A napenergiaipar éber kell, hogy maradjon!

A napenergia-ágazatnak “ébernek kell maradnia” az emberi jogi normák betartásával kapcsolatban, a SolarPower Europe szerint

A napenergiaipar “éber kell, hogy maradjon” hogy betartsa a nemzetközi emberi jogi normákat az ellátási lánc egészén. A SolarPower Europe szakmai szervezet új fenntarthatósági jelentése szerint.

A jelentés azt állítja, hogy a vállalatok emberi jogi politikái és gyakorlatai “még nem elég szilárdak”. Ami azért lenne fontos, hogy biztosítsák az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való gyors és méltányos tranzíciót.

A napenergiaipar jelenlegi rendszere még stabilizációra szorul

A jelentés, mind downstream, mind upstream napelemipari szereplők bevonásával dolgoztak ki. A jelentés közli, hogy az ellátási lánc átláthatóságának jelentősége a napelemipar számára egyértelművé vált. Többek között a kínai Xinjiang régió poliszilícium gyártásával kapcsolatos kényszermunkára vonatkozó állításokat követően, melyeket a hatóságok azonban tagadtak.

“Jelenleg elégtelen bizonyítékról tudunk ezen állítások alátámasztásához. Ugyanakkor az egyértelműség hiányának ellenére az ágazat kitettségét illetően, az európai napelemipar nagyon komolyan vette ezeket az állításokat” – írja a jelentés.

Környezetvédelmi, társadalmi és kormányzási szakértők véleményének kikérése mellett, az emberi jogi kérdések kezelésének céljával előterjesztett helyes gyakorlatok tartalmaznak a rabszolgaság modern formái elleni záradékokat is. Ezek tiltják a kényszermunka gyakorlatát vagy bármely más emberi jogok ellen elkövetett jogsértéseket az ellátási szerződésekben.

“A napenergia-ágazat számára fontos a fenntarthatósági kérdések figyelembe vétele az értéklánc minden szintjén” – mondta a SolarPower Europe vezérigazgató-helyettese, Aurélie Beauvais. “Számos különböző területet kell tekintetbe vennünk, az ökoszisztémák megőrzésétől és biodiverzitásra gyakorolt hatásoktól kezdve, a tisztességes munkakörülmények értékelésén keresztü,l a társadalmi befogadás és nemek közötti egyenlőség szintjeiig.”

Etikus értékláncra van szükség

A jelentést két héttel azután publikálták, amikor a US Solar Energy Industries Association (SEIA) bemutatott egy új eljárást. Melynek segítségével növelhető az ellátási lánc átláthatósága, és ez segít biztosítani, hogy a napelemek alkatrészei etikusan készülnek az értéklánc egészén.

A SEIA által bemutatott Solar Supply Chain Traceability Protocol olyan irányelveket tartalmaz, melyeknek célja, hogy segítsen a napenergia-ágazatban működő vállalatoknak teljesíteni a megfelelési kötelezettségeket. Továbbá biztosítékot nyújtani az ügyfeleknek arról, hogy a fotovoltaikus termékek amelyeket megvásárolnak etikátlan munkaügyi gyakorlatoktól mentesek.

Körülbelül 175 vállalat, köztük napelemgyártók és fejlesztők írták alá azt az idei kezdeményezést, melynek célja hogy biztosítsa, hogy a termékek amelyeket használnak nem hozhatók kapcsolatba kényszermunkával. Az egyezmény, mely még mindig nyitott új aláírók számára, egy a SEIA által vezetett, egész iparágra kiterjedő erőfeszítés részét képezi.

Ha érdekesnek találtad szakmai cikkünket nézz körbe korábbi blogbejegyzéseink között is.

Forrás: https://www.pv-tech.org/solar-sector-must-remain-vigilant-in-meeting-human-rights-standards-trade-body-says/

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések