Földre telepített napelem szerkezetek

Sajnos relatív ritkán, de előfordulhat, hogy egy adott ingatlan tetőszerkezete nem alkalmas a napelem panelek telepítésre. Ilyenkor a földre telepített napelem szerkezetek jelenthetik a megoldást. A talajra helyezett napelemes rendszerek bár többnyire az ipari szektorban fordulnak elő, de megoldásként a lakosság számára is elérhető.

Földre telepített tartószerkezet előnyei

A földre telepített napelemek telepítési módja főleg a vidéki településeken elterjedtebb. Ennek oka, hogy ezeken a részeken általában nagyobb a szabad terület a napelemek elhelyezésére. Bizonyára utazás közben mindannyiunk találkozott már óriási napelemes parkokkal, melyek mindegyike földre telepített tartószerkezettel került kialakításra.

A földre szerelt tartószerkezetek tehát kiváló opciót nyújtanak a tetőszerkezetes rendszerek helyett, de az alábbiak miatt is jó alternatívát nyújthat az ilyen típusú kialakítás:

 • nagyobb méretű napelemes rendszer is tervezhető
 • nincs a tartószerkezet élettartamát befolyásoló küldő tényező (pl.: tetőszerkezet öregedése)
 • könnyebb karbantartások
 • könnyebb bővíthetőség

Földre szerelt napelem tartószerkezet típusok

A földre szerelt napelemes tartószerkezetek esetében két nagyobb csoportosítást is elkülöníthetünk. Egyrészt megkülönböztethetünk a rögzítés módja szerinti kialakítást, mely lehet:

 • betontalapzatú tartószerkezet
 • talajcsavaros tartószerkezet

A betontalapzatú tartószerkezetek esetében egy fix rögzítésről beszélhetünk, mely komoly előmunkálatokat igényel.

A talajcsavaros szerkezeteknél a szerkezet maga könnyedén rögzíthető a talajba, ugyanakkor fixen tartja a napelem paneleket-

Ezen felül megkülönböztethetünk a panelek tartása szempontjából:

 • fix kialakítású szerkezetek
 • napkövető kialakítású szerkezetek

A fix kialakítású rendszerek esetében biztosak lehetünk benne, hogy a napelemek élettartamával legalább megegyező élettartamú szerkezetet kapunk pénzünkért. Ennek érdekében a rozsdamentes szerkezet a legcélravezetőbb.

Napkövető kialakítás esetén jelentős többletköltségek árán egy hatékonyabb rendszert kaphatunk. Ugyanakkor mindenképp érdemes szem előtt tartanunk, hogy az ilyen kialakításból eredően a mozgó alkatrészek miatt, gyakoribb karbantartásra is szükség lehet.

Földre telepített tartószerkezet tervezése

A földre telepített napelemes tartószerkezetek esetében ugyanúgy nagy hangsúlyt kell fektetni a tervezésre, mint a tetőszerkezetre szerelt tartószerkezetek esetén. Földre szerelt tartóelemek esetén az alábbiakat szokás figyelembe venni:

 • tájolás, dőlésszög
 • terhelés
 • árnyékoltság

Földre szerelt tartószerkezet tájolása

Tájolás és dőlésszög meghatározás során ugyanazok a szabályok érvényesek e téren, mint a tetőszerkezetes rendszerek esetében. Azonban a földre telepített napelemek tájolását lehetőségünk van pontosan délire állítani és a napelemek dőlésszöge ugyanúgy 25-45 fok kell, hogy legyen, ami szintén könnyen kivitelezhető, hiszen a tartószerkezet könnyen variálható a megfelelő értékek eléréséhez.

Földre szerelt tartószerkezet terhelése

A napelemek földre telepítésénél a napelemes tartószerkezeteket is úgy kell megtervezni, hogy bizonyos szintű terhelést kibírjanak. A plusz terhelést leggyakrabban a szél és hó jelenti. Ezek szélsőséges időjárási körülmények között, akár komoly károkat is okozhat egy nem megfelelően tervezett rendszer esetén.

A nagyobb terhelhetőség érdekében a tartós rozsdamentes váz mellett az alapozásra is nagy hangsúlyt kell fektetni. Emiatt a napelem tartó szerkezeteket általában fölbe alapozzák vagy nehéz betonkockákra csavarozzák le, de a talajcsavaros megoldások is kellő stabilitással bírhatnak

Földre szerelt tartószerkezet árnyékoltsága

A napelemek tartószerkezetét úgy kell megtervezni és elhelyezni, hogy a beüzemelést követően lehetőleg ne képződjön árnyékhatás a napelem paneleken. Emiatt azonban néhány egyéb környezeti tényezőt is figyelembe kell venni, melyek a:

 • környező növényzet és annak növekedése
 • panelek árnyékhatása

A földre telepített napelemes rendszereket úgy kell megtervezni és telepíteni, hogy az esetlegesen körülötte növekvő fű se képezzen árnyékot a napelemeken, de a panelek egymásra vetett árnyékát is figyelembe kell venni tervezéskor.

Összegezve:

A földre telepített napelemes tartószerkezetek tehát kiváló opciót nyújtanak a lakosság és az ipar számára is, ha nagyobb napelemes rendszert szeretnének telepíteni, mint ami tetőszerkezetre lehetséges volna. illetve az sem elhanyagolható hogy így az ideális tájolás és dőlésszög is könnyebben elérhető, ami a hatékonyság szempontjából kiemelten fontos.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések