Az USA idén 22 GW-tal bővíti a közüzemi szintű napenergia mértékét

Az Egyesült Államokban a közüzemi méretű napelemek telepítése a tervek szerint idén eléri a 22 GW rekordot. Így a technológia teszi majd ki a 2022 és 2023 között az elektromos hálózatba kapcsolandó új termelőkapacitás közel felét. Legalábbis az ország Energiainformációs Adminisztrációjának (EIA) új adatai szerint. A szervezet azt is közölte, hogy a következő 2 évben összesen 85 GW új termelőkapacitás telepítése várható. Ebből 41 GW (48%) a közüzemi méretű napenergia lesz.

Miután 2021-ben 13 GW-os közüzemi méretű napelemet telepítettek, a kiépítés idén közel 70%-kal, 22 GW-ra ugrik. A jelentős bővítések valószínűleg folytatódni fognak. A csökkenő napelemes technológiai költségek és a napelemes beruházásokra való adókedvezményének 2020-ig történő meghosszabbítása miatt. Közölte az EIA.

A közüzemi méretű napelemes és akkumulátoros tároló projektek együttesen 51 GW új termelőkapacitást jelentenek a következő két évre tervezetten. Ez a teljes bővítés 60%-a.

Az akkumulátoros tároló- és napelemes kapacitás több mint felét három államban kívánják telepíteni, Texasban 12 GW-ot (23%), Kaliforniában 11 GW-ot (21%), New Yorkban pedig 4 GW-ot (7%).

Kép: EIA.

Az EIA szerint a csökkenő költségek, valamint a megújuló energiaforrások alkalmazásakor tapasztalható kedvező gazdaságosság ösztönözte az akkumulátoros tárolás bővítését, 2021-ben 3,1 GW kapacitással. A következő két évben további 10 GW telepítése esedékes, és ennek több mint 60%-a napelemes projektekkel párosul.

Az Amerikai Tiszta Energia (ACP) Szövetség múlt hónapban közzétett adatai 12 364 MW-ra teszik a 2021-es közüzemi szintű napenergia telepítést az Egyesült Államokban, amely az ország teljes közüzemi szintű napenergia-kapacitását körülbelül 60,6 GW-ra emeli.

Bár állítólag 66 GW-os közüzemi méretű fotovoltaikus erőmű áll építés vagy fejlesztés alatt, az ACP arra figyelmeztetett, hogy az ellátási lánc kihívásai és a kereskedelmi akadályok továbbra is azzal fenyegetnek, hogy jelentősen késleltetik a projekteket, vagy akár törlésükhez is vezethetnek, különösen azok esetében, amelyek nem tudják átvenni a modulokat a termék kikötői visszatartása miatt.

Forrás: https://www.pv-tech.org/us-to-add-22gw-of-utility-scale-solar-this-year-eia-says/

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések