Napelemes rendszer kiépítése

A napelemes rendszer kiépítése egy alapvetően gyors folyamat lehet, de ehhez fontos, hogy megtörténjen minden lehetséges engedélyeztetés és a tervezés is megfelelő legyen. Amennyiben ezek közül valamelyikbe is hiba csúszik, akkor a kiépítés is komoly akadályokba ütközhet. Az alábbiakban a napelem kiépítését alkotó munkafolyamatokat foglaljuk össze lépéséről-lépésre.

Napelemes rendszer telepítésének időtartama

Minden eszköz és anyag rendelkezésre állása esetén mindössze 2-3 munkanap alatt elvégezhető mindennemű munkálat. Azonban arra érdemes felkészülni, hogy a szükséges rendszerek és alkotóelemek beszállítása akár 1 hónapig is eltarthat. Ezen kívül ami még indokolatlanul megnövelheti a kivitelezési időt, az az áramszolgáltatókkal való hivatali ügyintézés, ami akár több hónapos csúszást is eredményezhet, ha nem megfelelő kivitelezővel dolgoztatunk.

1, Megfelelő szerelési anyagok beszerzése

Amennyiben a tervezés megfelelően és minőségi munkaként zajlott, akkor jó eséllyel a rendszer kiépítéséhez szükséges alkotóelemek és egyéb berendezések listája is rendelkezésünkre áll. A teljeskörű szolgáltatást nyújtó napelemes rendszerek beruházásával foglalkozó cégek a tervezés és a kiépítés munkafázisát is magukra vállalják. Ez esetben a rendszer kiépítéshez szükséges anyagok beszerzése miatt sem kell hogy fájjon a fejünk. Amennyiben lehetséges azt javasoljuk, hogy ilyen teljes szolgáltatást nyújtó partnert válasszon aki csak teheti. Ezzel sok gondtól megkímélve önmagát.

Igény esetén az A1 Solar tervező és kivitelező gárdája is az Ön rendelkezésére áll, mindössze ingyenes tanácsadásunkat kell kérnie.

2, Napelem rögzítő elemek felszerelése

Miután a szükséges szerelési anyagok rendelkezésre állnak a szakmai kivitelező csapat megkezdheti a rögzítő elemek felhelyezését. A napelemeket tartó sínek felhelyezéséhez mindenképp szükséges a tartósín rögzítők, valamint az acél kampó elemek felszerelése. Ezeket a tető gerendázatára és tartószerkezetére szükséges a kivitelezőnek rögzíteni.

Emiatt még a tervezési fázisban szükséges a tetőszerkezet teherbírásának vizsgálata, amit a szakszerű szolgáltatók mindig helyszíni vizsgálattal ellenőriznek.

Földre szerelt tartószerkezet esetén a beton talapzat elkészítése és a rögzítő elemek kihelyezése zajlik ugyanebben a fázisban.

3, Napelem tartósínek felhelyezése

Az előző munkafázis végeztével kezdődhet a tényleges tartószerkezet kialakítása, melynek alapkövei a tartósínek. Ezek a minőségi tartóelemek felelnek majd a napelemek biztos tartásáért esőben, hóban, szélviharban.

A speciális profillal kiképzett tartósíneket különleges rozsdamentes csavarokkal szokás rögzíteni, ezzel biztosítható ugyanis leginkább a szerkezet időtállósága.

4, Napelemek rögzítése

Miután elkészült a tartószerkezet érkezhetnek a napelemek. A precízen tervezett és kialakított tartószerkezet biztos tartást ad minden egyes napelemnek.

Az egyes panelek összekötésére a speciális vízzáró csatlakozókat használata a legalkalmasabb, ezzel mintegy garantálva az időjárási viszontagságoktól független üzembiztonságot.

5, Inverter telepítése

A paneleken kívül a rendszer másik fontos eleme az úgynevezett inverter. Ez a különleges berendezés képes ugyanis átalakítani a panelekből érkező egyenáramot, a számunkra szükséges váltóárammá. Gyakorlatilag e nélkül a teljes rendszer használhatatlan lenne

Fontos, és a szakértők által is megfogandó tanács, hogy inverterekből is mindig az elérhető legjobb minőséget válasszuk. Egy jó választással ugyanis hosszú évekre megbízható berendezés kerülhet napelemes rendszerünkbe.

6, Rendszerbe kötése

Miután a panelek és az inverter is a helyére került, következhet a kábelek és csatlakozók segítségével a két fő elem integrálása az ingatlan már meglévő energiafelhasználási rendszerébe. Ezt követően többek között már teszteket is lehet majd futtatni az alkotóelemek megfelelő működtésével kapcsolatban.

7, Napelem védelmi berendezések beépítése

Minden napelemes rendszer esetén az elsődleges védelmi vonal a biztosíték doboz, melyet szintén kötelező elemként be kell szerelni, még az üzembe helyezés előtt.

8, Napelemes próbaüzem

Az úgynevezett próbaüzem során a kivitelezőnek még lehetőség van arra, hogy az esetleges működési rendellenességeket kiszűrhesse. Amennyiben a panelek, az inverter és a védelmi rendszerek is megfelelően működnek, akkor már csak pár lépés a végleges üzembe helyezés is.

9, Villanyóra csere

A sikeres próbaüzemet követően tulajdonképpen véget is ér a kivitelező részéről a napelemes rendszer telepítése. Ezt követően hálózatba visszatápláló rendszer esetén a kivitelező értesíti a helyi szolgáltatót a munkálatok végeztéről. A szolgáltató munkatársai a bejelentést követően a helyszínen elvégzik a mérőóra cseréjét. Sajnos itt számítani lehet némi plusz költségre, ha a villanyórát, vagy az elosztószekrényt korszerűsíteni kell.

Összegezve:

Amennyiben tehát szakképzett, tapasztalt kivitelezővel dolgoztatunk és a tervezés is megfelelően zajlott, akkor a napelemes rendszer kiépítése egy alig pár napos folyamatnak tekinthető. Természetesen váratlan meglepetések mindig adódhatnak, de ezek esélyét minimálisra csökkenthetjük, ha megbízható partnerre bízzuk leendő napelemünk kiépítését.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések