Napelem méretezés

A napelem méretezése sok szempontból fontos kérdéskör. Egy rosszul méretezett rendszer ugyanis könnyen válhat hasznavehetetlenné, vagy felesleges pénzköltéssé is. Éppen ezért nagy hangsúlyt kell fektetni e témára már a tervező asztalon is. Az alábbiakban tehát ehhez, vagyis a napelem megfelelő méretezéséhez szükséges lépésekről gyűjtöttünk össze néhány alapvető információt.

Napelem panelek mérete

elsőként érdemes a leendő rendszerünk fizikai paramétereivel foglalkoznunk. A napelem panelek ugyanis egy nagyobb teljesítményű rendszer esetén komoly méreteket foglalhatnak le a fejlesztésre kiszemelt ingatlan tetején, vagy más telepítésre szánt helyén.

Átlagosan egy-egy napelem 1,4- 1,7 m2 helyet foglal el darabonként. Tehát amennyiben tetőre kívánjuk helyezni, akkor ki kell számolni a hasznosítani kívánt tetőfelületet.

Sajnos a telepítésre eleve alkalmatlan tetőrészek kiesnek a tervezési folyamatból, vagyis csak azokat a helyeket kell számításba venni, ahova érdemes napelemet telepíteni. Ahol folyamatosan árnyékban lenne, oda nem érdemes napelemet telepíteni.

Napelemes rendszer mérete

A napelemes rendszerek tervezésekkor ökölszabálynak tekinthető, hogy ideális tájolás esetén (déli tájolás), megfelelő dőlésszöggel rendelkezve egy 1 kWp névleges teljesítményű rendszer átlagosan 1200 kWh elektromos áramot termel évente.

Egy átlagos háztartás azonban jó eséllyel ennyivel nem éri be éves szinte, ezért ennél nagyobb teljesítményű rendszer fog kelleni. Magyarországon a legtöbb család éves átlagfogyasztása 3500 kWh-ra tehető, amit egy 3 kWp-s teljesítményű napelemes rendszer akadálytalanul ki tud elégíteni,

Azonban a különböző rendszerek, különböző mennyiségű elektromos energiát fognak termelni. Ezért figyelembe kell venni azt, hogy az egyes rendszerek között jelentős különbségek vannak.

Napelem méretezés jelentősége

A megfelelő méretezés azért is fontos, hogy a napelemes rendszerünk el tudja látni feladatát és ne jelentsen számunkra felesleges pénzkidobást se.

Túlméretezett napelemes rendszer következményei

Magyarországon, amennyiben hálózatra visszatáplálós napelem rendszerrel rendelkezünk, akkor egy nagyobb méretű rendszerrel a pluszban megtermelt áramot lehetőségünk van a szolgáltató felé értékesíteni. Sajnos azonban ezt a szolgáltató jóval alacsonyabb áron vásárolja meg tőlünk, minthogy megérné jelentős többletet termelnünk. Tehát felesleges plusz költségeket jelent, ha a szükségesnél jóval nagyobb méretű napelemes rendszert akarunk építetni. Ráadásul nagyobb méretű napelemes rendszer esetén a szükséges inverter ára is magasabb lesz, akár a teljes költségek 30%-át is elérheti.

Alulméretezett napelemes rendszer következményei

Arra is oda kell azonban figyelnünk, hogyha kevesebbet termelünk, akkor továbbra is fizetnünk kell az áram számlát a szolgáltatónak. Tehát nem valósul meg éves viszonylatban a szolgáltatótól való függőségünk minimalizálása, így pedig a napelemes rendszer is célját veszti.

Összegezve:

Tehát minden esetben akkora napelem rendszert érdemes létrehozni, ami az adott ingatlan és háztartás éves elektromos áram szükségletet fedezi. Érdemes azonban előre tervezni az esetleges növekvő igényeket, pl. egy plusz fagyasztó berendezés vagy légkondicionáló beüzemelése. Ezeket hozzá kell számolni az éves fogyasztáshoz. Az A1 Solar tervező csapata ebben szíves örömest áll minden érdeklődő rendelekzésére.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések