Lakossági és nagyméretű napenergia a zöld jövőért

A lakossági és nagyméretű napenergia transzformálja az ausztrál energiapiac működését, az AER szerint

Az ausztrál villamosenergia-piac mély átalakuláson megy keresztül a nagy fosszilis tüzelőanyagú erőművek központosított rendszeréből a kisebb méretű, szélesen elszórt nap- és szélerőművek, hálózati méretű akkumulátorok, és a keresletoldali válaszintézkedések felé. Derül ki az ausztrál energiaszabályozó (AER) új jelentéséből.

Tavaly több mint 3,7 GW nagyméretű nap- és szélkapacitás lépett be az ország nemzeti villamosenergia-piacára (NEM). Továbbá rekord mennyiségű beruházás történt a tetőre telepített PV terén, közel 2,5 GW új kapacitással. Ez 2020-ban rekordszintű nap- és széltermelést eredményezett, ami a teljes villamosenergia-termelés több mint 19% -át tette ki.

Továbbra is a fosszilis erőművek vannak többségben

A hozzáadott megújuló energiaforrások ellenére a fosszilis tüzelőanyaggal működő erőművek továbbra is a villamos energia több mint 70% -át termelik a NEM-en, de ez az érték csökken. Sok idősebb generátor üzemidejének végéhez közeledik és egyre kevésbé megbízható. Miközben a tiszta energia növekedése hozzájárul a fosszilis tüzelőanyaggal működő erőművek pénzügyi megterheléséhez is, kockáztatva, hogy a tervezettnél korábban kilépjenek a piacról. Közölte az AER az energiapiac állapotáról szóló jelentése.

Az elkövetkező 20 évben várhatóan 16GW hőtermelés (amely a NEM jelenlegi szénflottájának 61% -a) megszűnését jelzi előre a szabályozó. Ugyanezen időszak alatt az előrejelzés szerint 26–50GW nagyméretű napenergia, valamint 13–24GW tetőre telepített napenergia-kapacitás lesz majd üzembe helyezve.

Clare Savage, az AER elnöke elmondta, hogy az ausztrál energiafogyasztók egyre inkább saját behind-the-meter energiamegoldásaikat választják. Előnyben részesítve az olyan elosztott energiaforrásokat, mint a tetőtéri PV, a kis akkumulátorok, az elektromos járművek és keresletoldali intézkedések.

A napelem telepítés mértéke növekvő tendenciát mutat

„Ma a NEM összes fogyasztójának csaknem 24% -a elégíti ki részben villamosenergia-szükségletét tetőre telepített napenergia segítségével. A többlet villamos energia pedig visszakerül a hálózatba” – mondta Savage. Ezek a rendszerek együttesen a NEM teljes termelési kapacitásának körülbelül 17% -át képviselik. A tetőre telepített PV pedig a NEM teljes villamosenergia-szükségletének 6,4% -át tette ki 2020-ban.

Amíg az áram eddig egy irányban mozgott, a nagy generátoroktól az átviteli és elosztóvezetékeken keresztül a végfelhasználókig, a jelentés szerint most jelentős a kétirányú mozgás. Időnként egyes régiókban a hálózatból származó villamosenergia-igény közel áll a nullához.

Az átmenetet több tényező vezérli. A fosszilis tüzelőanyagok előállításának a szén-dioxid-kibocsátásra gyakorolt hatásával kapcsolatos aggályok az egyik fontos katalizátor. Ez a kormányok politikai kezdeményezéseihez, valamint az energiafogyasztók és a vállalkozások viselkedésbeli változásához vezet. Az alacsonyabb kibocsátásra való kormányzati ösztönzők elősegítették a korai beruházásokat a szél- és napenergiába valamint a kisméretű napelemes rendszerekbe. Eközben az elmúlt évtizedben az energiaárak emelkedésének tendenciája további lendületet adott az átmenetnek azáltal, hogy az ügyfeleket hatékonyabb energiahasználatra és saját energiájuk megtermelésére ösztönözte.

Míg az éghajlat-változással kapcsolatos kormányzati politikák is segítették a megújuló energia növekedését, az AER szerint. A megújuló erőművek csökkenő költségei a leggazdaságosabb lehetőségekké tették azokat az új építésű erőművek terén. Az előrejelzések szerint ez a költségelőny a hőerőművekkel szemben az elkövetkező két évtizedben nőni fog. Mivel a méretgazdaságosság és a technológiai fejlesztések tovább csökkentik majd a költségeket, különösen a napelemes projektek és akkumulátorok esetében.

Lakossági és nagyméretű napenergia hasznosítása a kulcs

Savage szerint a megbízható energiaellátás biztosítása a fogyasztók számára kulcsfontosságú kihívást jelent az energiamix fejlődésével. Valamint az olcsó megújuló energiaforrások térnyerésével, és azzal, hogy egyre több fogyasztó veszi át a felelősséget azzal kapcsolatban hogy hogyan történik az energia otthonokba és vállalkozásokba történő elosztása.

„Tudjuk, hogy a megújuló energiatermelés növekedésével a hálózat stabilizálása érdekében beruházásokra van szükség. A továbbításra alkalmas források területén, például a keresletoldali válaszintézkedések és az akkumulátoros tárolási technológia.”

Az ausztrál energiapiaci bizottság által az év elején bejelentett javaslatok azt eredményezhetik, hogy a tetőre telepített PV-rendszerrel rendelkező háztartásoknak fizetniük kell a villamos energia hálózatba történő exportálásáért. Kvázi a hálózat „forgalmi dugóinak” elhárítása érdekében. A bizottság szerint mivel az ország energiafelhasználóinak fele várhatóan tíz éven belül otthoni energiamegoldásokat, például napelemeket használ majd, a terv csökkentheti a drága hálózati infrastruktúra-kiegészítések szükségességét.

Amennyiben érdekesnek találtad szakmai cikkünket, akkor nézz körbe korábbi bejegyzéseink között is.

Forrás: https://www.pv-tech.org/residential-and-large-scale-solar-transforming-how-australias-energy-market-operates-says-regulator/

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések