenergia

A napenergia vállalati finanszírozása az egekbe szökik, ‘hatalmas’ a kereslet a fotovoltaikus eszközökre

Több mint négyszeres növekedés történt a vállalati napenergia – finanszírozás területén 2021 első negyedévében 2020 ugyanezen időszakához képest. A PV iránti erős globális kereslet tapasztalható, a Mercom Capital új elemzése szerint.

A piackutató cég azt találta, hogy a teljes vállalati finanszírozás elérte a 8.1 billió amerikai dollárt, a 2020 első negyedévben mért 1.9 billióról. A piacot covid-19 okozta, gazdasági tevékenységek terén mutatkozó lassulás sújtotta.

Az elmúlt év nehézségei ellenére jelentős emelkedő tendencia mutatkozott a finanszírozás területén az utolsó három negyedévre. A legfrissebb adatok szerint pedig egy erős 2021-re készülhet az ágazat.

A napenergia piacában van még potenciál

„Bár a napenergia részvények veszítettek a vonzerejükből, az első negyedévben egy példa nélküli 2020 után, egy nagy IPO és a rekord szintű értékpapírosítási tevékenység megemelte az össz befektetést”. Nyilatkozta Raj Prabhu, a Mercom Capital Group vezérigazgatója. Emellett azt mondta, hogy a napenergiára „hatalmas a kereslet” összesen majdnem 15 GW kapacitású projekttel az első negyedévre.

A globális kockázatitőke-befektetés a napenergia szektorba elérte az 1 billió amerikai dollárt, 33%-os növekedést mutatva a megelőző negyedévhez képest. Továbbá 610%-ot a 2020-as első negyedévhez képest. A Mercom szerint a top VC-finanszírozott vállalatok 2021 első negyedévében a következők voltak: Loanpal, egy lakossági napenergia finanszírozási szolgáltató, amely 800 millió USD összeget gyűjtött. A megújuló-energia fejlesztő Intersect Power; az afrikai, hálózaton kívüli villamosenergiát szolgáltató Daystar Power; illetve az erősáramú elektronikai szolgáltató Tigo Energy.

A bejelentett adósságfinanszírozás 2021 első negyedévében 4.3 billió amerikai dollárra ugrott 14 megállapodás megkötésével, a 2020 első negyedévi 1.8 billióról.

A zöldebb élet záloga

Mindeközben az idei első negyedévben 20 M&A tranzakcióra került sor, melyből 15 érintett napenergiával foglalkozó downstream vállalatokat. A legújabb ügyletek keretében az EDF Renewables szert tett az amerikai villamosenergia-termelő társaság EnterSolar 100%-ára, még a spanyol Naturgy januárban bejelentette 57 millió USD értékű vásárlását az amerikai napenergia-fejlesztő Hamel Renewablestől.

Nagyszabású napenergia-projektek területén 82 tranzakció történt 2021 első negyedévében, összesen 14.6 GW kapacitást érintve. A leginkább aktívak a fejlesztők és független energiatermelők, ezt követően pedig a befektetési vállalkozások és befektetési alapok voltak.

A negyedévben bejelentett projekt akvizíciók között van a LightSource BP 1,060 MW-os spanyol napenergia portfóliója, és egy a Mytilineos ipari csoport által kötött üzlet. Ez utóbbi egy 20 görögországi PV projektből álló portfóliót tartalmaz,melyek együttes kapacitása 1 480 MW, valamint számos energiatároló létesítményt is.

Amennyiben érdekesnek találtad a napenergia szektor jelenlegi gazdasági helyzetéről szóló cikkünket olvass bele korábbi blogbejegyzéseinkbe is.

Forrás: https://www.pv-tech.org/corporate-solar-funding-skyrockets-with-pv-assets-in-great-demand/

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések