Nézzük meg, hogy működik a napelem!

Ma már nem is olyan meglepő, amikor családi házak tetején napelemeket látunk csillogni. Gondolkodtál már azon, hogy hogy működik a napelem? Ha igen, ráadásul el-el is játszol a gondolattal, hogy neked is kellene egy ilyen hatékony, környezetkímélő és persze pénztárcabarát megoldás, akkor hasznos olvasmányt kínálunk, tarts velünk!


Hogy működik a napelem?

A napelemes rendszer több elemből tevődik össze: egyrészt a panelekből és az inverterből, valamint a tartószerkezetből, ami a biztonságos rögzítést hivatott biztosítani. Ezeken felül a villamos hálózatra történő csatlakozás miatt szükséges egy oda-vissza mérő óra. Ez utóbbi nem hiányzik, ha olyan szigetüzemű napelemet működtetsz, ami nem csatlakozik az elektromos szolgáltató rendszerére.

A napelem panelek a környezeti viszontagságokkal szemben kiváló ellenállóképességgel rendelkeznek és szilíciumcellákból állnak. Technológia alapján monokristályos és polikristályos napelemek léteznek. Ránézésre szín alapján a legkönnyebb megkülönböztetni őket, mert az előbbi fekete, míg az utóbbi kékes-lila színű. A polikristályos napelem terjedt el jobban, ennek egy nagyon kicsivel ugyan gyengébb a hatásfoka, ugyanakkor olcsóbb és a dőlésszög és tájolás kevésbé befolyásolja hatékonyságát.

A napelemes rendszer másik nélkülözhetetlen eleme az inverter, ami átalakítja a napelem által termelt energiát váltakozó árammá. Ez azért nélkülözhetetlen, mert a napelemes rendszer által termelt energiát csak ebben a formában lehet hasznosítani.


Hogyan néz ki a napelem működése a gyakorlatban – a felhasználó szemszögéből

Fontos a működési elv, de az, aki napelem telepítésén töri a fejét, bizony arra legalább ugyanannyira kíváncsi, hogy mit jelent a napelemes rendszer működése a gyakorlatban, az ő számára. Hisz éjjel nem termelődik áram, de ő főleg sötétben igényel több energiát?!

Éjszaka, sötétben valóban nem tudja a napelem gyűjteni a napenergiát. A jellemzően alvásidőben jelentkező minimális energiát az áramszolgáltató hálózatából nyeri ilyenkor a felhasználó. Például alvás közben is működik a hűtőgép, s az alvó üzemmódba helyezett gépek is fogyasztanak némi áramot. Ez az árammennyiség azonban nagyon csekély, elenyésző.

A déli órákban termeli a napelem rendszer a legtöbb energiát. Ilyenkor ez az energia általában jóval több, mint a felhasználó igénye, ezért ilyenkor a hálózatba kerül visszavezetésre a feleslegként keletkező energia.

Este, amikor sötétedik, a felhasználó hazaér a munkából, lámpát kapcsol, vacsorát főz, mosást indít. Ilyenkor az igényt az elektromos hálózatról elégítjük ki. A mérőóra szerepe ezért nagyon fontos, ugyanis az elhasznált és a megtermelt áram különbségét kell csak megfizetni az áramszolgáltató felé, illetve ha fordítva alakul, s magasabb a termelés, mint a felhasználás, akkor a szolgáltató fizeti ki a különbözetet. Azért ez nem utolsó gondolat, igaz?


Használd ki a pályázatok kínálta lehetőségeket!

Ha régóta játszol a gondolattal, hogy belevágsz, s napelemeket fogsz telepíteni, hát itt a remek alkalom. A lakásfelújítási támogatás segítségével kedvező lehetőségeid vannak, amelyek alkalmat adnak a kedvezményes napelem telepítésére és elhelyezésére, de számos más lehetőség is nyitva áll előtted. Mi mindegyiket ismerjük, és segítünk neked a pályázatírástól kezdve, a tervezésen és engedélyeztetésen keresztül egészen a kivitelezésig, kérj árajánlatot!

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések