Mi a különbség a napelem és a napkollektor között?

Immáron Magyarországon is egyre nagyobb méreteket ölt a megújuló energiaforrások felhasználása. Erre pedig szerencsére számos módja nyílik azoknak, akik környezettudatosan szeretnének energiához jutni. A napelem és a napkollektor is ezek közé a lehetőségek közé tartozik, de sokan még ma mai napig összemossák a két technológiát. Az alábbiakban éppen ezért összefoglaljuk mi is a különbség a napelem és a napkollektorok között.

Napkollektor fogalma

Működési elvüket összevetve egyértelműen a napkollektor az egyszerűbb technológia. A napkollektoros rendszerek működésük során hőenergiát termelhetnek háztartásunk számára. Ezeknek a rendszereknek a lényege, hogy a kültéri egységekben folyadék kering, amely hagyományos esetben vízzel kerül feltöltésre, de a modern igényeknek köszönhetően ma már a fagyállóval történő egész éves üzemidő a gyakoribb.

A kültéri egységek magukba gyűjti a napenergiát azáltal, hogy a bennük található folyadék felmelegszik. Ezt a folyadékot a felmelegítést követően egy úgynevezett puffer tartályban tárolhatjuk. Ebből a tartályból szükség esetén a melegvíz bármikor felhasználható mosogatáshoz, tisztálkodáshoz, de akár fűtéshez is alkalmazható, így nem csak maga a víz, hanem a begyűjtött hő is kihasználhatóvá válik.

A napkollektoroknak több típusa van, és bár működési elvükben nem de megvalósításukban eltérnek egymástól. Manapság a két legelterjedtebb a vákuumcsöves, valamint a sík napkollektoros rendszerek.

Napelem fogalma

A napelem a napkollektoros rendszerekhez viszonyítva egy jelentősen eltérő rendszer. Míg a napkollektor „csupán” hőenergiát tárol, addig a napelem a Nap fényenergiáját alakítja át elektromos árammá. Mielőtt azonban azt hinnénk, hogy ez olyan egyszerű érdemes szem előtt tartanunk azt, hogy a napelem maga egyenáramot termel számunkra, amit alapesetben nem tudunk felhasználni háztartási eszközeink működtetésére. Emiatt napelemes rendszer nem létezhet inverter nélkül, ami a megtermelt egyenáramot alakítja át váltóárammá, amit így már fel tudunk majd használni bármely elektromos árammal működtetett eszközünk üzemeltetésére.

Magától értetődően a napelemeket is több típusra oszthatjuk, ezek az vékonyrétegű, a monokristályos- illetve polikristályos napelemek.

A különböző napelem fajtákról a „Napelem fajták bemutatása” című bejegyzésünkben olvashat részletesebben.

Különbség napelem és napkollektor között

Az első és leglényegesebb különbség tehát, hogy a napelem elektromos áram termelésére alkalmas, míg a napkollektorok hőenergiát termelhetnek számunkra. A mai technológia egyébként lehetővé teszi, hogy úgynevezett hibrid rendszereket alkalmazzunk, melyben a napelem és a napkollektor technológia is megtalálható.

A hatásfokot tekintve a napkollektorok általában 70-90 százalékban hasznosítják a napsugárzást, míg a napelemeknél ez az arány mindössze 10-20 százalék. Tehát a napkollektorok nagyobb arányban tudják hasznosítani a Nap hőjét, mint a napelemek a napfény energiáját.

Emiatt a napelem paneljeiből alapvetően többre van szükség, mint napkollektorból, azonban az energiatárolásban a napelemes rendszerek jobban teljesítenek.

Mechanizmusbéli eltérések

Alapvető eltérést tapasztalhatunk a két technológia működési mechanizmusában a hőenergia és az elektromos energia jellemzői közti különbségekből. A napkollektor rendszer ugyanis a hőenergiát kevesebb ideig tudja tárolni, mint a napelemes rendszerek az elektromos energiát. Ez azt jelenti, hogy míg a meleg vizet csupán pár napig lehet tárolni, addig az átalakított áramot akár hosszú hónapokig is felhasználhatjuk a speciálisan erre a célra fejlesztett akkumulátorokból.

Helyigény

Bár a napkollektor paneljei nagyobbak, mint a napelemek részei, a nagyobb szükséges (napelem)panel mennyiség miatt nem feltétlenül egyértelmű, hogy melyik típusnak nagyobb a kültéri helyigénye.

Beltéri egységek esetén, az elektromos áramot fejlesztő napelem rendszer számára elegendő pár vezeték, valamint egy utazótáska méretű tárolóegység. Ezzel szemben a kollektor rendszernek egy – térfogattól függően akár több száz literes tartály is szükséges, emellett a vízelosztáshoz a lakóingatlanon belül a vezeték rendszert is szükséges alakítani.

Szükséges engedélyek

A napkollektorok telepítése során nagy könnyebbséget jelenthet, hogy bárki, előzetes engedélyeztetés nélkül telepítheti otthonába. A napelemek telepítéséhez azonban mindenképp egyeztetni kell a helyi energiaszolgáltatóval. Szerencsére manapság már a napelemet forgalmazó vagy telepítő cégek maguk elvégzik az engedélyeztetési folyamatokat, így a vevőnek nem kell ezzel foglalkoznia ezzel a témával. Amennyiben azonban valóban problémamentes napelem kivitelezést szeretne otthonában, akkor a legjobb, ha már a legelejétől olyan partnert választ, aki vállalja a folyamat során a különböző engedélyek beszerzését. Az A1 Solar ebben kiváló partnere lehet és ehhez mindössze egy ajánlatkérésre lesz szüksége.

Összegezve:

A napelem és a napkollektorok között tehát alapvető különbségeket tehetünk, mind technológiában, mechanizmusban, hatékonyságban, de még szükséges engedélyeztetés terén is. A napelemes rendszerek azonban elmondható hogy szélesebb felhasználási területen hasznosíthatók, mint a napkollektoros megoldások.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések