Japán növekvő napenergia kapacitása

Japán az előrejelzések szerint 111 GW kiépített napelemmel fog rendelkezni 2025-re eredeti forgatókönyve szerint, amely ezután, 2030-ra, 154 GW-ra emelkedik majd. Ha azonban magasabb célokat kívánna kitűzni, „gyorsított forgatókönyv” szerint, akkor a kiépített napenergia a 115 GW-ot is elérheti 2025-re, 2030-ra pedig akár 180 GW-ot, legalábbis  az RTS Corporation új elemzése szerint.

Az eredeti forgatókönyv (BAU) Japán jelenlegi energiapolitikájának folytatását, a PV-rendszerek költségcsökkentését, és egyéb, külső sokk vagy nyomás hiányát feltételezi. A gyorsított forgatókönyv (AC) ezzel szemben kedvezőbb politikai környezetet, a PV termékek további költségcsökkentését, és új piacok megjelenését prognosztizálja.

A napelemes tanácsadó cég azt nyilatkozta, hogy a BAU értelmében az éves napelem-telepítés 2025-re meghaladhatja az évi 8 GW-ot, 2030-ra pedig a 9 GW-ot, feltételezve, hogy az ország átvételi tarifáit (FiT) folyamatosan csökkentik. Eközben az AC értelmében az éves telepítések átléphetik a 10 GW-ot 2025-ben, 2030-ra pedig meghaladhatják a 14 GW-ot, ismét feltételezve, hogy az évtized végére a nem-FiT rendszerek dominálnak majd (lásd a táblázatot).

Az éves és összesített kiépített napenergiakapacitás előrejelzése Japánban (DC-alapú).

Forrás: RTS Corporation

A kibocsátási célról

Japánra, amely 2030-ra 43%-os kibocsátáscsökkentést, 2050-re pedig nulla kibocsátást tűzött ki célul (mint Európa), ugyanazok a piaci erők hatnak, amelyek a globális fotovoltaikus ipart is sújtják, mint például a „napelem-modulok áremelkedése a nyersanyaghiány miatt, valamint az inverterek szállításának felfüggesztése a félvezetők hiánya és a Hszincsiangi Ujgur Autonóm Terület poliszilícium-termelésével kapcsolatos problémák miatt” – áll a jelentésben.

A jelentés tartalmazza az RTS Corporation által készített előrejelzéseket a 2030-as japán napelem-kapacitásról alkalmazás, kapacitástartomány, terület és egyéb szempontok szerint, melyekben olyan áralakulási kilátásokat feltételeztek, amelyek szerint az összes napelemes rendszer költsége jelentősen csökkenne 2030-ig.

Az előrejelzés szerint a (kevesebb mint 10 kW-os) lakossági fotovoltaikus rendszerek ára a jelenlegi 235 ¥/W-ról (1,76 USD/W) 2030-ra körülbelül 125 ¥/W-ra (0,9 USD/W) csökken majd, míg a kis léptékű napelemes rendszerek (10kW-50kW) ára a jelenlegi 194 ¥/W-ról hasonló mértékben esik vissza. Nagy vonalakban ugyanezt jósolják mind a közepes, mind a nagyszabású napenergia-projekteknél, a BAU-forgatókönyv szerint 2030-ra mind a négy rendszertípus 100-150 ¥/W közé esik majd.

A japán kormány tavaly októberben hagyta jóvá azt a tervet, amely szerint a 2030-ra elérni kívánt megújuló energiára vonatkozó nemzeti célt 36-38 százalékra emelik a villamosenergia-termelésben.

Forrás: https://www.pv-tech.org/japan-set-to-reach-150gw-of-installed-solar-by-2030-rises-to-180gw-when-more-ambitious-scenario-pursued/

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések