Sosem látott rekordokat dönt az európai napenergia

Júniusban és júliusban rekordokat döntött az európai napenergia

A naperőművek az EU-27 villamosenergia-igényének 10%-át termelték idén júniusban és júliusban. Állapította meg az Ember energetikai kutató szervezet új elemzése.

Nyolc uniós ország az idei nyári csúcs idején új rekordokat is felállított a napenergia által termelt villamos energia arányában. Köztük Észtország, Németország, Magyarország, Litvánia, Hollandia, Lengyelország, Portugália és Spanyolország.

Magyarország kiemelkedő az európai napenergia színvonalában

A magyarországi napenergia-termelés különösen kiemelkedett, hiszen az ország villamosenergia-termelésében való részaránya megnégyszereződött 2018 júniusa és júliusa óta. Hollandiában és Spanyolországban a napenergia részesedésének megduplázódása volt tapasztalható ugyanebben az időszakban. Észtországban és Lengyelországban a 2018-as nulla közeli értékről 10%-ra, illetve 5%-ra nőtt a napenergia részaránya 2021 júniusában és júliusában.

A napenergia 2021 nyarán először előzte meg a szénen alapuló energiatermelést Magyarországon, ami mérföldkő, amelyet az előző évben már elértek Görögországban és Portugáliában. Mely néhány évvel ezelőtt Hollandiában, Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Ausztriában és Belgiumban is bekövetkezett már.

Magyarországon a napenergia a villamos energia 2018. június -júliusában mért 3%-áról 12%-ra nőtt az idei nyárra. Összehasonlításképpen, a szénen alapuló energia a 2018. június-júliusi 17%-ról csupán 10% -ra csökkent.

A napelemek azonban még nyári csúcsuk idején is kevesebb áramot termeltek, mint Európa szénerőművei.

Charles Moore, az Ember Európa vezetője elmondta: „Európának rekorddöntő nyara volt a napenergia területén, de még nem aknázta ki teljesen a benne rejlő összes lehetőséget. A napenergia ára nagyot zuhant az elmúlt évtizedben. Európa napenergia-forradalmának első jeleit láthatjuk olyan országokban mint Spanyolország, Hollandia, Magyarország, sőt még a szénben gazdag Lengyelország is.”

„Azonban még hosszú út áll előttünk, mielőtt a napenergia több energiát szolgáltat majd, mint a fosszilis tüzelőanyagok, még Európa nyári napsugárzásának csúcsán is. Az idei nyáron Európa-szerte tapasztalt szélsőséges időjárás sürgős ébresztőként szolgált a kormányoknak, és most az éghajlatváltozással kapcsolatos célkitűzéseket akcióvá kell alakítaniuk, a napkollektor-telepítés fokozásával.”

Kollektív napenergia-termelés növekedésre van szükség

A napenergia-termelésnek egész Európában növekednie kell az elkövetkező évtizedben, a 2030-as szén-dioxid-mentesítési célok teljesítéséhez. A napenergia-piac készen áll arra, hogy támogassa a szükséges növekedést. Tekintettel arra, hogy az új napelemekből származó villamosenergia-termelés mostanra a meglévő fosszilis erőművekkel való termelés árának felébe kerül a jelentős piacokon. Közéjük tartozik Németország, az Egyesült Királyság, Olaszország, Franciaország és Spanyolország.

A közüzemi méretű napelemes fotovoltaikus villamos energia globális élettartamra vonatkoztatott fajlagos energiaköltsége (LCOE) a 2010-es 381 USD/MWh-ról 57 USD/MWh-ra csökkent 2020-ban.

Továbbá az Ember múlt hónapban közzétett elemzése feltárta, hogy a nagy európai gazdaságokban az új szélerőművek és naperőművek termelési költségei jóval alacsonyabbak voltak, mint a fosszilis tüzelőanyaggal működő erőműveké. Például Spanyolországban a gáz- és kőszénüzemekből származó áramtermelés költsége háromszorosa az újonnan telepített szél-, és kétszerese az új naperőművek költségeinek.

Ha érdekel Magyarország napelem iparának alakulása, nézz körbe korábbi blogbejegyzéseink között is.

Forrás: https://www.pv-tech.org/european-solar-broke-records-in-june-and-july-but-more-progress-needed/

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések