Napelem visszatáplálás elszámolása

Amennyiben hálózatra visszatápláló napelemes rendszerrel rendelkezünk, vagy szeretnénk rendelkezni a nem is oly távoli jövőben, akkor mindenképp érdemes tisztában lennünk azzal, hogyan is történik a szolgáltatóval a napelem visszatáplálás elszámolása. Az alábbiakban ennek a témának szenteljük cikkünket.

Visszatáplálás elszámolásának alapfeltétele

Ahhoz, hogy a közcélú villamoshálózat számára betermelt napenergia elszámolása biztosítva legyen elengedhetetlen az úgynevezett Háztartási méretű kiserőművekre (HMKE-re) vonatkozó érvényes Hálózat Használati Szerződés megléte a helyi áramszolgáltató és a kiserőmű tulajdonosa között.

Visszatáplált energia mérése

A fel nem használt és így visszatáplált napenergia mennyiségének mérésére egy kétirányú mérőberendezés hivatott. Ezt a mérő berendezést minden esetben a helyi energiaszolgáltató szakemberei helyezik ki és helyezik üzembe.

A mérő, mivel kétirányú, így képes külön-külön számlálón kijelezni a felhasznált és a napelemmel termelt villamos energia mennyiséget is.

Visszatáplálás elszámolási alapja

Az elszámolás alapját a mérőberendezésből leolvasott mérési adatok képzik. Az elfogyasztott és a napelemmel betermelt energia egyeztetését követően elszámoló számla kerül kiállításra a szolgáltatóval egyztetve.

Amennyiben betáplálási többletet mutatkozik, a többletenergiát a helyi villamosenergia-szolgáltató, számla ellenében megtéríti. Amennyiben felhasználási többlet kerül megállapításra, akkor értelemszerűen a fogyasztónak kell megtéríteni a szolgáltató felé az adott energiamennyiség ellenértékét

Visszatáplálás elszámolása magánszemélyeknél

Lakossági ügyfeleknek a betáplált többletenergia kifizetéséhez nem szükséges számla kiállítása. Vagyis magánszemélyeknek elegendő egy kitöltött „Nyilatkozat és kifizetési kérelem” és „Adóelőleg nyilatkozat költségekről” nyomtatvány és az elszámoló számla másolatát megküldése a szolgáltató részére. A dokumentumokat minden esetben a területi áramszolgáltatóhoz szükséges eljuttatni, majd a feldolgozást követően a szolgáltató kiegyenlíti a kifizetési kérelmet.

Visszatáplálás elszámolása vállalkozók esetén

Gazdasági társaságoknak és egyéni vállalkozóknak minden esetben számla ellenében történik meg a hálózatba feltöltött napelemes többletenergia megtérítése. Ha a vállalkozás a hálózatba napelemmel betáplált többletről számlát állít ki, azt ellenérték fejében értékesíti, abban az esetben adófizetési kötelezettsége keletkezik, amelynek meghatározása és megfizetése a vállalkozás felelőssége.

A betermelt többletenergia kifizetésére vonatkozó számlát, a helyi szolgáltató az általa elkészített elszámoló számla kiállítását követően két évig tud elfogadni, ezután az elszámolásra irányuló igény elévül.

Összegezve:

A napelem visszatáplálás elszámolása tehát minden esetben a felhasznált és a betermelt energia egyeztetéséből jön létre. Amennyiben többletet termeltünk, akkor azt a szolgáltató megtéríti, ellenben, ha a felhasznált energia volt a magasabb, akkor a fogyasztónak kell megtennie ugyanezt.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések