Napelem árak, avagy mire számíthatunk?

Az új építésű napenergia egyre olcsóbb, de 2021 második félévében rövid eltérés érzékelhető – BloombergNEF

Az új, üzemi méretű PV építésének és üzemeltetésének költsége ma már olcsóbb, mint a meglévő szénerőművek üzemeltetése. Ez vonatkozik Kínára, Indiára és Európa nagy részére is. A nyersanyagárak emelkedésével azonban a PV napelem árak átmenetileg drágulhatnak 2021 második felében – derül ki a BloombergNEF elemzéséből.

A poliszilícium árának 2020 májusa óta való megháromszorozódásával, a kutatási szervezet szerint a modulárak Kínában 7% -kal, Indiában 10% -kal emelkedtek a tavalyi év második fele óta.

Meddig tarthatók fenn a jelenlegi napelem árak?

A nyersanyagárak emelkedése egyelőre nem eredményezte a BNEF globális szintre emelt, élettartamra vonatkoztatott fajlagos energiaköltség (LCOE) napelemre vonatkozó referenciaértékeinek emelkedését. Seb Henbest, a BNEF vezető közgazdásza szerint. „Azonban ha 2021 második felében is fennmarad ez az emelkedés az azt jelentheti, hogy az új építésű megújuló energia átmenetileg drágább lesz. Ez évtizedek óta szinte először történne meg.”

A monokristályos poliszilícium azonnali vételi árának emelkedését követően a LONGi a múlt hónapban bejelentette waferei áremelkedését, majd a gyártó teljesítményét ezután a kínai földrengések is tovább zavarták.

A BNEF szerint a nyersanyagár-emelkedés hatását megfelelő perspektívába kell helyezni. Mivel a modulok végső költségeinek nagy részét a gyártás teszi ki, és nem a nyersanyagok; az ellátási láncok elnyelik majd az emelkedés egy részét, még mielőtt az a fejlesztőket érintené; és néhány fejlesztőnek hosszabb futamidejű vételi megbízásai vannak, amelyek egy ideig megvédhetik őket ettől az emelkedéstől.

Áremelés? Azonban még így is megéri!

Az ellátási lánc kérdései mellett a BNEF H1 2021 LCOE Updte felfedi, hogy bár a világ lakosságának több mint 2/3-a számára már eredetileg is olcsóbb volt a PV-projektek építése. Továbbá élettartamuk során való működtetése is, mint az új szén- és gáztüzelésű erőműveké. A PV mostanra jelentős új mérföldkövet ért el annak érdekében, hogy olcsóbbá váljon, mint a már meglévő szénerőművek bizonyos piacokon.

Az üzemi méretű PV globális átlagos LCOE-értéke 2021 első felében 48 US$/MWh volt, ami 5%-kal kevesebb az előző év azonos időszakához képest. Ez 2010 óta 87% -os csökkenést jelent.

Kínában a BNEF becslései szerint a napelemek építésének és üzemeltetésének költsége most 34 US$/MWh, olcsóbb, mint egy széntüzelésű erőmű üzemeltetése, ami 35 US$/MWh. Indiában az új építésű napenergiával 25 US$/MWh szintű költséget lehet elérni. Szemben a meglévő széntüzelésű erőművek átlagos üzemeltetési költségével, 26 US$/MWh-val.

Európában 78% -kal csökkent az új építésű napelemek energiaköltsége 2014 óta. A jelenlegi költségek Spanyolországban 33 US$/MWh, Franciaországban 41 US$/MWh és Németországban 50 US$/MWh között mozognak. Amely számadatok messze elmaradnak a tipikus szén- és gáztüzelésű erőművek költségeitől a régióban. Amit a BNEF 2021-ben 70 US$/MWh fölé becsül.

„Indiában, Kínában és Európa nagy részén éppen az utóbbi időben erősödött a gazdasági ösztönzés a nagy mennyiségű napenergia telepítésére. Ha a döntéshozók gyorsan felismerik, ez milliárdnyi tonna CO2-kibocsátást akadályozhat meg ”- mondta Tifenn Brandily, a BNEF munkatársa.

A BNEF elemzését ugyanazon a héten tették közzé, mint a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség jelentését. Mely szerint a tavaly világszerte hozzáadott összes megújuló energiatermelés 62% -ának (162GW) alacsonyabb költségei voltak, mint a legolcsóbb új fosszilis tüzelőanyag opciónak.

Amennyiben szeretnéd te is nyomon követni, hogy miképp alakulnak a napelemek árai olvass bele blogbejegyzéseinkbe.

Forrás: https://www.pv-tech.org/new-build-solar-cheaper-still-but-short-term-blip-could-be-felt-in-h2-2021-bloombergnef/

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések