A tiszta energia fejlődésének üteme

A nap- és szélenergia dominálja az új telepítéseket, de a tiszta energia fejlődésének üteme „még mindig túl lassú” – IEA

A napelemek és a szélenergia telepítése a következő évtized alatt messze meg fogja haladni az egyéb villamosenergia-források hozzáadását. Bár a tiszta energia fejlődésének mértéke még mindig elmarad attól ami szükséges ahhoz, hogy a globális kibocsátásokat folyamatosan csökkenő pályán tartsák a nettó nulla felé, figyelmeztet a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).

Az IEA kimutatta kiemelt World Energy Outlook jelentésében,amely a jövő hónapban Glasgow-ban megrendezésre kerülő COP26 klímaváltozási konferencia kézikönyveként készült. Azt hogy bár megújuló energiaforrások rekordszintjét telepítik világszerte, a világ szénfogyasztása ebben az évben erőteljesen növekszik. A CO2-kibocsátás a történelem második legnagyobb éves növekedéséhez közeledik.

„A világ rendkívül biztató lendülete a tiszta energia területén a fosszilis tüzelőanyagok energiarendszereinkben makacsul elfoglalt helyével áll szemben”. Mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója.

„A kormányoknak a COP26-on meg kell oldaniuk ezt azáltal, hogy egyértelmű és félreérthetetlen jelzést adnak arról, hogy elkötelezettek a jövő tiszta és rugalmas technológiáinak gyors kiterjesztése mellett.”

Azonban a tiszta energia fejlődésének nem lehet határt szabni

A tavalyi jelentést követően, amely a napelemet az energia „új királyaként” jelölte meg, az új kutatás „erős növekedést” prognosztizál a megújuló energiaforrások terén az IEA három forgatókönyvének mindegyikében. Tükrözve a több mint 130 országban nyújtott szakpolitikai támogatást. Valamint a szél- és napenergia sikerét, amely a legolcsóbb és legversenyképesebb új villamosenergia-forrássá tette azokat a legtöbb piacon.

A nettó nulla kibocsátást (NZE) 2050-re kitűző forgatókönyv szerint, amely összhangban van a globális felmelegedés 1,5 °C-ra történő korlátozásával, az éves napelem- és kapacitáskiépítésnek a 2020-ban elért rekord 248 GW-ról 2030-ra több mint 1 TW-ra kellene emelkednie. Ami különösen a feltörekvő piacokon és a fejlődő gazdaságokban az ambíciók „jelentős emelését” kívánja meg. E szerint a terv szerint 2030-ban körülbelül 4,96 TW napelemet telepítenének világszerte.

A napelemekből és szélenergiából származó globális villamosenergia-termelés az NZE-ben 60%-kal magasabb, mint a bejelentett ígéretek (APS) forgatókönyvében. Amely azt a lehetséges utat térképezi fel, hogy a kormányok által eddig bejelentett nettó nulla kibocsátás érdekében tett kötelezettségvállalások időben és maradéktalanul megvalósulnak. Valamint a globális átlaghőmérséklet-emelkedést 2100-ban 2,1 °C körül tartják.

Ebben az ütemtervben ahhoz, hogy az éves napelem- és szélenergia-kiépítést 2030-ra csaknem 470 GW-ra bővítsék – ami 3,06 TW kiépített PV-t jelentene az évtized végére – olyan intézkedésekre lenne szükség, mint a kapacitás növelése aukciókon keresztül, az engedélyezési folyamatok ésszerűsítése és a minimális részesedési követelmények emelése.

Mi várható a tiszta energiát illetően?

A végső forgatókönyv pedig, amelyet kimondott politikáknak (STEPS) neveznek, konzervatívabb viszonyítási alapként szolgál, amely a kormányok által eddig bevezetett energia- és éghajlat-politikai intézkedéseken, valamint a fejlesztés alatt álló politikákon alapul. Ebben a modellben az éves kibocsátás még mindig a mai szint körül van. Ami azt jelenti, hogy a globális átlaghőmérséklet még mindig emelkedik majd, amikor 2100-ban 2,6 °C-kal meghaladja az iparosodás előtti szintet.

A STEPS forgatókönyv szerint a jelenlegi politikák alapján az éves napelem- és szélenergia-kapacitás 2030-ban a 310 GW-ot ér el. Ami mindössze 25%-os növekedést jelent a tavalyi telepítésekhez képest – miközben a teljes napenergia-kapacitás már elérné a 2,55 TW-ot.

„A mai éghajlat-változási kötelezettségvállalások 2030-ra csupán 20%-át eredményeznék annak a kibocsátáscsökkentésnek, ami ahhoz szükséges, hogy a világ 2050-re a nettó nulla felé vezető pályára álljon. Ennek az útnak az eléréséhez a tiszta energiával kapcsolatos projektekbe és infrastruktúrába való befektetéseknek több mint háromszorosukra kell növekedniük az elkövetkező évtizedben” – mondta Birol.

A jelentés hangsúlyozza, hogy a nettó nulla 2050-re való eléréséhez szükséges többletberuházás „kevésbé megterhelő, mint amilyennek látszik”. A szükséges kibocsátáscsökkentés több mint 40%-a olyan intézkedésekből származna, amelyek az IEA szerint megtérülnek. Például nap- vagy szélenergia telepítése olyan helyeken, ahol jelenleg ezek a legversenyképesebb villamosenergia-termelési technológiák.

Forrás: https://www.pv-tech.org/solar-and-wind-to-dominate-new-installs-but-clean-energy-progress-still-far-too-slow-iea/

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések