Európai napenergia- a gyártás kibővítése

Új projekt indul az európai napenergia fejlesztésére

Egy az Európai Bizottság által támogatott projektet indítottak az európai napenergia iparának fejlesztésére és bővítésére. Célja a kontinens napenergiai berendezésekre való robbanásszerűen növekvő keresletének kielégítése.

Az európai napelem szektor és a gazdaság fejlesztése közös cél

A SolarPower Europe és az EIT InnoEnergy innovációs csoport által alapított European Solar Initiative (ESI) egy értékláncot alakít majd ki a nyersanyagoktól az újrafeldolgozásig. Célja, hogy megragadja a következő évtizedre előrejelzett további 20GW éves napenergia keresletet Európában. Ezzel létrehozva 400 000 új munkahelyet és körülbelül 40 billió euróval hozzájárulva az éves GDP-hez.

Az említett partnerek azt nyilatkozták, hogy a terv elősegíti majd Európa éghajlatváltozássál kapcsolatos ütemtervét és gazdasági fellendülését. Elősegítve az Európai Zöld Megállapodás által felállított célok – köztük a szénmentesség 2050-ig való – eléréséhez.

Fejlődés lendületesen, de mértékkel!

Diego Pavia, az EIT InnoEnergy vezérigazgatója szükséges „léptékre és sebességre” szólít fel a fényelektromosság potenciáljának Európában való kibontakoztatása érdekében.

„Az energiaügyi és éghajlatváltozási célkitűzések, az alacsony tőkeköltségek jelentős sikerek az európai technológiai fejlesztés területén. A szektorba való befektetések összessége termékeny talajt hozott létre az európai fényelektromosság újjászületéséhez”- nyilatkozta Pavia.

Az ESI célja, hogy összehangolja a SolarPower Europe által létrehozott napenergiai szereplők rendszerét az European Battery Alliance (EBA) tervezetével, mely 2017-ben indult az EIT InnoEnergy vezetésével. Az EIT szerint az EBA „lerövidíti a befektetések idejét, kockázatmentesít, felgyorsítja a folyamatokat, és növeli a befektetések megalapozottságát”.

„A lendület egyre nő az EU-n belüli gyártási tevékenység fokozása területén. Ezt támasztja alá a magas kereslet a nemzeti piacokon – amelyet a 2020-as év is megerősített a COVID-19 pandémia ellenére -, illetve az európai vállalatok folyamatos vezető szerepe a technológia terén”- mondta Walburga Hemetsberger, a SolarPower Europe vezérigazgatója.

Új technológiák, új lehetőségek az európai napenergia piacán!

Kevesebb mint egy évvel az ESI kialakítását megelőzően a SolarPower Europe elindította a Solar Manufacturing Accelerator programot. Ennek célja, hogy emelje a PV gyártási projektek számát, kapcsolatot létesítve a potenciális partnerekkel és financiális támogatókkal.

A Capgemeni csoport állítása szerint 19 GW kapacitású új generációs modul éves telepítését érhetné el az EU 2030-ig. A tanácsadó cég által tavaly publikált jelentés kiemeli a multijunction cellákat gyártó üzemek lehetőségét, melyek egyenkénti teljesítménye 3-10GW skálán mozog. A kelet-európai, olasz, francia, spanyol és német piac mind ígéretes potenciális helyszínnek mutatkozik.

A Meyer Burger nevű európai napelemmodul-gyártó cég a múlt hónapban felfedte, hogy 22.5 millió euró értékű támogatást kapott Németországtól. Mindezt egy heterojunction cella-gyártó üzem létrehozásának érdekében, amelynek kezdeti termelési mennyisége 400MW lesz majd. A termelés megkezdése várhatóan 2021 második negyedévében következik.

Amennyiben érdekesnek találtad szakmai cikkünket látogass el hozzánk máskor is!

Forrás: https://www.pv-tech.org/european-solar-initiative-launched-to-drive-continents-pv-manufacturing-expansion/

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések