Napelem fajták bemutatása

Nem meglepő módon napelem és napelem között is lényeges különbségek lehetnek. Számít egyrészt a gyártó, de még inkább maga a napelem fajtája. Ez ugyanis nagyban befolyásolja a telepíthetőséget, a hatékonyságot és ezáltal a megtermelt energia mennyiségét is. Éppen ezért, az alábbiakban röviden összegyűjtöttük a napelem fajták bemutatására szolgáló lényeges információkat.

Napelem fajták

A napelemek csoportosítása során is érdemes a kályhától indulni, vagyis ez esetben onnan, hogy milyen technológiával is készítik őket. Ezen ismerév alapján megkülönböztethetünk két nagyobb csoportot, melyek az alábbiak:

  • kristályos napelemek
  • vékonyfilm-rétegű napelemek

Ezen felül a két technológián kívül még találkozhatunk olyan innovatív megoldásokkal, mint például a hibrid napelem, vagy a polimer alapú technológia, de a napelem piac jelentősebb hányadát jelenleg a két fent említett technológián alapuló napelemek fedik le.

A napelemek működéséről a “Mi a napelem?” című cikkben olvasható részletesebb leírás.

Kristályos napelem technológia

A kristályos napelemek minden esetben nagy tisztaságú szilícium cellákból készülnek. Ezeket a cellákat „növesztett” szilícium tömbökből vágják le, majd, sorba kötve, egy műanyag hátlap és egy üveglap közé kerülnek agyártási folyamat során.

A jelenlegi kínálatot vizsgálva megállapítható, hogy a kristályos napelemek uralják a piacot. Ez nagyban köszönhető annak, hogy ezek képesek a legjobb hatásfok elérésére átlagos időjárási viszonyok között.

A kristályos napelemeket két nagyobb csoportra oszthatjuk attól függően pontosan ,hogyan is történik az előállításuk. Ez a két nagyobb csoport az alábbi:

  • monokristályos napelem
  • polikristályos napelem
napelem-panel

Monokristályos napelem

A monokristályos napelem könnyedén felismerhető szabad szemmel is, hiszen az előállítás során a szilícium tömböt nyolcszögletű darabokra hasítják, melyek aztán a cellákat alkotják majd. A különleges forma miatt az egyes cellák között apró hézagokat láthatunk, ami ennek a típusnak a védjegyének tekinthető.

Polikristályos napelem

A polikristályos napelemek esetén a fő ismertető jegy a kékes-lila színű cellák alkotta napelem, melyben a cellák már négyzet alakúak és amiket ónszalaggal forrasztanak össze. A kristályos napelemek közül a polikristályos a népszerűbb típus, lévén a Magyarországi éghajlat jobban kedvez ennek a típusnak.

Vékonyrétegű napelem technológia

Ennél a technológiánál a kristályoshoz hasonlóan szintén szilícium a gyártási alapanyag. Azonban itt már nem tömbből hasítják a leendő cellákat, hanem a hordozórétegre úgymond felgőzölik azt. Ezzel egy rendkívül vékony szilícium réteg jön létre. Ez bár egységes felületet képez, vagyis nincsenek hézagok a napelemen, de a gyakorlatilag mikron vastagságú filmréteg lesz csupán a félvezető réteg, ami miatt a hatásfok is kisebb, mint a vetélytársak esetén.

Hibrid napelem technológia

A hibrid szóból könnyedén kikövetkeztethetjük, annak működését, ám ez nem két napelemes technológia ötvözését takarja, hanem a napelem és a napkollektor működési elvének ötvözése.

Ezzel a technológiával egyszerre termelhetünk elektromos áramot és meleg vizet is. A technológia ötvözésének köszönhetően a napelemek mögött folyadékot keringető rendszer felmelegszik, amit így hasznosítani lehet. Ezzel párhuzamosan ráadásul a folyadék hűti a panelt is, így nem csökken a napelemek teljesítménye.

Félcellás napelem technológia

A félcellás napelemek esetén szó szerint félcellák kerülnek a panelekbe. Erre a fajta kialakításra a mono és polikrstályos napelemek is alkalmasak lehetnek. A felezett cellák által megtermelt áramerősség ugyan fele akkora, mint a hagyományos napelem cellák esetén, de egy napelemen belül így kétszer annyi kerülhet a panelbe. A felezett cella-technológiának köszönhető bizonyos veszteségek (meleg, vagy árnyékoltság miatt) lecsökkennek, emiatt a teljes panel hatásfoka, is nagyobb.

Megfelelő napelem típus kiválasztása

Az optimális napelem típus kiválasztása nem könnyű feladat, hiszen több tényezőtől is nagyban függhet.  Elsősorban az adott országra jellemző napsugárzási értékek lehetnek mérvadóak, majd ezt követi a régiós jellemzők. Magyarországon például az alföldi régiókban több a direkt napsütéses órák száma, míg másutt a szórt napfényt hasznosító napelem lehetnek előnyben.

Emellett persze az sem elhanyagolható, hogy az adott gyártó napelem típusa éppen mennyire beszerezhető, milyen áron elérhető, valamint a telepítési körülmények megfelelnek-e az elvártaknak.

Összegezve:

Szerencsére Önnek nem kell a különböző napelem típusok részletes elemzésbe elmerülni, mindezt szakértőink szíves örömest megteszik Ön helyet, mindössze annyit kell tennie, hogy ingyenes árajánlatunkat kéri és ezt követően munkatársunk felveszi a kapcsolatot Önnel.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések