Cél a nulla nettó kibocsátás!

Jó az irány, de még messze a nulla nettó kibocsátás!

A jelentések szerint, a megújuló energiaforrások kiépítésének jelenlegi üteme „messze elmarad a szükséges mögött” a nulla nettó kibocsátás eléréséhez.

A becslések szerint nagyjából 840GW kapacitású új létesítményre lesz szükség minden évben 27.7TW 2050-ig való eléréséhez. Ez globálisan mintegy 237 billó US$ évenkénti befektetést jelent a napenergia szektorba, hogy a hőmérséklet-emelkedés ne haladja meg az 1.5°C-ot. Az IRENA előrejelzései szerint a napenergia tölti majd be a vezető szerepet, elérve a 14TW kapacitást az évszázad közepéig, a 8.1TW-nyi szárazföldi és tengeri szélerőmű mellett.

Ami kell a nulla nettó kibocsátás eléréséhez

A megújuló energiaforrások részaránya a világ energiaforrás-összetételében 74%-ra kell hogy növekedjen a következő 30 éven belül. Ez nyolcszoros növekedést tesz szükségessé a kiépítések átlagos évi mennyisége területén, valamint fedeznie kell a villamosenergia-termelés 90%-át.

Az így megtermelt 27.7TW villamosenergia 30%-át kellene zöld hidrogén előállítására fordítani, mely 2050-re 21TWh energiát venne igénybe. Ebből következően eddigre az elektrolizátor-kapacitás kiépítésének globálisan évi 160GW-ra kellene növekednie.

Globális az érdeklődés a napenergia iránt

Számos kormány ambiciózus célokat tűzött ki a megújuló energiaforrások kiépítésével kapcsolatban az elmúlt két évben. Ennek célja a szén-dioxid semlegesség ebben az évszázadban való elérése.


Irak megtette az első lépéseket 700MW-nyi naperőmű kiépítésére a múlt hónapban, annak érdekében hogy elérje a 10GW kapacitást 2030-ig. Az USA rekord mennyiségű naperőművet installált 2020-ban, ahogy az ágazat sikeresen visszaállt a COVID-19 okozta nehézségek után. Tajvan kormánya 20GW kapacitás 10 év alatt való kiépítését célozta meg, a szénerőművek bezárásának ellensúlyozása érdekében.

Mások azonban eltávolodnak az ilyen rendelkezésektől. Mexikó kormánya például előterjesztett egy tervezetet, amely a kampányolók szerint visszafogja a tiszta energiára való átállást, állami tulajdonú nagyvállalatok javára. Mindeközben az IRENA egy korábbi jelentése szerint „hatalmas kihasználatlan potenciál” marad például Közép- és Délkelet-Európában. Ezek „kiváló feltételekkel” rendelkeznek erőforrások tekintetében egy virágzó napenergia-piac kiépítéséhez.

Az előrejelzések azonban aggodalomra adhatnak okot

Francesco La Camera, az IRENA főigazgatója azt nyilatkozta, hogy jelentős előrelépésekre került sor a megújulóenergia-kapacitás növelése és a fosszilis tüzelőanyagoktól való eltávolodás érdekében. Azonban a rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása akár 27%-kal is emelkedhet az elkövetkező három évben. Amennyiben a jelenlegi kormányzati célok meg is valósulnak lehet, hogy még így is csak 2050-ig bezárólag kerülne sor a nulla nettó kibocsátásra.

Az adatok szerint – mondta La Camera – „(…) a szakadék aközött ahogyan jelenleg állunk és amit el kell érnünk nem csökken, hanem növekszik. Rossz irányba tartunk.”

Hosszú még az út, de a nulla nettó kibocsátás elérhető!

A beszámoló szerint, közel 30 ország már jó úton halad ahhoz, hogy elérje a nulla nettó kibocsátást a következő évtizedekben. Amire szükség van az egy globális erőfeszítés a nem megújuló energiatermelés csökkentésére és a megújuló energiakapacitás növelésére. Mindezt azért, hogy a hőmérséklet-növekedést sikerüljön megállítani 1.5°C-nál.

Az energetikai szektor a globális szén-dioxid-kibocsátás 80%-áért felelős, és „központi szerepet kell hogy betöltsön a szükséges szén-dioxid-mentesítés elérésében” – tartalmazza a jelentés.

Amennyiben érdekesnek találtad cikkünket nézz körbe további blogbejegyzéseink között is.

Forrás: https://www.pv-tech.org/14-4tw-of-solar-needed-to-cap-global-temperature-rise-at-1-5c/

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések