Napelem tájolása

Mielőtt napelemes rendszert telepítenénk otthonunkba, vagy telephelyünk ingatlanára, mindenképp érdemes felmérnünk, vagy felméretnünk hogy milyen adottságokkal is rendelkezik a fejlesztésre kiszemelt ingatlan. Ugyanis az épületek paraméterei nagyban befolyásolhatják a napelem tájolási lehetőségeit és ezzel együtt a leendő rendszerünk teljesítményét is. Az optimális teljesítmény eléréséhez, most röviden összefoglaltuk milyen lehetőségeink adottak és mire érdemes odafigyelnünk.

Napelem tájolásának lehetőségei

Napelemet gyakorlatilag bármilyen tájolással telepíthetünk, ám érdemes szem előtt tartani, hogy vannak ideális, kevésbé ideális és rossz tájolási lehetőségeink is. Természetesen minél közelebb kerülünk az ideálishoz, annál jobb hatékonysággal és így annál jobb teljesítménnyel is tud majd üzemelni napelemes rendszerünk. A kevésbé ideális esetekben pedig magától értetődően vesztünk az elérhető optimális hatékonyságból és teljesítményből is.

  • ideális tájolás: dél
  • kevésbé ideális tájolás: dél-nyugat, dél-kelet, nyugat, kelet
  • rossz tájolás: észak-nyugat, észak kelet, észak

Napelem ideális tájolása

Napelem tájolásának kérdésében a szakirodalomban, a világhálón és a szakértők megkérdezése esetén is déli tájolás kaphatjuk válaszként az ideális opcióként. Amennyiben ingatlanunk tetőszerkezete alkalmas arra, hogy déli tájolást biztosítson, akkor biztosak lehetünk abban, hogy napelemes rendszerünk teljesítménye optimális lehet.

Napelem nem ideális tájolása

Természetesen sokakkal megeshet, hogy a tökéletes déli tájolást nem tudjuk elérni, ám ilyenkor sem kell kétségbe esnünk, hiszen a dél-keleti, dél-nyugati telepítés is jó opciót jelenthet számunkra. Számok tükrében vizsgálva mindez azt jelenti, hogy a déli tájolástól való eltérés nagyjából 5%-os veszteséget generálhat a napelemek teljesítményében. A teljesen nyugati vagy keleti tájolás további 10%-os veszteséget jelent, tehát mindösszesen 15%-os veszteséggel számolhatunk majd.

Miért fontos a megfelelő napelem tájolás?

Az északi tájolással gyakorlatilag előfordulhat az is, hogy napelemes rendszerünk szinte nem is termel számunkra energiát. Ez mondanunk sem kell a hétköznapokban is kellemetlenül érinthet minket, de a hosszú távú megtérülésben sem a mi malmunkra hajtja a vizet.

A megfelelő tájolás esetében azonban még egy fontos dologra érdemes odafigyelnünk, amely nem más, mint az egyéb környezeti elemek megléte. Egy-egy árnyékot adó objektum ugyanis, akár 30-50%-os hozamcsökkenést is okozhat, ami szintén kellemetlenül érintheti bármely újdonsült napelem tulajdonost.

Hozamcsökkenést okozhatnak például az alábbi ingatlan körüli dolgok:

  • fa lombkorona árnyéka
  • villanyoszlop árnyéka
  • másik tetőszerkezet árnyéka

Emiatt kiemelten fontos a megfelelő tervezés, amiben az A1 Solar csapata készséggel áll bárki rendelkezésére. Legyen magánszemély, vagy vállalkozó, Önnek mindössze annyit kell tennie, hogy ingyenes ajánlatunkat kérje és már meg is kezdődhet a tervezési folyamat.

Ideális tájolás alternatív lehetőségei

Abban az esetben, ha az ideális tájolásra nincs lehetőségünk, még mindig marad lehetőségünk alternatív megoldások keresésére. Ezek közül a speciális tartószerkezet kialakítása és a tájolásra kevésbé érzékeny napelem panelek alkalmazása lehet jó választás számunkra.

Napelem tartó szerkezetek

Adottak a lehetőség arra, hogy nappal együtt mozgó szerkezeteket telepítsünk ingatlanunkra. Ezekben az esetekben viszont a kivitelezési költségek is emelkednek majd, de nem csak a több tartó szerkezetek miatt, hanem azért is, mert ezeknek a szerkezeteknek a karbantartása és esetleges meghibásodása is gyakoribb lehet. Ezen felül szintén lényeges szempont, hogy a mozgatásukhoz úgyszintén energia szükséges.

Ennél olcsóbb és kevésbé karbantartás igényesebb opció, ha földre telepített napelem tartószerkezeteket alkalmazunk. Ez esetben csupán egy kellően kialakított talajrögzítéssel ellátott tartószerkezetre van szükségünk, illetve szabad helyre az ingatlanunk területén.

A tájolásra kevésbé érzékeny napelem típusok alkalmazása

A vékonyrétegű napelem előnyei között szerepel az, hogy a tájolásra kevésbé érzékeny. Emiatt érdemes lehet megfontolni az alkalmazását olyan helyeken, ahol valamilyen oknál fogva nem a legjobb a napelem tájolása. Sajnos ezek azonban kisebb hatékonysággal és teljesítménnyel rendelkeznek, többek között emiatt is több panelre lesz szükségünk ugyanazon kívánt teljesítmény eléréséhez.

Amennyiben Ön is szeretne napelemes rendszerhez jutni, de úgy érzi nincs meg a megfelelő tőkéje hozzá, akkor ajánljuk figyelmébe a „Napelem pályázat” című korábbi cikkünket, melyben megoldást találhat problémájára.

Összefoglalva:

A napelem tájolása tehát sarkalatos kérdés, amikor leendő napelemes rendszerünk tervezésére kerül sor. Emiatt mindenképp ildomos szakértő segítségét kérni a témában, aki minden befolyásoló tényezőt számításba tud venni a készülő rendszer maximális hatékonysága érdekében. Az A1 Solar tervező gárdája ebben tökéletes partnere lehet, függetlenül attól, hogy Ön magánszemélyként, vagy vállalkozóként fordul hozzánk.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések