Hogyan válasszak napelemet?

Amikor valaki napelemes rendszerbe szeretné fektetni tőkéjét, akkor 100% hogy fel fog merülni az a kérdés, hogy miként és hogyan válasszunk napelemet. Sajnos mint az életben oly sok mindenben itt sincs egy örökérvényű, mindenki számára használható aranyszabály. Emiatt mindenkinek, aki napelemet szeretne ingatlanára telepíteni egy sor kérdésen kell magát átrágni, hogy megkapja a maga válaszát. Az alábbiakban ebben, vagyis a napelem választás folyamatában igyekszünk használható információkkal szolgálni.

Tanácsok napelem választáshoz

Amikor valaki azzal a kérdéssel foglakozik, hogy melyik napelemet is válassza, akkor ahogy egyre mélyebbre ássa magát a témában, valószínűleg annál nagyobb lesz a bizonytalansága is. Ennek oka, hogy ma már nem egy és nem kettő napelem típussal találkozhatunk a kínálatban és mindegyiknek megvan a maga előnye, illetve hátránya. Ezek tulajdonságok és a leendő közvetlen környezet ráadásul komolyan befolyásolhatják a napelemes rendszer hatékonyságát és teljesítményét is. Mindazonáltal a következő néhány jó tanács alapján már körvonalazódhat számunkra, hogy milyen napelemek terén érdemes gondolkodnunk.

1. Szükséges teljesítmény meghatározása

A legelső amit érdemes megtennünk, még mielőtt belevetnénk magunkat a napelemes rendszerek rejtelmeibe, hogy meghatározzuk, hogy háztartásunk, vagy telephelyünk számára mekkora éves hozamot is kellene generálni egy leendő napelemes rendszernek.

Erre a legegyszerűbb megoldás, ha kézhez vesszünk egy korábbi villanyszámlát, ami lehetőség szerint nem a legalacsonyabb összegű, majd azt felszorozzuk tizenkettővel, így megkaphatjuk az éves fogyasztásunkat, ami alapján már a kezdeti tervezés is egyszerűbb lehet.

2. Telepítési feltételek megvizsgálása

A szükséges teljesítmény meghatározása mellett még az is sokat nyomhat a latba, hogy a fejlesztendő ingatlan milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Ebben már egy szakértő segítsége jók jöhet, hiszen számos olyan tulajdonságot érdemes vizsgálni, amik a végső választást is befolyásolhatják. Ezek közül az alábbiakat mindenképp érdemes kiemelni:

  • ingatlan tájolása
  • tetőszerkezet állapota
  • tetőszerkezet teherbírása
  • elérhető dőlésszög

Ezek megállapítására természetesen nem biztos, hogy egy laikus is képes, ezért már egy hozzáértő szakember segítsége is jól jöhet. Az A1 Solar tervező munkatársai e téren szíves örömest állnak bárki rendelkezésére.

3. Napelem típusának kiválasztása

Mindezek után már érdemben foglalkozhatunk a napelem típus kiválasztásnak kérdésével. Magyarországon a legelterjedtebbek a mono- és polikristályos napelemek, de vékonyrétegű napelemekkel is találkozhatunk. Technikai megoldásként mindenképp érdemes még megemlíteni a félcellás és a hibrid napelemeket is, amik nagyobb hatékonyságot kínálnak, bár ezért mélyebben a zsebbe is kell nyúlnia annak, akinek ilyen típusra esik a választása.

4. Napelemes rendszer típusának meghatározása

Miután már ismerjük a szükséges teljesítményt és a telepítési feltételeket már érdemes számot vetnünk arról, hogy milyen rendszert áll módunkban telepíteni. E téren több döntést is meg kell hozni, hogy közelebb kerüljünk a megoldáshoz.

Egyrészt el kell dönteni, hogy a leendő napelemes rendszer sziget üzemű, vagy hálózatra visszatáplálós rendszer legyen. A sziget üzemű kialakítás például azok számára lehet optimális választás, akik teljes mértékben függetlenedni szeretnének a közüzemű hálózattól. A hálózatra visszatápláló rendszer ellenben azok számára kínál megoldást, akik beruházásként tekintetének leendő rendszerükre.

A telepítési feltétek terén a tetőre szerelt, illetve a földre szerelt napelemes rendszerek terén választhatunk. Amennyiben valakinek nem áll elég hely rendelkezésre az érintett ingatlanon, akkor a földre telepített rendszer merülhet fel opcióként.

Összegezve:

A megfelelő napelem kiválasztásához tehát más tényezőket is figyelembe kell venni, amik fényében már egy komplettebb döntés hozhat meg bárki. Természetesen a legjobb, ha mindehhez szakértő segítséget kérünk, hiszen ezzel sok fejfájástól is megkímélhetjük magunkat és biztosak lehetünk benne, hogy az optimális választást hozzuk meg.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések