Szigetüzemű napelem rendszer jellemzői

A napelemes rendszerek esetén sokszor emlegetik a szigetüzemű napelemes rendszereket, valamint a hálózatra visszatápláló rendszereket. A legtöbb szó egyértelműen az utóbbiról esik ,hiszen sokan bevételi és gyorsabb megtérülési lehetőséget látnak ebben a kivitelben. Azonban a szigetüzemű napelemes rendszereknek is megvannak a maguk előnyei, ezért most ezzel a típussal foglalkozunk részletesebben.

Szigetüzemű napelemes tervezése

Szigetüzemű napelemes rendszermegfelelő tervezéséhez mindenképp szükséges összegyűjteni, az ingatlanon található elektromos fogyasztókat. Emellett az is fontos, hogy az egyes eszközök mekkora teljesítménnyel (W) rendelkeznek, és a nagyobb fogyasztókat előreláthatólag mennyi ideig üzemeltetnénk.

A tervezés során érdemes lehet figyelembe venni, hogy a leendő rendszert időszakosan (pl. csak nyáron) üzemeltetjük, vagy egész évben. Ha csak nyáron, akkor kevesebb napelemmel is megtermelhetjük a szükséges energiát.

A szigetüzemű napelemes rendszerek tervezésekor tehát 3 fő szempontot kell figyelembe venni:

  • az év melyik időszakában üzemeltetnénk?
  • mekkora teljesítményre van szükségünk?
  • mennyi ideig kell biztosítani a meghatározott teljesítményt?

Sziget üzemű napelemes rendszer telepítése

A szigetüzemű napelemes rendszerek könnyedén orvosolhatják az elektromos áram hiányát azokon a területeken ahol nincsen a közelben villamos hálózat vagy a fogyasztás mértékéhez képest túlságosan bonyolult volna a hálózathoz való kapcsolódás.

A szigetüzemű rendszerek esetén mivel nem adott a hálózati kapcsolat, ezért csak annyi energiát tudunk felhasználni amennyit a napelemes rendszerünk ténylegesen megtermelt, így folyamatos visszajelzést kapunk energiafogyasztásunk alakulásáról.

Emiatt a sziget üzemű rendszereknél a fogyasztási szokások is megváltozhatnak, így automatikusan csökkenhet energiafogyasztásunk az energiatudatosság megerősödése miatt.

Szigetüzemű rendszer beruházási költségei

Egy szigetüzemű napelemes rendszer esetében sajnos érdemes felkészülni arra, hogy a bekerülési költsége 50-70%-kal magasabb, mint a hálózatra tápláló rendszerek esetén.

Ez a szükséges akkumulátor telepek költségeinek tudható be elsősorban. Emiatt a hálózati kapcsolattal kiépített napelemes rendszer tehát olcsóbb, és egy gyorsabban megtérülő beruházás lehet.

Szigetüzemű napelemes rendszere előnyei

A szigetüzemű rendszerek ugyan költségesebbek, mint a hálózatra visszatápláló rendszerek, ennek ellenére számos előnnyel is rendelkeznek, amik miatt megérheti egy ilyen rendszer kialakítása:

  • áramszolgáltatótól független rendszer
  • nem szükséges engedély az üzemeltetéshez
  • áramszünet esetén is biztosított az áramellátás,
  • villamos hálózattal nem rendelkező területre is kiépíthető

Összegezve:

A sziget üzemű napelemes rendszerek tehát azok számára kifejezetten előnyös lehet, ahol a teljes függetlenedés és az energiatudatosság a fő szempont, de ott is megoldást nyújthat, ahol nem áll rendelkezésre villamos közüzemi hálózat.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések