Mennyi napelem kell egy házhoz?

Az örök kérdés napelemes rendszer vásárlása előtt, hogy mennyi napelem is kell egy ház energiaigényének fedezésére? Mondhatnánk, hogy napelemből sosem lehet elég, de a valóságban rengeteg tényező befolyásolhatja, hogy végül hány napelem kerül, vagy kerülhet ingatlanunkra. Éppen ezért most ezzel, vagyis a szükséges napelemek számával foglalkozunk részletesebben.

Napelem mennyiség meghatározása

Magyarország szerencsénkre igen gazdag napsütéses órák számában és ez szinte minden tájegységre elmondható kis hazánkban. Ezt alátámasztja, hogy évente átlagosan 1100-1200 kWh elektromos áram termelésére képes egy 1 kW teljesítményű napelemes rendszer.

Amennyiben saját családi házunkra szeretnénk napelemet telepíteni, akkor a szükséges rendszerméret valahol 3- és 5 kW között található. A szükséges napelem mennyiség meghatározásához jó kiindulási alapot adhat számunkra az éves fogyasztásunk meghatározása. Ehhez a legegyszerűbb, ha az előző évi villanyszámlákat összeadjuk, vagy egy havi számlát felszorzunk 12 hónappal. Egy átlagcsalád éves szinten 3600-4000 kWh fogyasztást képes generálni, ennek fedezésére minimum egy 3 kW teljesítményű rendszer szükséges.

Napelem típus hatása a panelek mennyiségére

Az, hogy ezt a teljesítményt milyen típusú napelem segítségével érjük el egy roppant fontos tényező. Amennyiben a klasszikus mono- és polikristályos típusokból választunk, akkor 10-12 napelem panel képes biztosítani ezt a teljesítményt. Vékonyrétegű napelemek esetében ennél jóval több, akár 20-24 panel is szükséges lehet, míg hibrid napelem esetében 6-8 darab is biztosíthatja az áramellátást.

Napelemek telepíthetőségét befolyásoló tényezők

Sok esetben sajnos nem az a kérdés, hogy mennyi napelem panelre és milyen típusra is van szükségünk, hanem az, hogy mennyit tudunk telepíteni a helyi tényezők figyelembe vételével. AZ alábbi tényezők komolyan beleszólhatnak a napelemek telepíthetőségébe:

Hasznosítató tetőfelület

A hasznosítható tetőfelület közbeszól, amikor telepíthetőségre terelődik a szó. A napelem panelek a legtöbb esetben ugyanis az ingatlanok tetőszerkezetén kapnak helyet. Ugyanakkor nem biztos, hogy a tetőn elegendő hely áll rendelkezésre. Hiába szeretnénk tehát mi egy 12 napelem panelből álló rendszert, ha tetőszerkezetünk nagysága mindössze 6-8-ra elegendő.

Tetőszerkezet anyaga

A tető anyaga szintén komolyan befolyásolhatja a kivitelezést. A régi típusú palatetőkkel rendelkező ingatlanok esetében telepíthetőségről nem is beszélhetünk, hiszen ezeknek a fúrása szigorúan tilos és így telepítésre is alkalmatlanok.

Tetőszerkezet állapota

A tetőszerkezet állapota sem mindegy. Ugyanis, ha nem megfelelő a teherbírása, akkor először indokolt lehet a tetőcsere gyors lebonyolítása. Ennek legfőbb oka, hogy egy napelemes rendszert több évtizedre telepítenek, ami miatt a tetőnek is legalább ennyit ki kell bírnia majd, ha felesleges kellemetlenségektől szeretnénk megóvni magunkat.

Napelem tájolása

A lehető legjobb teljesítmény megközelítéséhez a déli tájolást tekinthetjük ideális tájolásnak. Minden ettől eltérő tájolás nagyjából 5-10%-al ront a teljesítményen, ahogy haladunk az északi tájolás felé. Ettől függetlenül azonban érdemes lehet dél-nyugati vagy dél-keleti tájolás esetén is napelem paneleket telepíteni.

Napelem dőlésszöge

A legtöbb napelem típus esetén az ideális dőlésszög 30-35% körül van. Az ehhez képest való bármekkora eltérés, biztosan teljesítmény csökkenést eredményez. Ilyenkor érdemes figyelembe venni, hogy a kisebb különbségek is jelentős változást okozhatnak a megtérülési időben.

Összegezve:

Arra a kérdésre tehát, hogy mennyi napelem szükséges egy ház energiaellátáshoz, számos tényezőt szükséges figyelembe vennünk. Amellett, hogy az éves felhasználást is vizsgálnunk kell, a helyi tényezőket is sorra kell vennünk, mint a tetőszerkezet állapota, teherbírása és az elérhető tájolás és dőlésszög.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések