A vállalati napenergia-finanszírozás tízéves csúcsot ért el 2021-ben

A vállalati napenergia-finanszírozás a szektorban 2021-ben tízéves csúcsot ért el. Ahogy az iparág kilábalt a COVID-sújtotta 2020-ból – derül ki a Mercom Capital Group új kutatásából.

A kockázati tőkén és a magántőkén, az adósságfinanszírozáson és az állami piaci finanszírozáson átívelően, a teljes vállalati napenergia-finanszírozás tavaly 27,8 milliárd USD-t tett ki, 144 ügyletből. Ez csaknem kétszerese a 2020-ban befolyt 14,5 milliárd USD-nak – áll a tanácsadó cég 2021-es Solar Funding and M&A jelentésében.

A fúziók és felvásárlások (M&A) aktivitása 2021-ben elérte a 126 tranzakciót. Ez az ügyletek valaha feljegyzett legmagasabb száma. A legtöbb megállapodás a downstream napenergia-vállalatokat érintette.

A Mercom szerint a tavalyi év legnagyobb M&A tranzakciója az volt, amikor az indiai napenergia-fejlesztő Adani Green Energy felvásárolta az SB Energy Indiát. 3,5 milliárd dollárra értékelve a megújuló energiával foglalkozó vállalatot.

A vállalati napenergia-finanszírozás mértéke óriási méreteket öltött

A 2021-es nagyszabású napenergia-projekt felvásárlásokat tekintve 2020-hoz képest 21%-os emelkedés következett be. 280 erőmű cserélt gazdát, ami 69 GW telepítését jelentette világszerte. A projektfejlesztők és a független áramtermelők voltak az állítások szerint a legaktívabb felvásárlók 2021-ben, közel 34 GW napenergia-projekttel. Ezt követően pedig az olaj- és gázipari nagyvállalatok, amelyek 13,8 GW erőművet vásároltak.

A kockázati tőke (VC) és a magántőke-finanszírozás a napenergia-szektorban a 2020-as 1,2 milliárd USD-ról tavalyi évben 4,5 milliárd USD-ra ugrott. Mindezt amikor 11 kockázatitőke-finanszírozási ügylet történt 100 millió USD feletti értékben.

A Mercom szerint 2021-ben a legnagyobb kockázatitőke-finanszírozott napenergiával foglalkozó társaság a GoodLeap volt, egy lakossági napelemes kölcsönt nyújtó cég. Amely 1,6 milliárd dollárt biztosított két külön tranzakció során. Majd pedig a független áramtermelő Silicon Ranch, amely 775 millió dollár új alaptőkét biztosított.

A PV Tech Premiumnak adott múlt heti interjújában a Silicon Ranch részletezte, hogyan tervez a vállalat tőkét bevetni a napelemes erőművek és regeneratív mezőgazdasági eszközök együttes elhelyezésére vonatkozó stratégiájának támogatására.

A Merccom szerint a következő legnagyobb kockázatitőke-ügylet keretében tavaly az Aurora Solar szoftverszolgáltató 250 millió dollárt biztosított. Ezt követte a fejlesztő Nexamp 240 millió $, a német Enpal napelem-szerelő 175 millió $, és a GameChange Solar állványrendszer- és napkövető berendezés gyártó, 150 millió$.

Rekordszintű finanszírozás volt tapasztalható 2021-ben

Raj Prabhu, a Mercom Capital Group vezérigazgatója elmondta, hogy 2020 után a finanszírozási tevékenység erőteljesen visszatért a szektorban. „Több pénzt ajánlottak az üzletekért, mint valaha. És több volt a kereslet mint a kínálat vonzó vállalatok és eszközök iránt. Mivel a szervezetek és alapok igyekeznek teljesíteni ESG-iket és tiszta-energia mandátumaikat.”

A rekord értékpapírosítási tevékenység kulcsfontosságú szerepet játszott a napelemes adósságfinanszírozás tavalyi növekedésében. Amely 2020-hoz képest 91%-kal, 15,8 milliárd USD-ra nőtt, mondta a Mercom.

Eközben a nyilvános piaci finanszírozás 49%-kal 7,5 milliárd USD-ra nőtt. A legnagyobb üzlet pedig a Shoals Technologies rendszermegoldás-szolgáltatóé volt, amely 2,2 milliárd USD-t biztosított kezdeti nyilvános ajánlattételével.

A Mercom szerint világszerte tíz napelemes vállalat került tőzsdére tavaly IPO-k és különleges vásárlási akvizíciós társaságokkal kötött üzletek révén.

Forrás: https://www.pv-tech.org/corporate-solar-funding-reached-ten-year-high-in-2021-as-ma-activity-soared/

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések