Napelem telepítés feltételei

A napelemes rendszerek telepítése egyre gyakoribb a lakossági és a vállalkozó szektorban is. Ennek oka, hogy a napelemes rendszerszámos előnyt nyújthat, ráadásul a napelem telepítés feltételei is széleskörű telepíthetőséget tesznek lehetővé. Az alábbiakban ezzel vagyis a fotovoltaikus rendszerek telepítési feltételeivel foglalkozunk részletesen.

Napelemes rendszer telepítési feltételei

Minden napelemes rendszer esetében legyen szó magáningatlanon, vagy ipari telephelyen történő beruházásról, néhány feltételnek minden esetben érvényesülnie kell a telepíthetőség szempontjából. Ezek az alábbi területekre osztható:

  • fizikai feltételek
  • jogi feltételek

Napelem telepítés fizikai feltételei

Fizikai feltételek alatt telepíthetőség szempontjából a beruházás helyének alkalmassága vetül fel a tervezési fázisban, miután az ügyfél napelemes árajánlatot kér. Ugyan Magyarország maga napsütéses órákban gazdag, de a helyi adottságok befolyásolhatják, hogy milyen méretű és típusú napelemes rendszert érheti meg telepíteni az adott ingatlanra Ezt elkerülendő az alábbi feltételeket érdemes figyelembe venni beruházás előtt:

  • napelem tájolási lehetőségek
  • napelem leendő dőlésszöge
  • tetőszerkezet teherbírása

Tájolás hatása a napelem telepítésére

Az adott ingatlan tájolása döntő tényező lehet a napelemes rendszer hatékonyságában. A telepítésre optimális hely legtöbb esetben a tető, ám annak nem megfelelő tájolása, akár 20-30%-al kisebb teljesítményt is eredményezhet. Tökéletes tájolásúnak a déli profillal rendelkező tetőszerkezet tekinthetjük. Ezt követi a déli, de kelet-nyugat irányba módosított tájolás. Az északi telepítése azonban senkinek sem ajánlott.

Dőlésszög hatása a napelem telepítésére

Magyarország területén a 35-40 fokos dőlésszög az ideális választás. Az ideális értékektől való eltérés rontani fogja a napelemek hatékonyságát és teljesítményét.

Tetőszerkezet hatása a napelem telepítésére

A tetőszerkezet tartószilárdsága kiemelten fontos a telepíthetőség szempontjából. A rákerülő napelem rendszer súlyát biztosan el kell bírnia majd a tetőszerkezet hosszú távon is. Emellett azonban a tetőszerkezet anyaga sem mindegy, hiszen például palatetőre nem lehetséges napelemes rendszer telepíteni.

Napelem telepítés jogi feltételei

A jogi feltételek egyaránt szolgálják a leendő rendszer üzembiztonságát, tehát mindenképp érdemes ezekre is komoly figyelmet fordítani. Szerencsére a kivitelező számos esetben átvállalja ezek intézését, amelyek lehetnek:

  • engedélyeztetési feltételek
  • üzembiztonsági feltételek

Engedélyek napelemes rendszer telepítéséhez

Amennyiben inverteres, más néven hálózatra visszatápláló napelem rendszert szeretnénk telepíteni, akkor engedélyeztetni is kell a rendszert a helyi áramszolgáltatónál. Könnyítésként szerencsére az engedélyeztetéshez a szolgáltató minden esetben meg fogja adni a telepítéshez szükséges változtatásokat (pl.: óraszekrény csere).

Emellett fontos, hogy az engedély odaítéléséhez mindenképp egy úgynevezett ad-vesz mérőórára is szükség lesz, ami a jövőben a szolgáltatóval való elszámolás alapját is szolgáltatja majd.

Biztonsági feltételek napelemes rendszer telepítéséhez

Az üzembiztosnak tekintett napelemes rendszer telepítésénél fontos, hogy csak megbízható kivitelezővel dolgozzunk és megbízható gyártótól származó eszközök kerüljenek beépítésre. Emellett minden elkészült napelemes rendszer esetében a háztartás ellátásához, a rendszernek érintésvédelmi, valamint túlfeszültség elleni védelemmel is rendelkeznie kell.

Összegezve:

A napelemes rendszerek telepítése esetén tehát számos feltételt figyelembe kell venni, melyek egy része a megfelelő üzemeléshez, míg mások a szükséges teljesítmény eléréséhez szükségesek. Mindezek miatt a legjobb, ha tapasztalt, megbízható tervező és kivitelező partnert választunk napelemes rendszerünk kiépítéséhez.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések