Szennyeződésgátló bevonatot kapnak a napelemmodulok

Egyesült Királyságbeli kutatók finanszírozást szereztek egy méretezhető szennyeződésgátló bevonat kifejlesztésére és tesztelésére napelemmodulokhoz. Amely csökkentheti a tisztítási ciklusok gyakoriságát, miközben javítja a teljesítményt.

Miután megkapták a támogatást egy hároméves tanulmányra, a Loughborough Egyetem csapata egy az üveggyártással kompatibilis kémiai eljárással kíván egy kopásálló szervetlen, szennyeződésgátló bevonat kifejlesztésén dolgozni. Ez a technika ipari méretekben is könnyen alkalmazható lesz.

A Mérnöki és Fizikai Tudományok Kutatási Tanácsa által finanszírozott, 1,2 millió GBP értékű projekt a University College London (UCL) együttműködésében valósul meg. Mely, az Above Surveying légi napelem-vizsgáló cég, az üveggyártó NSG Group, és a Solar Farm Cleaning modultisztító cég bevonásával folyik majd.

A csapat a bevonatokat a kémiai gőzfázisú rétegelőállításnak (CVD) nevezett eljárással készíti majd el. „Ez egy „bölcsőtől a sírig” terjedő tanulmány része. Mely során szintetizáljuk a kiindulási anyagokat, vékony filmként lerakjuk őket, majd teszteljük funkcionális tulajdonságaikat. Egy sikeres bevonat nagyban javíthatja a napelemek élettartam-hatékonyságát”. Mondta Ivan Parkin professzor, az UCL Matematikai és Fizikai Tudományok Karának dékánja.

A Loughborough Egyetem szerint a polimer alapú hidrofób (vízlepergető) szennyeződésgátló bevonatok elviekben működőképesek. Viszont tartósságuk nem elegendő ahhoz, hogy ellenálljanak a napi 24 órás környezeti igénybevételnek vagy a rendszeres tisztítás okozta kopásos károsodásoknak.

Míg a szennyeződések több mint 5%-kal csökkenthetik a teljesítményt az Egyesült Királyságban, az egyetem szerint ez sokkal komolyabb probléma a száraz régiókban. Mint például a Közel-Keleten és India egyes részein.

Michael Walls, a projekt vezető professzora, a Loughborough Egyetem villamosenergia-rendszerek fotovoltaikával foglalkozó professzora elmondta, hogy a tanulmány képes „enyhíteni a napenerűművek egyik legsúlyosabb problémáját”. Hozzátéve: „A tervünk egy olyan szennyeződésgátló bevonat elkészítése, amely egyszerre hatékony, tartós és olcsó.”

Forrás: https://www.pv-tech.org/researchers-receive-funding-to-create-anti-soiling-coating-for-solar-modules/

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések