Négy szempont napelem kiválasztásához

Manapság egyre többekben merül fel, hogy napelemes rendszert telepítenek az otthonukba. A többség a környezetet szeretné megóvni azzal, hogy megújuló energiaforrást választ, de van, aki a villanyszámláján szeretne spórolni. A napelem kiválasztása azonban hosszú és nehéz folyamat lehet, főleg, ha nem vagyunk tisztában az alapvető fogalmakkal.

Ezzel a cikkel segítünk, hogy könnyebben menjen a megfelelő napelem rendszer kiválasztása.

1. szempont: Napelem rendszer kiválasztása

Aki csak most ismerkedik a napelemek világával, annak kicsit zavarosak lehetnek a különböző fogalmak. Nem mindegy, hogy napelemről vagy napkollektorról beszélünk.

A napkollektor meleg vizet állít elő, a napelem pedig áramot. Manapság a napelemek mindenki számára elérhetőbbé váltak, így többségében már ezt választják a kettő közül. A megtermelt árammal nem csak az felhasznált energiát fedezhetjük, hanem meleg vizet is elő tudunk vele állítani.

2. szempont: Napelem inverter kiválasztása

Az inverter a napelemek által termelt áramot alakítja át váltóárammá. A szerkezet teremti meg a kapcsolatot a napelemek és az áramszolgáltatók között, tehát ezek a rendszer nélkülözhetetlen részei.

A napelem inverter kiválasztásának kérdését két részre kell bontani.

1. Visszatápláló rendszer

Ha hálózatba visszatápláló rendszert választunk, olyan inverterre van szükségünk, amelyet a helyi elektromos szolgáltató is elfogad. Az engedélyt csak erre adja meg, kizárólag ebben az esetben kapjuk meg az “adok-veszek” órát. Ennek árai magasabbak lehetnek, mint a többi inverteré, de a műszaki és biztonsági paraméterei teljesen megfelelőek lesznek.

2. Szigetüzemű rendszer

Ha szigetüzemű rendszer mellett tesszük le a voksunkat, akkor egy nem túl jó minőségű inverter kiválasztása esetén lehetséges, hogy a villamos energiát, amelyet a rendszer napsütésben termel, felhős vagy esti időszakban az inverter el is használhatja.

Érdemes tehát egy olyan szerkezetet kiválasztani, amely “standby” opcióval is felszerelt. Ebben az esetben ki tudja kapcsolni önmagát, és csak akkor kapcsol be ismét, ha felhasználás történik.

3. szempont: Napelem nagysága

A kiválasztott inverterhez kell méretezni a napelemek típusát és mennyiségét. A leggyakoribb probléma, amikor a nem megfelelően méretezett rendszer nyári napsütésben 80 fokra is felmelegedhet, amelynek hatására leesik a táblák feszültsége, így leáll az inverter. Emiatt a rendszer az energiatermelés töredékét képes csak teljesíteni.

A napelem nagyságát az aktuális áramszámla alapján is kiszámolhatjuk. Az elektromos áram fogyasztását szorozzuk meg tizenkettővel, így a kapott eredmény alapján könnyebben kalkulálhatunk.

Jó tájolás esetében egy 1kWp teljesítményű rendszer nagyjából 1200 kWh áramot termel. Tehát ha az éves áramfogyasztásunk 3500 kwH, akkor 3 kwP rendszerrel lesz szükségünk.

4. szempont: Napelem megtérülése

Fontos szempontként érdemes megemlíteni a napelem megtérülését. A rendszerek árainak csökkenése miatt a mai darabok megtérülése támogatás igénybevétele nélkül nagyjából 8-9 év lehet. Ez persze függ a napelem típusától is. Miután a napelemek várható élettartama 20-40 év is lehet, ráadásul az energiaárak is rohamosan növekednek, így a megújuló energiaforrás közép távú befektetésnek számít.

Összegezve

A napelem kiválasztásainak első és legfontosabb szempontja, hogy eldöntsük, hogy mire is van szükségünk pontosan. Ezt követően nézzünk körbe az inverterek tárházán, amelynek segítségével könnyebben el tudjuk dönteni, hogy mekkora napelemet szeretnénk vásárolni. Utolsó szempontként pedig érdemes átgondolni a megújuló energiaforrás megtérülésének idejét is.

Ha még nem rendelkezik napelemmel, de szeretne pályázni rá, akkor weboldalunkon árajánlatot is kérhet. A kalkulációt az Ön igényeinek és lehetőségeinek megfelelően szakemberek dolgozzák ki.

Kiváncsi mennyibe kerülne kiváltania a villanyszámláját?

Ossza meg ezt a bejegyzést!

További bejegyzések