Mi a napelem?

A környezettudatosság jegyében szerencsére ma már egyre többen fordulnak a megújuló energiaforrások felé. Ezek közül a napenergia felhasználása a legkecsegtetőbb lehetőségek tárháza. Nem meglepő módon Magyarországon is egyre többen veszik a bátorságot, hogy napelembe ruházzák családjuk jövőjét. Éppen ezért az alábbiakban megtudhatja mi is az a napelem és milyen téren szolgálhatja céljainkat.

Napelem technológia

A napelemes technológia, másik némileg kevésbé ismert elnevezése az úgynevezett fotovoltaikus (angolul: Photovoltaics; PV) technológia. Ez a kifejezés a napsugárzás azon tulajdonságára utal, melynek köszönhetően a napsugárzás meghatározott elektrokémiai közegben képes elektromos energiát termelni. Tehát amikor fotovoltaikus, vagy PV napelemről hallunk, akkor az a klasszikus és közismert napelem technológiát foglalja magába.

A napelemmel tehát képesek vagyunk arra, hogy a Nap sugárzás energiáját villamos energiává alakíthassuk. Ennek alapja a napelemeket alkotó félvezető szilíciumréteg. A szilícium rétegre érkező napfény hatására a közvetítő rétegben elektronok szabadulnak fel és így a mozgó elektronoknak hála feszültség keletkezik és ezzel létre is jön az elektromosság.

napelem-panelek

Napelemes rendszer

A napelemes rendszer a napenergia termelésére kialakított komplett rendszer. Laikus szemmel a napelemes rendszerek elsőre bonyolult rendszernek tűnhetnek, ám nem szükséges megijedni, hiszen a rendszer működése viszonylag egyszerűnek mondható.

A napfény hatására a napelembe megkezdődik az egyenáramú energia termelése. Ezt az energiát a rendszerbe épített átalakító, ismertebb nevén inverter képes váltóárammá alakítani. Ezt követően már gyakorlatilag bármely elektromos áramról működtetett eszközünket üzemeltethetjük a kinyert zöld energia segítségével.

Napelemes rendszer típusok

A rendszerek között két nagyobb típust különböztethetünk meg kialakításuk szerint:

  • sziget üzemű napelemes rendszer
  • hálózatra visszatápláló napelemes rendszer

A sziget üzemű napelemes rendszer esetén gyakorlatilag teljesen leválunk is az áramhálózatról és a csak az általunk megtermelt energiából tartjuk fent háztartásunkat. Ehhez azonban mindenképp szükséges, hogy a fel nem használt energiát akkumulátorokban tárolhassuk és így később is felhasználhassuk.

A hálózatra visszatápláló napelemes rendszer ezzel szemben  az áramhálózatra csatlakozva képes a fel nem használt energiát betáplálni a közhálózatba, vagyis mi magunk is áramszolgáltatóvá válhatunk ezáltal. Ehhez a jogi szabályozás előírja, hogy a helyi áramszolgáltatónak ellentételeznie kell az általunk feltöltött energiát.

Az A1 Solar szakértő mindkét típusú napelemes rendszer kiépítésében segítő kezet nyújthatnak Önnek. Ehhez mindössze annyit kell tennie, hogy pár perc alatt kitölti ajánlat kérő űrlapunkat és mi felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Napelemek hatékonysága

Jelenleg a lakosság körében használt napelemes rendszerek hatékonysága 13 és 19% között mozog. Ez elsőre ugyan kevésnek tűnhet, de már ezzel a hatásfokkal is maradéktalanul kielégíthető egy-egy háztartás teljes energiaigénye, vagy egy telephely ellátása.

A hatásfok szempontjából nem mindegy, hogy a napelemes rendszer hová is kerül telepítésre. Közre játszik ugyanis a napsütéses órák száma, illetve az is, hogy az adott napelem típus melyik típusú napsugárzást tudja jobban hasznosítani (szórt, vagy direkt).

Napelem fajták

A napelem hatásfokot tehát nagyban befolyásolja milyen fajta napelemet is használtunk fel a rendszer kiépítésekkor. Jelenleg 3 nagyobb típust különböztethetünk meg, melyek az alábbiak:

  • monokristályos
  • polikristályos
  • vékonyrétegű

Ezeken felül még találkozhatunk például hibrid, félcellás, vagy a polimer alapú rendszerekkel is, de a napelemes piac jelentős hányadát a fenti 3 típus fedi le.

Természetesen mindegyik napelemnek megvan a maga előnye, illetve hátránya, aminek köszönhetően az egyes fajták a lakossági, míg más napelemek az ipari szektor számára lehetnek előnyösek.

Szerencsére a napelem terén mondhatni jelenleg is technológia forradalom zajlik, ezért egyre több innovatív megoldással találkozhatunk, amik fő célja a minél hatékonyabb napelemek létrehozása.

A különböző típusú napelemekről a „Napelem fajták bemutatása” című cikkben található részletesebb információ,

Napelem élettartama

A napelemes rendszerek építése esetén mindenki hosszútávon gondolkozik. Ennek ékes példája maga a napelemek élettartama is. Az utóbbi években emiatt már nem meglepő a 35-40 éves élettartammal jelenlévő napelemek sem, de a minimális elvárás is már 25 év feletti élettartamot takar.

Összegezve:

A napelem segítségével tehát képesek lehetünk a napsugárzásból villamos energiát kinyerni, melyet aztán felhasználhatunk saját céljainkra, vagy akár tovább is adhatjuk áramszolgáltatónk felé. Ehhez nem is kell mást tennie, mint hogy az A1 Solar szakértő csapatától kér ajánlatot és mi segítünk megtervezni Önnek az optimális napelemes rendszerét.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések