Napelemes rendszer részei: inventer

A napelemes rendszerek számos részegységből állnak össze, melyekről elmondható hogy egytől-egyig nélkülözhetetlen részei a rendszernek. Ezek közül az egyik legfontosabb napelemes rendszer rész az inverter, vagy egyszerűbb nevén áramátalakító, melyet a rendszer szívének is tekinthetünk.

Inverterek szerepe napelemes rendszerekben

Az inverter az egyik legfontosabb része a napelemes rendszernek, e nélkül nem is igazán lennénk képesek hasznosítani a napelem panelek oldalán létrejött elektromosságot.

Ennek oka, hogy a napelem panelekkel előállított áram egyenáram, míg az általunk használt háztartási berendezések, gépek, vagy azok adapterei váltóáramot használnak, így a közvetlen felhasználás nem lehetséges. Az inverter, vagyis áramátalakító segítségével a napelemes rendszerek esetében, az egyenáramot a hálózatival megegyező váltóárammá alakítjuk.

Ez többek között annak köszönhető, hogy a készülékben elhelyezett szenzorok folyamatosan figyelik az elektromos hálózatban mindenkor található áramot, és ahhoz igazítja az átalakított elektromosságot. Így a végeredmény a szokványos, bárki által hasznosítható 50 Hz frekvenciájú, 230V-os feszültséggel rendelkező hálózati áram lesz, amelyet egyaránt lehet hasznosítani belső használatban, eltárolhatunk akkumulátorokban, vagy adott esetben a közműhálózatba is visszatáplálható a megtermelt felesleg.

Inverter típusok

Attól függően, hogy mi tárolni, vagy visszatáplálni szeretnénk a fel nem használt energiát megkülönböztethetünk az inverterek között:

  • hálózatba visszatápláló invertereket
  • szigetüzemű invertereket.

Hálózatba visszatápláló inverterek

Mint azt a neve is mutatja, ez az inverter típus az összeköttetést jelenti az elektromos közműhálózat és a napelemes rendszerünk között.

A napelemekből érkező elektromosságnak mind az erőssége, mind a feszültsége igen változó, vagyis önmagában még egyáltalán nem alkalmas arra, hogy belépjen a közműhálózatba. Éppen ezért az inverter szenzora figyeli a hálózati áramot, és annak változásait érzékelve módosítja az általa a rendszerbe küldött, a napelemekből származó átalakított áramot.

A hálózat kialakításától függően alkalmazható egy és három háromfázisú inverter is, amelyikre adott esetben az ingatlan hálózata lehetőséget enged. Egyfázisú hálózatra értelemszerűen egyfázisú inverter csatlakozhat, de háromfázisú hálózat esetében három darab egyfázisút is használhatunk fázisonként, azonban ez kevéssé gazdaságos.

Ezen kívül választhatunk transzformátoros és transzformátor nélküli inverterek közül is a mai kínálatban. A transzformátoros a vékonyrétegű napelemek esetében lehet indokolt, míg a transzformátor nélküli a mono- és polikristályos rendszerek esetében használatos.

A mai modern inverterek egyébként típustól függetlenül jellemzően 95-98%-os hatékonysággal képesek működni, tehát elenyésző az energiaveszteség mértéke.

Azonban fontos, hogy hálózatra kötött rendszer esetén mindenképpen olyan invertert kell beépíteni, amit a helyi áramszolgáltató elfogad. Erről egyébként többnyire részletes listát találhatunk az érintett szolgáltató weboldalán.

Szigetüzemű inverterek

A szigetüzemű rendszereknél is átalakítás az inverter feladata, itt azonban az akkumulátorokban tárolódik a napelemek által termelt egyenáram és az inverter ezt alakítja hasznosítható váltóárammá. A szigetüzemű inverter esetében nagy előny lehet, hogy nem kapcsol le automatikusan hálózati áramszünet esetén, hiszen nincs is kapcsolata a hálózattal.

Ugyanakkor mindenképpen érdemes megvizsgálni, hogy a zárt hálózatra kapcsolt fogyasztóknak mekkora a teljesítménye, mert ez ritkán, de eredményezhet üzemzavart. Emiatt is fontos alaposan utánanézni a vásárolt inverternek, és célszerű minőségi terméket venni, hosszú gyártói garanciával.

Összegezve:

Az inverter megfelelő működése tehát elengedhetetlen a teljes napelemes rendszer működéséhez is. Legyen szó szigetüzemű, vagy hálózatra visszatápláló verzióról, minden esetben válasszunk minőségi, megbízható gyártótól származó terméket. Bizonytalanság esetén pedig mindenképp forduljunk szakértőhöz, aki segíthet meghozni az ideális döntést.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések