Hatalmas szolár-plusz tároló épül Kaliforniában

Az USA belügyminisztériuma egy 700 MW-os kaliforniai szolár-plusz tároló projekt tervét hagyta jóvá

Az Egyesült Államok belügyminisztériuma (Department of the Interior, DOI) bejelentette, hogy egy 700 MW kapacitású szolar-plusz tároló projekt fejlesztését hagyta jóvá Kaliforniában.

A DOI azt nyilatkozta május 3-án, hogy a Földgazdálkodási Iroda (Bureau of Land Management) megadta a végső jóváhagyást a Crimson Solar Project számára. Amely egy 350 MW-os fényelektromos panel tömb, egy 350 MW/1400 MWh energiatároló rendszerrel. Ami a Dél-kaliforniai Edison Colorado River alállomáson keresztül fog energiát termelni.

A projekt várható összetétele

A projekt tulajdonosa a Sonoran West Solar Holdings megújuló energiával foglalkozó vállalat lesz. Ami közmű léptékű fejlesztő Recurrent Energy és Canadian Solar egyik leányvállalata. A helyszín egy hatásnyilatkozat szerint 2500 holdnyi állami kézben lévő terület lesz Riverside County-ban. Ami várhatóan 500 millió USD beruházást igényel majd. A DOI egy nyilatkozatban közölte, hogy a Crimson projekt elkészültekor 87500 otthon villamos energiával való ellátásához elegendő kapacitással fog rendelkezni.

Az akkumulátoros energiatároló rendszer (battery energy storage system, BESS) várhatóan négy órás tárolási és kiürítési időtartammal rendelkezik majd.

Kalifornia a világ néhány legnagyobb energiatároló projektjének lett otthona az utóbbi években. 350 MW kapacitással, a Crimson Solar projekt részét képező BESS nagyobb, mint a közelmúltban, a kaliforniai Monterey County-ban épült Moss leszállóhely jelenlegi mérete. A maga 300 MW/1200 MWh-jával a világ legnagyobb működő BESS rendszerének tartják. Valamint további 100 MW/400MWh kapacitással tervezik bővíteni Augusztusig bezárólag.

Amerika meg akarja hódítani a zöld energiagazdaság piacát

Deb Haaland belügyminiszter azt nyilatkozta, hogy az állami kézben lévő területek használata közös elhelyezésű, közmű léptékű projektek létrehozására alkalmas. Mint például a Crimson Solar projekt is, „segíti Amerikát a világszintű vezető pozíció elérésében a zöld energiagazdaság területén”. A projekt várhatóan 650 építőipari munkahelyet fog teremteni. Továbbá 50 üzemeltetési és karbantartási (O&M) pozíciót körülbelül 30 éves élettartama alatt, melyek nagy része időszakos vagy részmunkaidős lesz.

Az állami földterületek témája új harctérré alakult az Egyesült Államok energiarendszerének átalakításában mióta Biden az elnöki hivatalba lépett és kitűzte célul az ország energiaszerkezetének 2035-re való dekarbonizációját. Haaland kiadott két titkári rendeletet a múlt hónapban “az éghajlatváltozással kapcsolatos fellépés prioritásként való kezelésére” vonatkozóan. Továbbá létrehozott egy éghajlatváltozással foglalkozó munkacsoportot a megújuló energiát előállító létesítmények állami földeken való építésének előmozdítása érdekében, mindeközben eltávolítva a Trump idején hozott rendelkezéseket, amelyek a szén, olaj, és földgáz alapú energiatermelést támogatták ezeken a területeken.

Laura Daniel-Davis fő földtitkárhelyettes azt nyilatkozta a héten, hogy az állami földek „óriási lehetőséget kínálnak a megújuló energia potenciáljának kiaknázására”.

Amennyiben tetszett szakmai cikkünk, úgy nézz körbe korábbi blogbejegyzéseink között is.

Forrás: https://www.pv-tech.org/us-doi-approves-plans-for-californian-700mw-solar-plus-storage-project/

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések