Napelem rendszer telepítés

A napelemes rendszerek telepítése nem egy egyszerű folyamat, hiszen számos feltételnek adottnak kell lennie, ügyelni kell az engedélyeztetésre, valamint természetesen a kivitelezésre is. Nem csoda hát, hogy sokakat nem is a beruházás költségei, hanem a telepítési folyamat nehézségei tántorítanak el egy napelemes beruházástól. Ezen félelmek eloszlatására azonban most összegyűjtöttünk minden lényeges információt, amit tudni érdemes a kivitelezési folyamatokról.

Tervezés és helyszíni felmérés

Amikor az anyagi források adottak, akkor jöhet a kivitelezés első lépése, a tervezés, valamint az ezzel járó helyszíni felmérés. Ne feledjük már itt érdemes egy megbízható szakképzett tervező- és kivitelező csapatot találnunk. Amennyiben a legjobbat szeretné elérni, akkor az A1 Solar munkatársai várják megkeresését e téren is.

A tervezés elkezdéséhez mindenképp szükséges a telepítési helyszín jellemzőit górcső alá venni. Ugyanis bár rengeteg helyre telepíthető napelem, de bizonyos kritériumoknak a működőképesség érdekében meg kell felelni. Nevesítve a dolgokat, 3 fő kérdés kell tisztázni még a telepítés előtt, ami nem más mint a:

  • napelem tájolási lehetőségek
  • napelem leendő dőlésszöge
  • tetőszerkezet teherbírása

A fizikai feltételek mellett még szükséges a megfelelő szintű tervezéshez az is, hogy tudjuk pontosan mekkora teljesítményű napelemes rendszerre is van szükségünk. Ezt az éves fogyasztás meghatározásával érhető el a legkönnyebben, ami minden háztartás esetén természetesen más és más.

Engedélyeztetés

A tervezés során már tisztán kirajzolódnak a leendő napelemes rendszer paraméterei. Ez alapján pedig a következő lépés napelemes rendszerünkhöz a szükséges engedélyek beszerzése.

Amennyiben hálózatra visszatápláló napelemes rendszert szeretnénk kiépíteni, akkor például mindenképp szükségünk lesz a helyi áramszolgáltató engedélyére.

Az engedélyek megadásához a szolgáltató megadja azokat a kritériumokat, melyeknek meg kell majd felelnünk. Ilyen kritérium lehet többek között a megfelelő földelés kiépítése, valamit az óraszekrény cseréje is.

Az A1 Solar csapata teljes egészében magára vállalja az engedélyeztetéssel járó hercehurcát, ami már önmagában mázsás súlyként nehezedhetne a beruházókra.

Napelemes rendszer kiépítése

Az engedélyeztetés és tervezést követően már nincs is más hátra minthogy elkezdődjön a tényleges kivitelezői munkafolyamat, aminek számos kisebb lépcsőfoka van, míg elérjük a kívánt végleges állapotot.

Rögzítő elemek felszerelése

A napelemeket tartó sínek felhelyezéséhez mindenképp szükséges a tartósín rögzítők, valamint acél kampó elemek felszerelése. Ezeket a tető gerendázatára és tartószerkezetére szükséges a kivitelezőnek rögzíteni, emiatt olyan fontos az első lépésben is említett teherbírás vizsgálata. Földre szerelt tartószerkezet esetén a beton talapzat elkészítése és a rögzítő elemek kihelyezése zajlik ugyanebben a fázisban.

Tartósínek elhelyezése

Miután megvan az alap jöhet a tényleges tartószerkezet, melynek gerincei a tartósínek. Ezek felelnek ugyanis a napelemek biztos tartásáért. A speciális profillal kiképzett tartósíneket különleges rozsdamentes csavarokkal szokás rögzíteni, ezzel biztosítva az időtállóságot.

Napelemek rögzítése

A napelemek rögzítése tehát a tartósínekre történik, melyek biztos tartást adnak majd paneljeinknek. Az egyes panelek összekötésére a gondos kivitelező speciális vízzáró csatlakozókat használnak, ezzel garantálva az időjárási viszontagságoktól független üzembiztonságot.

Inverter telepítése

A napelemes szíve-lelke az úgynevezett inverter. Ez az eszköz alakítja át ugyanis a napelemek által termelt egyenáramot az eszközeink által használt váltakozó árammá. Nem véletlen, hogy a szakértők azt javasolják, hogy inverterekből is mindig az elérhető legjobb minőséget válasszuk, hiszen ezzel hosszú évekre megbízható berendezés kerülhet napelemes rendszerünkbe.

Panelek és inverter rendszerbe kötése

Miután a panelek és az inverter is a helyére került, nincs más hátra mint hogy a kábelek és csatlakozók segítségével e két új elemet integráljuk az ingatlan energiafelhasználási rendszerébe. Ezt követően többek között már teszteket is lehet majd futtatni az alkotóelemek megfelelő működlésével kapcsolatban.

Védelmi berendezések beépítése

Minden elektromos áramú rendszer esetén az elsődleges védelmi vonal a biztosíték doboz, melyet szintén kötelező elemként be kell szerelni, még az üzembe helyezés előtt

Rendszer tesztelése

Az úgynevezett próbaüzem során még lehetőség van arra, hogy az esetleges működési rendellenességeket kiszűrhesse a kivitelező. Amennyiben a panelek, az inverter és a védelmi rendszerek is megfelelően működnek, akkor már igen közel kerülünk az átadásra kész állapothoz.

Villanyóra csere

A kivitelezés a teszt sikerével tulajdonképpen véget is ér a kivitelező részéről, aki ezt követően értesíti a helyi szolgáltatót a munkálatok végeztéről. A szolgáltató munkatársai ezt követően a helyszínen elvégzik a mérőóra cseréjét. Sajnos itt számítani lehet némi plusz költségre, ha a villanyórát, vagy az elosztószekrényt korszerűsíteni szükséges.

Napelemes rendszer telepítésének időtartama

A napelemes rendszer kiépítése önmagában nem egy hosszadalmas folyamat. Minden eszköz és anyag rendelkezésre állása esetén mindössze 2-3 munkanap alatt elvégezhető mindennemű munkálat. Azonban számítani kell arra, hogy szükséges rendszerek és alkotóelemek beszállítása akár 1 hónapot is igénybe vehet. Ami viszont indokolatlanul megnövelheti a kivitelezési időt, az nem, mint az áramszolgáltatókkal való hivatali ügyintézés, ami akár több hónapos csúszást is eredményezhet. Ezért hatványozottan igaz, hogy ezt a műveletet a legjobb olyan profi, szakképzett szakemberekre bízni, mint az A1 Solar munkatársai.

Amennyiben Ön a telepítésen túl plusz forrásra is szeretne szert tenni napelemes rendszere kivitelezéséhez, akkor javasoljuk a „Napelem pályázat” című bejegyzésünket, amiből további részleteket tudhat meg e témában.

Összegezve:

A napelemes rendszer telepítése tehát nem egy hosszadalmas és bonyolult folyamat, legalábbis akkor nem, ha profi tervezőre és kivitelezőre bízzuk a munkát. Az A1 Solar ebben tökéletes partnere lehet hiszen nem csak napelem pályázatok elnyerésében, de a rendszerek tervezésében és kiépítésben is szakértő gárdát biztosít Önnek az elejétől a végéig.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések