Napelem hómentesítése

A téli időszak a napelemmel rendelkezők számára ínséges időszak lehet. Ez főképp akkor igaz, ha valóban télies, hóesésben gazdag időszakot élünk meg. A napelemek hómentesítése ilyenkor kiemelt figyelmet kell, hogy kapjon, amire szerencsére azért van megoldás. Az alábbiakban ezzel foglalkozunk részletesebben.

Napelem termelése télen

Sokan gondolják, hogy a napelemes rendszerek a téli időszakban nem termelnek áramot, mert hideg van. Ez azonban egy gyakori tévhit a napelemekről.

A napelemek ugyanis fotovoltaikus tulajdonságaik révén, nem hőből, hanem fényből állítanak elő villamos energiát. Sőt mi több a napelemek télen, ha napfény éri őket akár jobban is termelhetnek, mint a nagy nyári melegben. Ennek oka, hogy a napelemek félvezetők, így jobban szeretik a hideget, mint a meleget. Ugyanakkor télen kevesebb napfény éri a napelemeket. Ráadásul a napfény kicsi beesési szögben érkezik a napelemre, így a napelem kevésbé tudja elnyelni azokat.

Hogyan hómentesítsük a napelemeket?

A csapadékos téli időszakokban előfordulhat, hogy vastagabb hótakaró fedheti napelemes rendszereink paneljeit. Ilyenkor a hó árnyékolása miatt a napenergia termelés nullára esik vissza. Ez ellen három módon védekezhetünk:

  • rendszer paraméterek téli beállítása
  • hótakaró fizikai eltávolítása
  • egyéb technológia felhasználása

Napelemes rendszerek téli üzeme

A napelemes panelek dőlésszögének változtatásával nem csak a téli időszaki energiatermelést javíthatjuk fel, hanem a hótakaró leválását is megkönnyíthetjük. Ilyen téren a 30-35 fokos dőlésszög helyett érdemesebb a 40-45 fokos dőlésszöget alkalmazni.

Ennek eredményeként a beesési szög nagyobb lesz, amely pozitívan befolyásolja a megtermelt energiamennyiséget. További hozományként a leeső hó mennyiség alapjában véve nehezebben tapadhat meg, a kialakult hótakaró pedig könnyebben csúszhat la a panelekről.

Ennek a fajta megelőző beállításnak azonban feltétele, hogy olyan rögzítéssel rendelkeznek a panelek, melyek variálhatók, ha szükséges, vagy alapjában véve napkövető rendszert kell kialakítani.

Napelem tisztítása télen

A hó és jég önerőből történő eltávolításával szintén kiküszöbölhető a kialakult árnyékhatás. Ma már léteznek kifejezetten napelemekhez készített jégmentesítő termékek és a hó eltávolítására is lehet kapni eszközöket. Persze ügyelni kell, hogy a napelem felületét ne sértsük meg a rárakódott hó és jég eltávolításakor. Amennyiben persze félünk magunk neki állni egy ilyen műveletnek, akkor nyugodtan felkereshetünk egy szakembert, de akár az egykori kivitelezőt is, aki biztosan segít a probléma megoldásában

Napelem téli tisztítás alternatív módon

Innovatív megoldásként, próbálkozhatunk esetleg tetőre helyezhető fűtőkábelek felszerelésével. Ehhez akár már egy a panelek aljára helyezett fűtőcső is megoldást jelenthet, ami kiegészülve a megfelelő dőlésszöggel segíthet a hótakarótól való szabadulásban.

Összegezve:

A napelemek hómentesítése tehát szerencsére nem lehetetlen feladat, az otthoni csináld magad kategóriától egészen az innovatív önműködő rendszerekig terjed a lehetőségek tárháza.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések