Óriás nap- és szélenergia projektekbe vág az IKEA

Az IKEA tulajdonos Ingka Csoport 4 milliárd eurót fektet be nap- és szélenergia projektekbe

Az elmúlt tíz évben már 2.5 milliárd eurót fektettek be nap- és szélenergia projektekbe. Az Ingka azt nyilatkozta, ez a legfrissebb bejelentés jelenti a következő lépést ahhoz, hogy elérjék a 100% megújulóenergia-használatot a cég értéklánca mentén.

A vállalat jelenleg tíz PV projektet birtokol és üzemeltet 15 országban. Továbbá 547 szélturbinát és 935 000 napelem panelt az IKEA üzletek illetve raktárépületek tetőin. Ez összesen több mint 1.7 GW megújulóenergia-kapacitást jelent.

Az IKEA előretör a napenergia felhasználása terén

Emellett a bejelentést megelőző héten az Ingka Investments, az Ingka Group befektetési ága azt nyilatkozta, hogy 49% részesedést fog vásárolni nyolc oroszországi napenergia projektből. Összesen 160 MW kapacitással, amely elegendő villamos energiát fog termelni az ország mind a 17 IKEA üzletének áramellátásához. Az Ingka szerint a tranzakció jelenti az első nagyszabású, megújuló energiába való, nem közüzemi vállalat általi külföldi befektetést az országban.

Az Ingka Investments a tavalyi évben szintén szerzett 49% részesedést két texasi PV erőműben, melyek együttes kapacitása 403 MW. Az ügylet a vállalat első ipari méretű napenergiába való befektetése volt.

A nap- és szélenergia projektekbe való fektetés a vállalati kultúra része

A megújuló energia használata a vállalat működtetésében jelentős részét képezi a párizsi megállapodás iránti kötelezettségvállalásuknak. Ahogy Pia Heidenmark Cook, az Ingka Group fenntarthatóságért felelős vezetője is megfogalmazta. „Már hosszú utat tettünk meg eddig, és ebben a kritikus évtizedben össze kell fognunk annak érdekében, hogy felgyorsítsuk a helyes és igazságos tranzíciót egy megújuló energia által ellátott társadalomba – adta hozzá Cook.

A vállalati fenntarthatóság iránti élénk érdeklődés és a megújuló energiaforrásokhoz való fokozott globális hozzáférés közepette, a BloombergNEF friss jelentése szerint rekord mennyiségű, 23.7 GW zöld energiát vásároltak meg vállalatok 2020-ban. A legnagyobb piac pedig ismét az Egyesült Államok volt.

Nézzünk körbe a napelemes piac többi résztvevői között

A kutatási szervezet szerint, a zöld energia vezető vásárlója 2020-ban az Amazon volt. A vállalat 35 zöld villamosenergia-vásárlási megállapodást jelentett be, 5.1 GW összkapacitással. Őket követi a francia olajóriás Total, amely 3 GW napenergiát vásárolt a tavalyi évben.

Ezen a héten az Amazon bejelentette terveit kilenc új ipari méretű nap- és szélenergia projektere, köztük az első napelem-tároló létesítményükre, mely Kaliforniában lesz található. A vállalat szerint ezeknek a befektetéseknek a segítségével megfelelő úton járnak majd ahhoz, hogy az összes üzleti tevékenységüket megújuló energiából tudják fedezni 2025-re.

Amennyiben felkeltette érdeklődésed a nap- és szélenergia projektekben résztvevő vállalatok, és döntéseik háttere, akkor látogass el blogbejegyzéseink közé.

Forrás: https://www.pv-tech.org/ikea-owner-ingka-group-to-invest-e4bn-in-solar-and-wind-projects/

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések