Gigászi méretű napenergia-projekt áradat az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságban a napenergia fellendülése tapasztalható, tervezési fázisban összesen több mint 100 MW teljesítményű PV projekt

Összesen 100 MW-ot is meghaladó napenergia-projekt benyújtott terveinek özöne ad lendületet az Egyesült Királyság közüzemi méretű napenergia piacán való aktivitásnak.

Körülbelül az elmúlt egy év során számos új napenergia-projekt került bejelentésre, amelyek meghaladják az 50 MW-os küszöbértéket. Amely Nemzeti Jelentőségű Infrastrukturális Projektnek (NSIP) számít az Egyesült Királyságban. Az NSIP-khez az ország Üzleti, Energiaügyi és Ipari Stratégiai Minisztériumának (BEIS) beleegyezése szükséges.

Ezek közé tartozik egy 165 MW-os napelem- és energiatárolási projekt a kenti Ashford közelében, a Windel Energy és a Canadian Solar 350 MW-os közös vállalkozása Mallard Pass Solar Farm néven. Valamint egy 500 MW-os napelem- és energiatároló park Lincolnshire-ben, amelyek mindegyikével részletesen foglalkozott a Solar Power Portal nevű kiadvány.

Üvegházhatású gázok mértékének csökkentése nagyszabású napenergia-projekt segítségével

Továbbá, az EDP Renewables és a Centrica Business Solutions közművek elkötelezték magukat a napenergia nagyobb mértékű kiépítése mellett az UK-ban. A spanyol EDP Renewables 660 millió GBP (895 millió USD) befektetést tervez az Egyesült Királyságban a következő öt évben. A 12,86 milliárd GBP (17,45 milliárd USD) befektetést 2030-ig, míg a Centrica energiaóriás egy 650 MW-os napenergia-farm portfóliót céloz meg 2026-ra.

Az aktivitás fellendülésében mindkét új belépő élen jár. A Canadian Solar részvétele pedig, a korai szakaszban lévő NSIP tervezett napelemfarmokban az Egyesült Királyságban, érdekes fejlemény az ország iparában. Mondta Finlay Colville, a Solar Media piackutatási vezetője.

A Mallard Pass projektről szóló hírek „olyan időszakban érkeznek, amikor a Canadian Solar jelentős vállalati változáson megy keresztül” – mondta Colville.

„A vállalat hamarosan kiosztja gyártási tevékenységét egy CSI Solar névre keresztelt entitásra. Melyet Kínában jegyeznek majd. A projektek üzletága (esetleg a kínai projektberuházások nélkül) ezután az „új” Canadian Solar-on belül marad majd. Ez most kontextust kínál a jelenlegi tervekhez az Egyesült Királyságban, mind a Mallardnál, mind más, kisebb helyszíneken” – mondta Colville.

Az év elején Colville felfedte hogy az Egyesült Királyság közüzemi méretű napelemes pipeline-ja „jóval meghaladja a 15 GW-ot”, és számos projekt elérte a kivitelezésre kész állapotot. A Solar Media cégen belüli piackutató csoportja, amelyet Colville vezet, továbbra is nyomon követi az Egyesült Királyság közüzemi méretű napelemes pipeline-ját és fejlesztési tevékenységét piackutatási jelentései révén.

Az ENSZ-hez benyújtott legutóbbi NDC-ben az Egyesült Királyság kötelezettséget vállalt arra, hogy az 1990-es szinthez képest legalább 68%-kal csökkenti 2030-ig az üvegházhatású gázok kibocsátását a gazdaság egészére kiterjedően.

Forrás: https://www.pv-tech.org/uk-experiencing-solar-boom-with-raft-of-100mw-pv-projects-in-planning-phase/

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések