Jelentősen nőtt a napenergia-kiépítés Ausztráliában

Az ausztráliai napenergia-kiépítések mértéke “jelentősen magasabb”, mint a korábbi előrejelzések mutatták

Ausztrália villamosenergia-hálózatának torlódással és biztonsági problémákkal kell szembenéznie a következő néhány évben. Mivel több napenergia kapacitást installálnak és gyorsabb ütemben, mint ahogyan azt korábban várták. Legalábbis az Australian Energy Market Commission (Ausztrál Energiapiaci Bizottság, AEMC) jelentése szerint. A jelentés alapján 763 MW új ipari méretű napenergia-kapacitást adtak hozzá az energiamixhez az elmúlt évben.

A nagyobb energiabiztonság garantálása érdekében, egyre több hőerőművet zárnak be. Az AEMC, AEMO és az Energy Security Board (Energiabiztonsági Tanács, ESB) külön keretrendszereken és szabályozási javaslatokon dolgozik, amelyek érintik National Electricity Market (nemzeti villamosenergia-piac, NEM) biztonságát és megbízhatóságát is.

A túl gyors napenergiára való átállás is okozhat problémákat

Az AEMC azt nyilatkozta, hogy a fosszilis tüzelőanyagokkal működő erőművek folyamatos felszámolás alatt vannak. Ugyanakkor a különféle energiaforrások hozzáadása “már most problémákat okoz a tápegységekkel, különösen a napközbeni ramping, illetve a rendszer minimum terhelésével kapcsolatban”. A csoport szerint ezek a kérdések további nehézségeket is produkálnak majd ahogyan egyre több napenergia érkezik a hálózatba. Jelenleg egy tartalékpiac és ramping szolgáltatás bevezetését fontolják. Mindezt azzal a céllal, hogy enyhítsék az áringadozást az új energiamixben.

A bizottság azt nyilatkozta, hogy az akkumulátoros tároló rendszerek kapacitása valószínűleg szintén növekszik majd idővel. Ahogyan a NEM “az időszakos megújuló energiaforrások magasabb elterjedési arányára tér át”.

A minimum terhelés a bizottság szerint “fontos kérdésként merül fel” annak a ténynek köszönhetően, hogy a napenergia Ausztráliában való fokozott terjedése “a déli órákban a kereslet jelentős csökkenését okozta”.

Az Australian Energy Market Operator megjegyezte, hogy a kiépített PV kapacitás “jelentősen magasabbra” emelkedett, mint ahogyan azt korábban megjósolták. Így a különféle megújuló energiával kapcsolatos kérdések, mint a rendszer teherbírása, feszültségszabályozás, a hálózati aszimmetriák szintén “gyorsabban merülnek fel, mint ahogy azt eredetileg előrejelezték”.

Hogyan illeszkedik a napenergia hasznosítás Ausztrália energiamix rendszerébe?

A panel szerint a tavalyi évben az energiarendszer biztonságának kezelése “kihívások és összetettség szempontjából” nehezebbé vált. Amely olyan környezeti események által is indokolt, mint például a bozóttüzek, valamint a fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiaforrásokra való tranzíció. Az AEMO azon képessége, hogy pontosan előre tudja jelezni és el tudjon számolni a napelemek energiamixhez való hozzájárulásával “egyre fontosabb kérdés lesz a napelemek elterjedési arányának további növekedésével”.

A Clean Energy Regulator (CER) számadatai azt mutatják, hogy 3 GW-nyi fotovoltaikus napenergia került kiépítésre az elmúlt évben. Beleértve a kisléptékű és lakossági napelemrendszereket. Az AEMC éves piaci teljesítmény-áttekintése szerint akár 1.5 GW új napenergia kerülhet majd az energiamixbe évente 2024-ig. Azonban a CER saját negyedéves beszámolójában az idei installációkat 3-4 GW közé becsli.

Az AEMC idén összetűzésbe került a napenergiával kapcsolatban kampányolókkal, miután egy kétirányú árképzési rendszerre tettek javaslatot, amelynek keretein belül a napelemrendszerrel rendelkező háztartásoknak fizetni kellene a villamos energia hálózatba történő exportálásáért a hálózat “forgalmi dugóinak” enyhítése érdekében.

Amennyiben szeretnél még ehhez hasonló szakmai cikkekből tájékozódni a nemzetközi megújuló energia piac alakulásáról, akkor olvass bele korábbi blogbejegyzéseinkbe is.

Forrás: https://www.pv-tech.org/solar-deployment-in-australia-significantly-higher-than-previously-forecast/

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések