Inverter típusok

Az inverterek gyakorlatilag nélkülözhetetlen részei a napelemes rendszereknek. Ezek az eszközök alakítják át ugyanis a napelemekkel megtermelt áramot az elektronikai eszközök működtetéséhez szükséges árammá. Azonban a különböző inverter típusok nagyban befolyásolhatják rendszerünk működését és megtérülését, azért nem árt tisztában lenni, milyen ismérvek alapján is válogathatunk az egyes inverterek között.

Napelem inverter típusok

Az inverter kínálatot több szempont szerint is csoportosíthatjuk az alábbi ismérvek szerint:

 • transzformátor megléte
 • üzemmód
 • fázisszám

Napelem inverterek transzformátor szerinti csoportosítás

A transzformátoros kialakítás egy úgynevezett galvanikus leválasztást valósít meg. Ez nagyobb biztonságot jelenthet abból a szempontból, hogy a napelemek felől érkező egyenárami feszültség nem kerülhet ki a felhasználói, vagyis váltóárami oldalra. Eszerint az invertereket csoportosíthatjuk

 • transzformátoros és
 • transzformátor nélküli inverterekre.

A transzformátoros inverterek földelhetőek mind a pozitív, mind a negatív oldalon, erre azonban csak vékonyréteg napelemek alkalmazásakor lehet szükség.

A legtöbbet alkalmazott poli-, vagy monokristályos napelemek pozitív és negatív pólusai nem igényelnek földelést, ezért ezeknél a transzformátor nélküli inverterek is alkalmazhatók. Ezek előnye, hogy:

 • könnyebbek,
 • olcsóbbak
 • magasabb hatásfokú átalakításra képesek.

Ennek is köszönhetően egyre inkább a transzformátor nélküli inverterek alkalmazása a népszerű.

Napelem inverterek üzemmód szerinti csoportosítása

A mai viszonylatokat vizsgálva Magyarországon manapság döntő többségében az akkumulátor nélküli, hálózatra csatlakozott napelemes rendszerek vannak többségében. Ezek esetében természetesen az úgynevezett hálózatra visszatápláló invertereket kell alkalmazni. Ez azonban azt jelenti, hogy ezek a rendszerek áramszünet esetén nem tudják biztosítani az adott épület energia ellátását, hiszen az inverterek áramszünet esetén védelmi okokból azonnal lekapcsolnak a hálózatról.

A másik nagy inverter család a szigetüzemű inverterek ága, ahol nagy kapaítású akkumulátorok tárolják a megtermelt energiát és teljes egészében függetlenek lehetünk a hálózattól. Sajnos azonban emiatt költségesebb megoldásnak is tekinthető, de tanyákon, vidéki területeken jó megoldásnak bizonyulhat még így is.

Üzemmód szerint az inverterek lehetnek tehát:

 • hálózatba visszatápláló inverterek
 • sziget (akkumulátoros) üzemre alkalmas inverterek
 • hibrid kialakításúak inverterek

A hibrid inverterek mindkét üzemre alkalmas inverterek és döntően az utóbbi időszakban kezdtek el inkább elterjedni.

Napelem inverterek fázisszám szerinti csoportosítása

Amennyiben a leendő napelemes rendszer ingatlanján a hálózati csatlakozás egyfázisú, akkor ide természetesen csak egyfázisú inverter csatlakoztatható. Egy fázisra maximum 5 kVA-es inverter teljesítmény kapcsolható, akkor is, ha a bejövő teljesítmény ennél nagyobb.

Háromfázisú fogyasztói csatlakozás esetén napelemes rendszer invertere is jellemzően háromfázisú, de lehet alkalmazni fázisonként beépített egyfázisú invertereket is.

Az invertereket fázisszám szerint tehát az alábbiak szerint csoportosíthatjuk:

 • egyfázisú
 • háromfázisú

Összegezve:

Az inverterek esetében tehát három fő ismerév szerint csoportosíthatjuk a kínálatot. A fázisszám, az üzemmód és a transzformátorral szereltség mind befolyással lehet a rendszer alapvető működésére és akár hatékonyságára is. Ezért mindenképp érdemes szakértővel egyeztetni ez ügyben, hogy az ideális megoldást sikerüljön kiválasztani.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések