Napelem inverter tudnivalók

Az úgynevezett inverterek a napelemes rendszerek központi elemei, ezért fontos, hogy a leendő rendszer tervezésekor és kiépítésekor megfelelő márkájú és ezáltal minőségű invertert válaszunk. Az alábbiakban éppen ezért minden szükséges napelem inverter tudnivalót összegyűjtöttünk, amit csak tudni érdemes.

Inverter feladata

A napelem inverter alapvetően egy átalakító berendezés, ami minden napelemes rendszer kulcsfontosságú eszköze. A napelemek által termelt energiát úgy alakítja át, hogy az számunkra felhasználható minőségű legyen.

Az inverterek azonban nem csak a napenergia átalakítása során játszanak fontos szerepet. A napenergia átalakítása mellett az inverterek felelnek azért is, hogy az egyes napelemcsoportok biztonságosan és optimálisan működjenek.

Inverter élettartama

A napelem inverterek terén érdemes a várható fogyasztással együtt azzal is számolni, hogy a legtöbb gyártó átlagosan 10-12 szavatolják az inverterek élettartamát. Ezután általában le kell cserélni a az inverter berendezést a rendszert megbízható működése érdekében, hiszen 13-14 évnél tovább nem tart az inverterek élettartama és üzemképtelenné válhat a teljes napelemes rendszer is.

Inverter típusok

Az invertereket típusok szerint is hasonlóképpen csoportosíthatjuk, mint a napelemes rendszereket, vagyis megkülönböztethetünk :

  • hálózatra kapcsolt
  • sziget üzemű
  • hibrid invertert is.

Magyarországon manapság akkumulátor nélküli, hálózatra csatlakozó napelemes rendszerekkel találkozhatunk. Ezeknél a rendszereknél természetesen a „hálózatra kapcsolt” invertereket kell alkalmazni. Ez persze azt is jelenti, hogy ezek a rendszerek áramszünet (hálózatkimaradás) esetén nem tudják biztosítani az adott épület villamosenergia ellátását. Az ilyen inverterek áramszünet esetén technológiai és védelmi okokból azonnal lekapcsolnak a hálózatról.

A sziget üzemre is alkalmas akkumulátoros rendszereket megvalósítása ugyan drágább, de így olyan helyeken is kialakítható napelemes rendszer, ahol nincs közüzemű hálózatra csatlakozási lehetőség.

A hibrid inverter tulajdonképpen a hálózatra kapcsolt és a sziget üzemű inverterek megoldásait ötvözi, vagyis egyszerre képes akkumulátorban tárolni a megtermelt energiát, de a hálózatra táplálás, vagy onnan való áram vételezés sem akadály számára.

Inverter fázisszáma

Az inverterek egyfázisú, vagy háromfázisú kivitelben választhatók. Amennyiben a leendő napelemes rendszer helyszínén a hálózati csatlakozás egyfázisú, akkor ide természetesen csak egyfázisú inverter csatlakoztatható. Erre az egy fázisra maximum 5 kVA-es inverter teljesítmény kapcsolható, akkor is, ha a bejövő teljesítmény ennél nagyobb.

Háromfázisú fogyasztói csatlakozás esetén napelemes rendszer invertere is jellemzően háromfázisú, de lehet alkalmazni fázisonként beépített egyfázisú invertereket is.

Inverter mérete

Az inverterek hatásfoka rendkívül fontos szempont és emiatt a tervezés-kivitelezés tekintetében is meghatározó elem.

A napelemek teljesítményét az úgynevezett Wp (ejtsd: vattpík) mértékegységgel határozzuk meg. Az átalakító kimeneti oldalán megjelenő váltakozó energia teljesítményét a VA (ejtsd: voltamper) mértékegysége adja meg, utóbbit tudjuk felhasználni valójában a háztartásban.

A fenti mennyiségek aránya mutatja meg, hogy a napelem inverterünk milyen teljesítményre képes, vagyis hivatalosan mi a „teljesítmény aránya” (Wp/VA). A gyártók saját maguk is megfogalmazzák, mely keretek között képes optimálisan tud működni az inverter. Ez általánoságban azt jelenti, hogy az inverterek 80-120% közötti teljesítmény arány esetén működnek üzemszerűen.

Összegezve:

Az inverterek tehát fontos, sőt központi részei egy-egy napelemes rendszernek, emiatt komoly szakértelem szükséges ahhoz, hogy a megfelelő inverter kerülhessen beépítésre leendő napelemes rendszerünkben.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések