Napelem hatásfok

A napelem hatásfoka egy összetett témakör a napelemes rendszerek építése során. Sokan csakis ez alapján igyekeznek választani, ugyanakkor ez valódi szarvas hiba lehet. Ennek okait és következményeit, valamint a hatásfok mögött meghúzódó technikai kérdéseket vesszük most részletesebben górcső alá.

Napelem hatásfok jelentése

A napelem hatásfoka egészen konkrétan azt jelenti, hogy a napelem panel a napsütést milyen hatékonysággal képes átalakítani elektromos energiává. Némileg tudományosabban megközelítve, hogy az adott felületnyi egységgel rendelkező napelem hány Watt energiát képes termelni.

Napelem típusok hatásfoka

Természetesen minden napelem típus hatásfoka más és más, emiatt érdemes összevetni őket ez alapján, de semmiképp se ez legyen döntésünk alapja, amikor napelemes rendszerbe kívánjuk fektetni pénzünket.

Monokristályos napelem hatásfoka

A monokristályos napelemek a napelemek történelmében a legrégebbi technológiának számítanak. A paneleken helyett foglaló cellák egyetlen szilícium tömbből állnak, ennek köszönhetően így a gyártása költségesebb. A költségesebb gyártás mód azonban jelenleg a legjobb hatásfokot is eredményezi. Általánosságban elmondható, hogy 16-18%-os hatásfokról beszélhetünk a monokristályos napelemek esetén, de természetesen ez változó lehet az egyes termékek esetében.

Polikristályos napelem hatásfoka

A polikristályos napelem a monokirstályos típussal ellentéteben már több kisebb szilícium tömbből áll, ennek köszönhetően az előállítása is olcsóbb. Hatásfoka valamivel alacsonyabb, 14-16% körüli, ugyanakkor gyakran felemlegetett előnye, hogy a szórt fényt is jobban képes hasznosítani, vagyis felhős időben jobb hatásfokkal bír, mint a monokristályos napelem.

Vékonyrétegű napelem hatásfoka

A vékonyrétegű napelem, vagy másik nevén illetve az amorf napelem is szilícium alapú, de egészen más gyártási eljárással készül, mint a mono- vagy polikristályos társai. Ugyanis esetében a vezető réteget gőzöléses eljárással készítik, ami gyorsabb és olcsóbb a többi típushoz viszonyítva. Hatásfoka viszont jelentősen emiatt is jóval kisebb, csupán 6-8%-os. Hatásfokban tehát nem tudja felvenni a versenyt a mono- és polikristályos napelemekkel, de cserébe kisebb a melegedés hatására kialakuló hozamveszteség.

Természetesen ez csak a három legelterjedtebb napelem típus, amit most kiemeltünk, ezeken kívül még számos újabb, innovatív megoldás is található a piacon. Ezekről a „Napelem fajták bemutatása” című cikkünkben találhat részletesebb leírást.

Legjobb hatásfokú napelem

Magától értetődő, hogy mindenki a legjobb hatásfokú napelemet keresi, de ezt a pozitív jelzőt nem aggathatjuk rá egyik típusra sem. Ennek oka, többek között a folyamatos innováció, mely következtében mindig egy kicsit jobb hatásfokú napelemet terveznek a mérnökök.

Ráadásul az is nehezíti a választást, hogy különböző helyeken különböző mennyiségben kapnak szórt fényt és direkt napsugárzást a panelek. Tehát a különböző éghajlati tényezők esetén más és más bizonyulhat a legjobb hatásfokú napelemnek.

Napelem hatásfok csökkenés

A napelemek hatásfokának csökkenése egyrészt természetes folyamat, másrészt különböző tényezők ronthatják. Ezeket érdemes kiküszöbölni, amennyire lehetséges.

Ezek a tényezők az alábbiak:

  • a napelem fényáteresztő képessége csökken idővel
  • szennyeződések, sérülés a napelemen
  • árnyék vetül a napelemre

Összegezve:

A napelem hatásfoka tehát egy valóban összetett kérdéskör, amit jól mutat, hogy a lokáli,s helyi tényezők is nagyban befolyásolhatják a napelemek teljesítményét. Ezért mi azt javasoljuk, hogy mindenképp forduljon tapasztalt tervező és kivitelező gárdához. Ebben az A1 Solar csapata tökéletes és megbízható partnere lehet.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések